Sabina Chantouria under sitt besök i Los Angeles.Foto: Py Pai

Lundaartist tror på Hollywood-drömmen

– När jag var liten drömde jag om Hollywood, men trodde aldrig att jag skulle komma dit. Nu vet jag att det går om man är ihärdig och jobbar på.
Det berättar Sabina Chantouria, 24-årig låtskrivare och artist från Lund.

Hon har nyligen kommit hem efter sitt tredje besök i Hollywood och Los Angeles, där hon haft en månad fylld av upplevelser. Resan och vistelsen hos musikorganisationen blev möjlig tack vare ett stipendium från Torsten Tegstams fond.

Eftersom hon brinner för jämställdhet i musikbranschen, gjorde kontakterna med nätverket Los Angeles Women in Music ett särskilt intryck.
– De jobbar för att uppmärksamma kvinnliga producenter, kompositörer och musiker, berättar Sabina. Jag deltog i deras workshops och föreläsningar.
– En spännande kvinna jag fick träffa är Shelly Peiken, som arbetat med stora artister som Meredith Brooks och Christina Aguilera. Hon hade nyligen släppt en bok om sitt musikliv.
För Sabina Chantouria är det viktigt att nätverka med andra kvinnor i musikindustrin. I Sverige tillhör hon nätverket Female Singersongwriter.
– Gemensamt för musikbranschen i både Sverige och USA är att männen spelar en dominerande roll. Manliga artister har lättare att bli bokade.
– Det börjar redan i skolan, där killarna är bättre på att ta för sig. Vissa instrument, som trummor och bas, har traditionellt varit mer kopplade till killar, medan sång och piano varit mer tjejiga.

I USA blev hon imponerade av många kvinnor hon mötte.
– De är inte så reserverade utan mer framåt och inte rädda för att synas och höras.
Den stora konkurrensen med mängder av duktiga musiker i USA gör inte Sabina Chantouria rädd.
– Jag borde kanske bli skrämd, men det blir jag inte!
Hon har emellertid fått lära sig att ta vara på sig själv. Det simmar en del fula fiskar i Hollywood.
– Många försöker lura en och det finns all anledning att ta det försiktigt. Man får kolla upp folk. Kanske var jag lite för godtrogen i början.
Hennes musikaliska förebilder är kvinnor som vågar gå sin egen väg, till exempel Tori Amos.

I Sverige har hon fått stöd i sin musikaliska utveckling av bland andra. Eva Hillered.
– Hon har skrivit En lathund för låtskrivare som jag fick av min mamma. Sedan kontaktade jag henne.
Just nu är Sabina Chantouria aktuell med en singel som släpps 20 maj och heter Cry for me. Den handlar om att bryta sig loss ur ett förhållande.
– Det var närmast en terapeutiskt förlopp att skriva den, säger Sabina.

Nya singeln firas på Folk & Rock i Malmö tillsammans med artisterna Sonja Skibdal och Stories from Gem. Då visas också den musikvideo hon spelade in i Hollywood.
– Den blev närmast som en liten kortfilm med mig i huvudrollen, säger hon.
På framtidsprogrammet står också Stockholm Folk Festival, Kulturkalaset i Göteborg och konserter och promotion i Georgien, där hennes pappa är född.
Men först och främst finns hoppet om att kunna återvända till Los Angeles och bo där en längre tid för att jobba eller studera.
– Jag vill gärna utforska möjligheterna att placera in min musik på film eller teater. Pulsen är fantastisk i USA. Där lever drömmen.