Malmöfilmarna Ricardo Koanuka och Christina Wallin har – ännu så länge hemliga – planer på ytterligare en film. Foto: Yvonne Erlandsson
Sidney Santos, Meia Lua, med sin son. Pressbild

Premiär på hemmaplan

Film Ricardo Koanuka och Christina Wallin har fått stor uppmärksamhet för sin dokumentärfilm Resilience, om den brasilianske capoeiramästaren Sidney Santos. I morgon, den 4 maj, visas filmen på hemmaplan i Malmö. Då blir det också brasilianska rytmer och capoeira.
– Det blir mer som en folkfest, säger Christina Wallin.

Visning av Resilience
Var: Biograf Panora i Malmö
Program: 18:00 Slagverksgruppen Os Baianos, 19:00 Filmvisning, 19.30, Frågestund, 19:45 Capoeira

Sidney Santos, som kallas Meia Lua, halvmåne, kan efter en sjukdom i barndomen inte gå på sina ben. Han har i stället uppfunnit ett eget sätt att gå, där han använder armarna för att förflytta sig. Ändå är han capoeiramästare och han tar hand om sin son.
Ricardo Koanuka träffade Sidney Santos för femton år sedan i Brasilien och de båda blev vänner. Sidney har släppt in filmarna i sin privata sfär och i Resilience får man möta honom i hans vardagsliv och se hur han hanterar alla dagliga utmaningar.

Resilience hade svensk premiär på Göteborgs filmfestival tidigare i år. Den har också visats i Brasilien och den har fått pris vid festivalen Picture this i Kanada, en festival som fokuserar på film av eller med människor med funktionsnedsättning.
– Det priset har gjort att många festivaler med samma fokus har hört av sig, bland annat från Ryssland och Serbien, berättar Christina Wallin. Det känns bra att kunna nå den publiken som är så viktig att inspirera.
Nu känner filmduon att det är viktigt att också visa filmen på hemmaplan.
– Malmö stad har stöttat oss och Film i Skåne likaså, det känns roligt att de får se resultatet, säger Christina Wallin.
– Ja, det här känns som den riktiga premiären för oss, säger Ricardo Koanuka. Det är så mycket arbete bakom en dokumentär och för oss har det varit mycket nytt, så nu ska vi verkligen fira.

Vid filmfestivalen i Göteborg, där Christina Wallin var med, stannade publiken till efteråt och Meia Lua fick en riktig fanklubb. Men Christina Wallin saknade ett event kring det hela.
I Malmö har Christina och Ricardo själva byggt ett event. Det hela inleds med trummor Os Baianos, där Ricardo själv spelar.
– Vi spelar brasilianska rytmer, så ska vi visa film och efter filmen blir det capoeira, Där är vi också med båda, säger Ricardo Koanuka.
Han var själv nyligen i Brasilien där filmen visades för huvudpersonen och hans familj och vänner.
– De kände att historien var respektfull mot honom och efter den visningen fick vi fler inbjudningar i Brasilien och visade den på ytterligare tre platser, säger Ricardo Koanuka.

Dokumentärfilmen har haft en stor inverkan på filmarna. För Ricardo har den gjort att han ändrat inriktning.
– Jag blev kär i hans mind-set, hur han hittade ett sätt att växa. Han var först rädd och gick igenom en svår tid, han gömde sig. Men så från en dag till en annan ändrade han sig. Vissa behöver en coach för att göra ett genombrott, men inte han. Hur hittade han den styrkan inuti sig själv? Filmen handlar om en man som övervann sina mentala gränser och när vi visade filmen i Brasilien förstod alla det budskapet – att vi kan göra mycket mer än vi tror. Det var också ett budskap för mig just då. När vi möttes gick jag igenom en svårt tid, berättar Ricardo.

Ricardo Koanika har nu startat ett projekt som kallas Outside Comfort-zone och har lagt upp motivationsvideos på sin facebooksida.
– Ju mer man gör saker som ligger utanför ens bekvämlighetszon ju större blir den, förklarar Christina Wallin.
Filmarna hoppas även kunna jobba med skolpubliken framöver.
– Vi kommer att jobba med filmcentrum som lagt in den i sin katalog för skolbio. Då kommer vi också att vara med som filmpedagoger, berättar Christina Wallin.

Visning av Resilience
Var: Biograf Panora i Malmö
Program: 18:00 Slagverksgruppen Os Baianos, 19:00 Filmvisning, 19.30, Frågestund, 19:45 Capoeira