Lundaartist tror på Hollywood-drömmen

Sabina Chantouria under sitt besök i Los Angeles.Foto: Py Pai
Artikel När jag var liten drömde jag om Hollywood, men trodde aldrig att jag skulle komma dit. Nu vet jag att det går om man är ihärdig och jobbar på. Det berättar Sabina Chantouria, 24-årig låtskrivare och artist från Lund.
PREMIUM

Hon har nyligen kommit hem efter sitt tredje besök i Hollywood och Los Angeles, där hon haft en månad fylld av upplevelser. Resan och vistelsen hos musikorganisationen blev möjlig tack vare ett stipendium från Torsten Tegstams fond.

Eftersom hon brinner för jämställdhet i musikbranschen, gjorde kontakterna med nätverket Los Angeles Women in Music ett särskilt intryck.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Karolinska lägger ner intensivvårdsavdelning

Karolinska universitetssjukhuset lägger ner en hel intensivvårdsavdelning för covidpatienter. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Trots att läget inom sjukvården fortfarande är mycket pressat, lägger Karolinska universitetssjukhuset ner en intensivvårdsavdelning för covid-19 patienter. Lokalerna och personalen behövs för annat.

Den 7 maj slog sjukvården i Stockholm larm om att intensivvårdsavdelningarna var fyllda till bristningsgränsen. På grund av smittspridningen var läget pressat inom hela regionen.

– Det är fullt inom intensivvården, helt fullt, sade Anne Kierkegaard, chefläkare på Södersjukhuset, till Dagens Nyheter.

Trycket var så hårt att huvudstadsregionen tvingades skicka patienter till andra regioner, enligt DN.

I dag, bara fyra dagar senare, har Karolinska universitetssjukhuset beslutat att lägga ner en hel intensivvårdsavdelning för covidpatienter. Lokalerna, men framför allt personalen, behövs för annan vård.

TT: Det låter lite konstigt, eller?

– Det kan jag förstå, men vi gör det här för att det inte ska uppstå patientfarliga köer i sommar. På det här sättet kommer vi att kunna öppna sammanlagt sju nya operationssalar, fem i Solna och två i Huddinge, där vi framför allt kommer att behandla cancerpatienter, säger David Konrad, funktionschef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset.

Samma personalresurs

Problemet, säger han, är att det samma personal som används för att behandla covidpatienter som behövs för canceroperationer.

– Det innebär att vi hela tiden måste flytta personal åt det ena eller andra hållet. Genom att göra så här räknar vi med att hinna med att hinna operera ytterligare 175 patienter före sommaren, säger David Konrad.

På den aktuella avdelningen vårdas för närvarande fem covidpatienter, som kommer att flyttas till andra avdelningen, men som mest har avdelningen vårdat 24 covidpatienter

Orsaken till neddragningen är det minskande tryck på intensiven som varit den senaste veckan.

– Antalet iva-patienter i regionen har gått ner med 20 procent. Planen var att göra det här redan förra veckan, men det kunde vi inte på grund av det tryck som fanns då. Men nu har det gått ner och vi tror att det kommer att fortsätta att gå ner och därför gör vi det här för att ha framförhållning. Men om trycket skulle öka igen, så är vi naturligtvis beredda att växla om på nytt.

TT: Varför anställer ni inte mer personal?

"Alla har samma problem"

– Det finns för lite utbildad personal, helt enkelt.

TT: Hur tror ni andra sjukhus i Stockholmsregionen ser på det faktum att ni drar ner?

– Alla sjukhus har minskat sina iva-platser den senaste tiden. Alla sjukhus har samma problem, att man måste balansera en och samma personalresurs. Sedan har vi lite olika uppdrag, där Karolinska har ett väldigt tungt uppdrag inom cancer, säger David Konrad.

Enligt intensivvårdsregistret får för närvarande 83 patienter intensivvård på grund av covid-19 inom Region Stockholm, vilket är en minskning sedan 1 maj då motsvarande siffra var 103 patienter.

Johan Nilsson/TT

Ekonomi

Nordea: Dags att strama åt

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, presenterar ny konjunkturprognos. Arkivbild
Foto: Joakim Goksör/TT
Ekonomi
Ekonomi Svensk ekonomi är inne i en ny fas och riskerar att gå in i en överhettning, varnar storbanken Nordeas ekonomer.
Det är dags att strama åt penningpolitiken, är en slutsats i en färsk konjunkturrapport.

– Ekonomier lägger nu den ekonomiska krisen bakom sig och vi är nu inne i en ny era där man snarare ska minska stimulanser och ta tillbaka de stöd som inte behövs, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth på en webbsänd presskonferens.

– Risken för överhettning är större i dag än vad den är att vi får ekonomiska bakslag av pandemin, tillägger hon.

Höjer prognosen

Nordea höjer prognosen för svensk tillväxt till 4,5 procent i år, från sin januariprognos på 4 procent, och räknar med en fortsatt återhämtning med 3 procent 2022.

Arbetslösheten väntas backa till 8,0 procent i år för att sjunka tillbaka till 7 procent 2022.

– Vi ser en snabb nedgång av de som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen, säger Nordeaekonomen Susanne Spector.

Det gäller i första hand de korttidsarbetslösa som nu får jobb igen och det ser ut att det är få som blir långtidsarbetslösa i pandemin, enligt Spector.

– Den stora majoriteten av de som förlorade jobbet under pandemins inledning har fått jobb, säger hon.

Hon tillägger att styrkan i svensk arbetsmarknad har överraskat positivt sedan i höstas.

– Antalet sysselsatta är tillbaka på förkrisnivå de närmaste månaderna, säger Spector.

Elda på

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson beskriver samtidigt svensk ekonomi som urstark.

– Det finns en tillväxtkraft även i den inhemska ekonomin, säger han sedan han konstaterat att exportindustrin har gått starkt ett tag.

Börslyft och en het bostadsmarknad antas också elda på hushållens konsumtion.

– Vad gäller bostadspriserna tror vi att de planar ut, ökar i långsammare takt, under resten av 2021. Återinförandet av amorteringskravet kan också ha en lite dämpande effekt.

För helåret räknar Torbjörn Isaksson, trots att det planar, med att bostadspriserna lyfter med 14 procent.

Brist på insatsvaror hämmar samtidigt tillväxten, bland annat inom transportindustrin, vilket försvårar prognosarbetet, enligt Isaksson.

Den starkare kronan under det gångna året håller nere inflationen, därtill kommer måttliga löneökningar, som också dämpar inflationen.

Tjänstesektorn tillbaks

Annika Winsth räknar med att det redan i sommar blir förhållandevis normala beteenden i ekonomin, mot bakgrund av vaccinationer och hur det har sett ut i andra länder.

– Även tjänstesektorn är tillbaks med väldigt starka och fina tal, säger hon med hänvisning till inköpschefsindex.

Annika Winsth pekar bland annat på att Kina redan börjat strama åt krediterna och tillägger att USA:s centralbank redan i höst kommer att börja dra ned på sina stödköp.

Hon räknar med att ECB och Riksbanken följer efter.

– Vi har enorma stimulanser som är där ute och det är de som riskerar att skapa överhettning, säger Winsth.

Råvarupriser, spannmålspriser, livsmedelspriser och transportpriser trycker upp prisnivån i USA, där även trycket på högre löner eldar på inflationen.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Idel röda siffror på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen öppnar nedåt. Arkivbild.
Foto: Erik Simander / TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen följer nedgången i Asien, som enligt bedömare i sin tur beror på teknikaktier gick dåligt i USA på måndagen. I Tokyo backade Nikkei 225 med över 3 procent.

Så stort är dock inte fallet i Stockholm vid börsöppningen. Efter några minuters handel har index backat 1,6 procent.

Precis alla de större bolagen visar röda siffror, men för vissa är tappet större än för andra. Evolution Gaming backar 11,6 procent, Kinnevik går ned 2,7 procent och Autoliv 2,3 procent.

För Alfa Laval är tappet mer beskedliga 0,5 procent. Essity och Nordea backar båda 0,7 procent.

Även i Europa bär det av nedåt i morgonhandeln. Frankfurt backar nära 1,5 procent, Paris 1,7 procent och London nära 2 procent.

Utrikes

Dödlig skolattack i Ryssland

Utrikes
Utrikes

Minst nio dödsoffer rapporteras i en attack mot en skola i Kazan, 80 mil öster om den ryska huvudstaden Moskva.

Ryska nyhetsbyråer skriver att minst en lärare och ett antal elever konstaterats döda. Tidigare rapporter talar också om ett antal skadade.

En gärningsman, enligt preliminära uppgifter en tonåring, har gripits, skriver nyhetsbyrån Interfax. Men det florerar också obekräftade vittnesmål om att det kan finnas ytterligare någon gärningsman, som i så fall är på fri fot på skolområdet.

– Enligt preliminär information öppnade två oidentifierade personer eld, säger en källa till nyhetsbyrån Tass.

Kultur och nöje

"Försvunna människor" ny serie i SVT

Spänningsserien 'Försvunna människor' har påbörjat inspelningen i Göteborg med omnejd. Arkivbild.
Foto: Niklas Maupoix
Kultur och nöje
Kultur och nöje

SVT fortsätter att satsa på drama med nya spänningsserien ”Försvunna människor” som har premiär 2022, skriver Expressen.

Serien i sex avsnitt är skriven av Ulf Ryberg, som bland annat står bakom "Den gråtande ministern". Den ska spelas in i Göteborg och handlar om en lastbilschaufför och familjefar som begår ett ödesdigert misstag. Han spelas av Peter Viitanen, känd från bland annat "Vår tid är nu". Han spelar också Olof Palme i Netflix kommande serie "Den osannolika mördaren".

I serien smugglar Erwin åtta syriska flyktingar i tanken när han kör sin bil över Öresundsbron. Men gravida Mouna och en febersjuk pojke klarar inte av den kvava luften, och får åka i förarhytten – då en poliskontroll dyker upp.

Regisserar gör Tova Magnusson som tycker att historien har "hög densitet".

”Det handlar bland annat om vad människor kan vara kapabla till för att rädda sig själva och vad som händer när man fullständigt sviker sin moraliska kompass”, säger hon.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Kultur och nöje

Malmöskådis i ny spänningsserie

Peter Viitanen, Sandra Stojiljkovic och Ville Virtanen har huvudrollerna i Försvunna människor.
Foto: Niklas Maupoix/SVT
Kultur och nöje
Tv Sandra Stojiljkovic från Malmö stadsteater har en av huvudrollerna i SVT:s nya spänningsserie Försvunna människor. Inspelningen har precis startat och premiär blir under 2022.

I SVT-s nya spänningsserie Försvunna människor får vi följa lastbilschauffören och familjefadern Erwin som smugglar åtta syriska flyktingar över Öresundsbron. När två av flyktingarna inte klara den kvava luften i tanken gömmer han dem i förarhytten men stöter på en poliskontroll.

Försvunna människor är en originalserie skriven av Ulf Ryberg som bland annat skrivit manus till Huvudjägarna och Millennium. Tova Magnusson regisserar och i huvudrollerna ser vi Peter Viitanen, Sandra Stojiljkovic från Malmö stadsteater och Ville Virtanen.

- Försvunna människor är en historia med så hög densitet att jag hade svårt att resa mig ur soffan efter att ha sträckläst manusen. Det handlar bland annat om vad människor kan vara kapabla till för att rädda sig själva och vad som händer när man fullständigt sviker sin moraliska kompass, säger Tova Magnusson i ett pressmeddelande.

Försvunna människor spelas in i Västsverige under sommaren och hösten 2021 och har planerad premiär under 2022.

Inrikes

En person i lägenhetsbrand i Örebro

Det har brunnit i en lägenhet i Örebro där en person ska ha varit i lägenheten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Det har brunnit i en lägenhet i stadsdelen Södermalm i Örebro, där en person ska ha befunnit sig i bostaden.

Vid halv nio-tiden på tisdagsmorgonen larmades SOS om brand i en lägenhet och enligt larmet ska en person ha befunnit sig i den brinnande bostaden.

Räddningstjänst och polis är på plats och branden är släckt. Man har fått ut personen ur lägenheten men skadeläget är ännu oklart.

Hanna Schück/TT

Utrikes

Dödlig skolattack i Ryssland

Utrikes
Utrikes

Minst sju dödsoffer rapporteras sedan en beväpnad tonåring gått till attack i en skola i Kazan, 80 mil öster om den ryska huvudstaden Moskva.

Ett antal personer ska också ha skadats i skolan. Gärningsmannen har gripits, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL