Sport

Brink på pallen i premiären

Tobias Brink tar emot publikens jubel när han stiger upp på prispallen som tvåa i SM-premiären i Supercar Lites-klassen. Foto: Daniel Ahlgren
Sport
Sport RALLYCROSS Tobias Brink från Eslöv kom till RallyX Nordic-premiären i Skövde som SM-titelförsvarare i rallycrossens Supercar Lites-klass.

– Mina konkurrenter ska få svettas rejält om de ska lyckas stjäla guldet från mig. Målet är att vinna i år igen, hälsar Brink.

I 2016 års första tävling blev han tvåa.

– Det är jag nöjd med. Det är hög nivå på årets startfält.

Tobias och hans team Brink Motorsport hade en tuff helg och fick kämpa sig igenom tävlingen.

– I det allra första av de tre kvalheaten lottas startpositionerna. Detta har stor betydelse för fortsättningen av tävlingen. Tyvärr fick jag den värsta möjliga positionen. Och värste rivalen den bästa! Ibland har man medvind och ibland får man arbeta i motvind.

Brink krigade dock på för allt vad tyglarna höll och tog sig till den slutliga finalen som femte man efter en tredjeplats i sitt semifinalheat.

– I finalen blev det åka av. Vi hittade jag speeden och tog mig från femte till andra plats.

Vann gjorde Thomas Bryntesson, trea i EM i fjor. In som fyra i finalen körde 16-årige William Nilsson från Tomelilla, teamkompis med vinnaren Bryntesson för övrigt.

– Totalt sett hade jag en bra tävling och jag är nöjd med att sluta fyra i premiären, hälsar William.

– Synd däremot att jag gjorde en dålig start i finalen. Om jag fått till den hade jag lätt varit på pallen. Jag hade jäkligt bra fart hela dagen. I semifinalen hade jag en rolig fight med Alexander Westlund som jag gick segrande ur. Banan var bra, väldigt teknisk. Även bilen fungerade bra, men konkurrensen är stenhård.

Nästa tävling avgörs den 4 juni i Arvika.

– Vi siktar på pallen även då, hälsar Tobias Brink.

– Där ska jag ta en pallplats, lovar William Nilsson.

Sport

Uefa kallar till möte i krisen

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ska delta i Uefas möte på onsdag. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ska delta i Uefas möte på onsdag. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har kallat till en videokonferens på onsdag för att försöka räta ut frågetecknen kring den här säsongens Champions League och andra stora turneringar som har skjutits upp på grund av coronakrisen.

Generalsekreterare från alla 55 medlemsländer har bjudits in, däribland Sveriges Håkan Sjöstrand.

– Vi ska få information och ha en dialog om hur planen framåt ska se ut, säger han till TV4:s Fotbollskanalen.

Alla Uefa-turneringar har pausats på grund av viruset som har dödat över 34 000 människor, och herrarnas fotbolls-EM har skjutits upp till nästa år.

Även spelarövergångar och kontrakt ska diskuteras på mötet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Sport

Eddie Läck avslutar ishockeykarriären

Eddie Läcks sista anhalt i NHL blev för New Jersey. Arkivbild.
Eddie Läcks sista anhalt i NHL blev för New Jersey. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Eddie Läck avslutar karriären.

På senare år har matcherna blivit allt färre för Eddie Läck borta i Nordamerika. De senaste säsongerna har Norrtäljesonen gjort vad han kunnat för att hålla liv i karriären i lag som Carolina, Calgary och New Jersey – men en envis höftskada gör nu att han väljer att lägga av.

– Mina problem med höften har kommit till ett skede där jag kan leva ett normalt liv, vilket jag är väldigt tacksam för, men tyvärr så är det inte tillräckligt för att jag ska kunna spela professionell ishockey, säger han i en videohälsning på Twitter och fortsätter:

– Jag är trygg med mitt beslut för jag vet att jag har gjort allt i min makt för att komma tillbaka, men det går inte.

Eddie Läck, vars främsta merit är ett VM-guld med Sverige 2017, lyfter fram sin tvåårsperiod i Vancouver 2013–2015 som hans främsta tid som målvakt.

– Jag tror alla vet om att jag hade min bästa tid i karriären när jag spelade i Vancouver. Det var där jag kände mig som hemma och spelade min bästa hockey, säger Läck.

Sport

PL-stjärna avbröt sin karantän – bötfälls

Aston Villa har bötfällt sin stjärnspelare Jack Grealish. Arkivbild.
Aston Villa har bötfällt sin stjärnspelare Jack Grealish. Arkivbild.
Fotograf: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport Aston Villa bötfäller sin fotbollstjärna Jack Grealish efter att engelsmannen valt att trotsa den brittiska regeringens riktlinjer om att stanna hemma under coronapandemin.

Brittiska medier har rapporterat om hur den 24-årige Premier League-spelaren blivit föremål för en polisutredning efter en trafikolycka på söndagsmorgonen – och nu väljer Grealish att gå ut med en offentlig ursäkt i en video på Twitter.

– Jag vill bara gå ut med ett snabbt videomeddelande för att berätta hur mycket jag skäms över vad som hänt den här veckan, säger spelaren som förklarar att han "dumt nog" lät sig övertalas att lämna sitt hem för att besöka en vän och därmed bryta sin tid i karantän.

– Jag vill inte att någon ska göra samma misstag som jag gjorde så jag uppmanar alla att stanna hemma och följa regler och riktlinjerna som vi ombetts att följa, fortsätter han.

På sin webbsida skriver Aston VIlla att Jack Grealish kommer att "disciplineras" och bötfällas. Pengarna kommer gå till The University Hospitals Charity i Birmingham.

Storbritannien har mer än 19 000 bekräftade fall av insjuknade i covid-19 med mer än 1 200 döda.

Premier League är preliminärt uppskjutet till den 30 april.

Sport

"Beskrivs som större kaos än vad det är"

Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson. Arkivbild.
Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Bilden av turbulens i Sveriges skidlandslag är överdriven.

Det senaste året har kantats av mängder med negativa rubriker runt det svenska skidlandslaget. Och bilden av turbulens försvagades inte direkt efter att Stina Nilsson förra helgen valt att byta sport till skidskytte och att tränarduon Fredrik Uusitalo och Mattias Nilsson nyligen slutat för att får mer tid för sina respektive familjer.

Men Karin Mattsson, Svenska skidförbundets ordförande, anser att bilden av fullständig disharmoni och obalans är överdriven.

– Börjar man slå ihop bilden av allt som hänt så beskrivs det som ett större kaos än vad vi tycker det är, säger hon till Expressen.

Mattsson, som har ett förflutet som ordförande för Riksidrottsförbundet, medger dock att den senaste tidens förändringar "påverkar vardagen" och att en utvärdering av säsongen därför är aktuell.

– Just nu kontaktas alla åkare, ledare och andra berörda personer för att utvärdera förra säsongen. Det är väldigt viktigt att vi får kartlägga hela bilden.

Hon säger sig inte vara orolig för att situationen ska bli än mer uppblåst, men påpekar:

– Jag har väldigt stor tilltro till det jobb som görs. Men det är klart att det är en väldigt tuff situation så länge man inte har facit.

Sport

Idrottsåret 2021 börjar klarna

En ny nedräkning har inletts till Tokyo-OS som är uppskjutet till den 23 juli 2021.
En ny nedräkning har inletts till Tokyo-OS som är uppskjutet till den 23 juli 2021.
Fotograf: Jae C. Hong/AP/TT
Sport
Sport Uppskjutandet av OS och herr-EM i fotboll har fått dominobrickorna att falla i idrottsvärlden.

+ Sommar-OS

In i det sista hoppades Internationella olympiska kommittén (IOK) och den japanska arrangören på att kunna genomföra OS som planerat mellan den 24 juli och 9 augusti i år – men till sist, efter stor press från stora delar av idrottsvärlden, togs beslutet att skjuta på spelen i Tokyo till följd av coronavirusets globala spridning. Nya datumen som gäller är 23 juli–8 augusti 2021.

+ Fotbolls-EM för herrar

Nej, det blir ingen europeisk fotbollsfest i sommar på grund av coronaviruset. Den 17 mars togs beslutet att skjuta på herrarnas EM till nästa år, detta till stor del för att de nationella ligorna ska hinna avsluta säsongen under sommaren. Mästerskapet, som arrangeras i tolv olika länder, kommer i stället att genomföras mellan den 11 juni och 11 juli 2021 – något som får konsekvenser för ett annat mästerskap...

+ Fotbolls-EM för damer

... nämligen damernas EM som har varit inplanerat i England mellan den 7 juli och 1 augusti nästa år. Exakt när mästerskapet ska äga rum är än så länge inte bestämt, men flyttas ska det. Bland annat eftersom herrarnas EM inte ska stjäla för mycket uppmärksamhet från damfotbollen som fick ett starkt genomslag i och med VM i Frankrike 2019. Eftersom damerna numera har ett OS inbokat i kalendern 2021 tyder mycket på att EM-slutspelet flyttas till nästkommande år, då man inte riskerar en krock med herrarnas VM som ska arrangeras i Qatar först i november-december.

+ Friidrotts-VM

Beskedet om att OS ska hållas 2021 innebär trängsel i friidrottskalendern och gör att VM, som skulle ha arrangerats i amerikanska Oregon 6–15 augusti samma år, senareläggs till 2022. Exakta datum för mästerskapet har ännu inte meddelats – och inte heller vad som händer med friidrotts-EM i tyska München som är inplanerat samma sommar.

+ Sim-VM

Precis som för friidrotts-VM så lär uppskjutandet av OS i Tokyo innebära konsekvenser för sim-VM, även det i Japan. Det internationella simförbundet (Fina) kommer tillsammans med arrangören i staden Fukuoka, Japans simförbund och myndigheter verka för att agera "flexibelt" och att, i samförstånd med IOK, hitta en lämplig tidpunkt för mästerskapet som var tänkt att genomföras 16 juli–1 augusti 2021.

Cristiano Ronaldo får chansen att försvara EM-titeln från 2016 med sitt Portugal först sommaren 2021. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo får chansen att försvara EM-titeln från 2016 med sitt Portugal först sommaren 2021. Arkivbild. Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Kosovare Asllani och resten i det svenska damlandslaget får rikta in sig på ett OS, i stället för fotbolls-EM, sommaren 2021. Arkivbild.
Kosovare Asllani och resten i det svenska damlandslaget får rikta in sig på ett OS, i stället för fotbolls-EM, sommaren 2021. Arkivbild. Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inget friidrotts-VM för världsmästaren Daniel Ståhl 2021 – men väl ett OS. Arkivbild.
Inget friidrotts-VM för världsmästaren Daniel Ståhl 2021 – men väl ett OS. Arkivbild. Fotograf: Jessica Gow/TT
Det blir sannolikt inget VM i Fukuoka för Sarah Sjöström 2021. Däremot har simstjärnan ett OS att se fram emot samma år. Arkivbild.
Det blir sannolikt inget VM i Fukuoka för Sarah Sjöström 2021. Däremot har simstjärnan ett OS att se fram emot samma år. Arkivbild. Fotograf: Jessica Gow/TT

Sport

Dardan Mustafa till Torns IF

Fotbollsspelare i kamp om bollen
Dardan Mustafa när han spelade allsvenskt för Gefle, här mot Anders Svenssons Elfsborg.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
fotboll Dardan Mustafa, 28, vänder hem till Lund. Eller rättare sagt till Stångby. Anfallaren har skrivit på för Torns IF

På måndagkvällen blev det officiellt. Torns IF har värvat Dardan Mustafa, fostrad i Lunds BK men som de senaste säsongerna spelat i Åtvidaberg i division 1.

- Dardan och hans flickvän väntar barn och ville flytta hem och han känner några spelare här. Dessutom gillar han vårt sätt att spela fotboll, så det föll sig naturligt att han hamnade hos oss, berättar Torntränaren Richard "Kalle" Ringhov.

2018 gjorde Dardan Mustafa 13 mål på 28 matcher för ÅFF, men säsongen efter blev det bara fyra mål på 19 matcher.

- Det var en strulig säsong för hela laget, med tre olika tränare och så trillade de ur serien. Inte så lätt att prestera under sådana förhållanden, resonerar Ringhov.

Spelat i Allsvenskan

Dardan Mustafa var uppe och kände på Allsvenskan två säsonger, 2014 och 2015, i Gefle IF men lyckades inte slå igenom som startspelare och hamnade därefter i Örgryte och sedemera Åtvidaberg.

- Det är värdefullt för oss att få hit en spelare med erfarenhet och rutin från både Allsvenskan och Superettan. Det handlar om en bra fotbollsspelare som har sin spetskvalitet som felvänd uppspelspunkt, en target-player. Som sådan var han kanske bäst i ettan förra säsongen, berättar Richard Ringhov.

- Dessutom är det en spelare som bryr sig mycket om klubben och medspelarna och vill hjälpa till att göra andra bra. Det ska bli kul att jobba med honom.

Ringhov berättar att det från första kontakten var ömsesidigt intresse vilket underlättade övergången.

- Vi högg direkt när vi hörde att han var ledig och det visade sig att han gärna ville komma till oss. Det är alltid en bra start på ett samarbete.

Sport

Trio erbjuds plats i elitserien i volleyboll

Sport
Sport

Volleybollen valde att avsluta säsongen i förtid. Nu står det klart hur det blir med upp- och nedflyttning mellan serierna. Två lag på herrsidan – division 1-lagen Floby och Uppsala – och ett lag på damsidan – Iksu – erbjuds platser i elitserien nästa säsong, skriver Svenska volleybollförbundet i ett pressmeddelande.

Samtliga tre hade anmält sig för vårens elitseriekval. Nu är det upp till lagen att formellt tacka ja till sina erbjudna platser.

Samtidigt står det klart att Säters volleybollherrar drar sig ur elitserien inför nästa säsong. Nykomlingen vann bara två matcher i grundserien och åkte sedan ut direkt i slutspelet mot Lund.

Säsongen avslutades utan att några mästarlag korades på dam- eller herrsidan på grund av coronaviruset.

Sport

Elitlopp utan publik – och flera stjärnhästar?

Elitloppet lockar årligen tiotusentals åskådare. Men årets stora travhelg på Solvalla utanför Stockholm ser ut att behöva arrangeras utan publik på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Elitloppet lockar årligen tiotusentals åskådare. Men årets stora travhelg på Solvalla utanför Stockholm ser ut att behöva arrangeras utan publik på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Solvalla och Svensk travsport planerar för att anordna folkfesten Elitloppet utan publik.

Elitloppets slogan är "Världens snabbaste travhästar, världens bästa publik". Men årets stora travhelg på Solvalla utanför Stockholm ser ut att bli en helt annan historia.

På grund av coronavirusets globala spridning, och regeringens direktiv kring allmänna sammankomster på som mest 50 personer, planerar arrangörerna för att Elitloppshelgen ska avgöras på utsatta datum (29–31 maj) men utan publik.

– Är det fortfarande det här läget är det absolut så att vi får ha Elitloppet utan publik i år. Normalt sett är det en enormt stor folkfest, men det är naturligtvis så att det här är en av de anpassningarna som vi i så fall behöver göra, säger Svensk travsports vd Maria Croon och medger att det är en speciell situation.

"Väldigt annorlunda"

– Så klart väldigt annorlunda, men så är det ju med mycket i dag. Det är fortfarande så att man kan få tillgång till travet digitalt och via tv-sändningar och det är så många konsumerar trav. Vi får inte tillgång till den fysiska upplevelsen och då får man titta på loppen, och på sporten, på ett annat sätt, säger hon.

Solvallas sportchef Anders Malmrot anser att det hade varit svårt att flytta tävlingarna om två månader.

– Det är många lopp den här helgen som inte går att flytta, utan de ska avgöras då. Det pågår ju försök nu under våren för att finalerna ska vara den sista helgen i maj. Att återskapa den här publikfesten, det kommer vi att inte få i år. Det är bara en krass verklighet utifrån där vi står just nu, säger han till TT.

Sverige unikt

Det är inte bara publikmässigt som årets Elitloppet ser ut att tvingas till en annan skepnad. På grund av reserestriktioner och karantänsregler i olika länder kan det bli så att inbjudna topphästar tvingas till att tacka nej.

– Vi är, i stort sett, det enda land i hela världen som kör travtävlingar just nu. De andra har inte möjlighet att förbereda sig med lopp och visa för mig att de har i Elitloppet att göra. Om de kan, och får, komma till Solvalla är också en faktor som jag inte vet något kring. Mitt jobb med Elitloppet i år är väldigt konstigt eftersom jag inte vet vilka förutsättningar jag kan förhålla mig till, säger Anders Malmrot.

Brukar locka 60 000

Både Malmrot och Croon medger att en folktom Elitloppshelg, som vanligtvis lockar omkring 60 000 åskådare, är en ekonomisk förlust.

– Det blir ett ekonomiskt kännbart utfall om vi inte kan ha varken restaurang eller publik här på plats. Det blir ju effekter av det hela, men i belopp vill jag inte nämna några siffror, säger Malmrot.

– Det kostar oss att inte ha publik, speciellt när det gäller de här stora evenemangen, men det är ändå viktigare att hålla i gång verksamheten och näringen i grunden. Vi har valt den linjen, och att ta de negativa effekterna som blir, säger Croon.

David Hjorter/TT

Den franska hästen Dijon, körd av kusken Romain Derieux, vann Elitloppet förra året. Men det är oklart om ekipaget kan och får delta i årets lopp. Arkivbild.
Den franska hästen Dijon, körd av kusken Romain Derieux, vann Elitloppet förra året. Men det är oklart om ekipaget kan och får delta i årets lopp. Arkivbild. Fotograf: Christine Olsson/TT

FAKTA

Fakta: Elitloppet

Elitloppet är ett av världens största travlopp och har arrangerats sedan 1952. Världens bästa hästar bjuds in och tävlar i försöksheat och final över distansen 1 609 meter på Solvalla travbana utanför Stockholm.

Årets upplaga är den 69:e i ordningen och under helgen arrangeras även andra travtävlingar, exempelvis V75-finaler.

ATG, travsportens koncern för spel på hästtävlingar i Sverige, omsatte 380 miljoner kronor under Elitloppshelgen förra året. 2018 satte ATG omsättningsrekord under helgen, 410 miljoner kronor.

NÄSTA ARTIKEL