Galleri M, demonstration av fotografi med Wet Plate Collodion, fotograf Hans Jonsson.
Galler M, demonstration av fotografi med Wet Plate Collodion.

Från foto till färdig bild

ESLÖV Galleri M bjöd igår eftermiddag på en exklusiv upplevelse när fotografen Hans Jonsson demonstrerade en 150-årig fototeknik - våtplåtsfotografi.

Våtplåtsfotografi, eller wet plate collodion, började användas av fotografer i mitten på 1800-talet. I världen idag finns runt 1000 fotografer som kan tekniken – bland dem den mest kända kanske amerikanska Sally Mann, som bland annat uppmärksammats för sina avklädda porträtt av sina barn.
I Sverige finns mellan fem och tio personer som behärskar våtplåtsfotografi.
– Det är lite som en antik polaroid, säger Hans Jonsson lite skämtsamt under sin demonstration inne på Galleri M igår.
Där, under finissagen av Wet Plate Collodion fotografier, visade han processen från aluminiumplåt till färdigt foto – via arbete med kemikalier, exponering, där en av besökarna fick sitta modell, och framkallning.
– Hur lång tid tar det mellan exponering och framkallning, undrar en av runt 20-talet besökare som uppmärksamt följer processen.
– Det är inte särskilt lång tid, tre minuter kanske.
– Vad är det för typ av plåt? undrar någon annan.
– Det här är aluminium, det är enkelt att använda på demonstrationer. Glasplåtar kan man också ha, men de kräver arbete med rengöring.

Hans Jonsson har tidigare varit aktuell bland annat med en utställning med bilder från Monika Zetterlunds avskedsturné. Han har även arbetat som fotograf på Sydsvenskan och har bevakat Gulfkriget, Balkankriget och olika händelser och personligheter inom sport och nöje.
I presentationen till utställningen på Galleri M berättar han att han under digitaliseringen av fotot, då datorn trädde in som arbetsredskap framför mörkerrummet, kände att han förlorade något som han tyckte om.
Med våtplåtsfotografi fick han en möjlighet att åter jobba med händerna.
– Jag sökte mig bakåt för att hitta min framtid, säger han poetiskt.
Valet har han inte ångrat.
– Jag kommer göra det här tills jag dör. Det blir häftiga bilder. Det här med att det bara blir ett enda ex tycker jag är viktigt också, säger han.

Flera av besökarna på utställningen var själva fotografer. Nicklas Rudfell från Lund var nyfiken på tekniken som han inte hade sett tidigare.
– Det är ett sådant enormt bildflöde idag. Alla plåtar och vad var det jag såg häromdagen, att det fanns typ 1200 royaltyfria bilder på Shutterstock. Det här blir det totalt diametrala, säger han.
Lena Ahlstrand och Mats Lieberg från Lund hade fått tips om demonstrationen av fotointresserade vänner kvällen innan. Som fans av Sally Mann kändes det stort att få komma till galleriet och se tekniken på plats, tyckte de också.
– Jag tänkte att jag skulle få lite inspiration också. Har man som jag ett 30 år ett gammalt intresse som man börjat jobba med så söker man sig till andra som jobbar med liknande processer, säger Lena Ahlstrand.
– Ja, man är ju här för att träffa likasinnade, andra galna, skrattar Mats Lieberg.

Dagens fråga

Är du rädd för att flyga?

Loading ... Loading ...