Iris Müller-Westermann blir ny chef för Moderna Museet i Malmö. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Modernas nya chef ser fram emot pulsen och tempot i Malmö

Malmö Moderna Museet i Malmö har fått en ny chef. Det blir Iris Müller-Westermann som i dag arbetar som senior intendent vid Moderna Museet i Stockholm. Hon tillträder tjänsten i Malmö den 1 januari 2017.
– Jag ser väldigt mycket fram emot att komma till Malmö, där finns så mycket ungdomlig kraft och energi, säger hon på telefon från Stockholm.

Iris Müller-Westermann är född 1955 och har arbetat på Moderna Museet i Stockholm sedan 1997. Hon har ansvarat för några av museets mest uppmärksammade utställningar, till exempel Louise Bourgeois – I Have Been to Hell and Back och utställningen Hilma af Klint – Abstrakt pionjär. 2013 var Iris Müller-Westermann också curator för utställningen Ryskt avantgarde på Moderna Museet i Malmö och nu ser hon mycket fram emot att återvända.
– Malmö är en stad med otroligt mycket ungdomlig kraft och energi, säger hon. Det är så mycket som händer och jag tycker om pulsen och tempot och att så många kulturer möts där, mycket mer synligt än i Stockholm.
– Det är fascinerande, säger hon, Jag jobbar med internationell konst och att få vara på en plats där man direkt får kontakt med andra kulturer både på gott och ont och inte bara konfliktfritt är jättespännande. Det blir diskussioner och man lär av varandra och berikas. Jag ser det som en otrolig tillgång.

Iris Müller-Westermann har tidigare studerat filosofi, litteraturvetenskap och har doktorerat i konstvetenskap vid universitetet i Hamburg. Hon har också arbetat i olika roller på Munchmuseet i Oslo och även varit direktör på Stenersenmuseet i Oslo. Hon är född i Hamburg. – Jag har aldrig bott i Malmö men känner mig närmre Malmö än Stockholm eftersom jag kommer från Hamburg, säger hon. Och just nu håller jag på och tittar på kartan för att fundera över vilken del av Malmö jag ska bo i.

Har du några idéer för verksamheten på Moderna i Malmö med dig som chef?
– Det bara virvlar i mitt huvud just nu, säger hon och skrattar. Men, jag har en hel del idéer om konst som jag tycker vore väldigt intressant och spännande att visa i Malmö. Samtidigt är det är inte ens maj än och jag börjar för fullt först i januari 2017 så jag måste återkomma om detta mer konkret. Jag tror i alla fall att det blir en blandning av internationella unga och levande konstnärer och också döda så klart. Och så unga svenskar. Jag vill känna den där pulsen av där vi befinner oss.
Iris Müller-Westermann säger också att hon vill tillvarata Malmös kontinentala läge i verksamheten.
– Jag vill kanske titta över till Danmark, Baltikum, Polen och Tyskland och se vad som händer i hela det här området. Det är så roligt med Malmö att man kan åka över en bro och så är man i ett annat land. Eller så man tar båten och sedan är man i ett annat land om några timmar. Det känns underbart!

Närmast i planeringen för Iris Müller-Westermann är en resa till Berlin och Galleryweekend (29/4 till 1/5, reds. anm.) där hon hoppas hitta något nytt och överraskande att ta med sig. Hon menar att det är viktigt att man har en öppen och nyfiken inställning. – Man måste våga ta in och se var kraften ligger när man ser konst och se vad man vill ta med vidare. Man får känna efter och fråga sig – gör den här konsten något med mig? Vi alla är seismografer och man måste lita på det om det ringer någon klocka. Och inte ha för mycket förutfattade meningar.
Iris Müller-Westermann efterträder John Peter Nilsson som fullgjort sitt förordnande som chef för Moderna Museet i Malmö vid årsskiftet. Hon tillträder i Malmö 1 januari 2017 och John Peter Nilsson fortsätter som intendent på Moderna Museet i Stockholm.