Christina Olséni och Micke Hansen är aktuella med Fågelskådaren, uppföljaren till deckardebuten Badhytten. Foto: Erik Grönlund

Dags för nya mord i Falsterbo

Kulturredaktionen ställde fyra frågor till Christina Olséni och Micke Hansen. På måndag, 2 maj, kommer Fågelskådaren, den andra boken i författarparets serie Mord i Falsterbo. Del ett, Badhytten, gick som sommarföljetong i Skånska Dagbladet i somras.

Kommer läsarna som gillade Badhytten att känna igen sig i Fågelskådaren?
– Ja, det kommer de absolut att göra! Det är samma huvudkaraktärer, det vill säga poliserna Mårten och Lisa, åklagaren Fredrik och hans farbror Egon och hela gänget på Kärleksstigen. Vi har flyttat handlingen ett år framåt och följer upp några av de lösa trådarna från Badhytten.

Vad handlar Fågelskådaren om?
– Precis som namnet antyder så utspelar sig handlingen delvis bland fågelskådare. Det är september och lugnt på Skanörs polisstation när en välbärgad fågelskådare hittas död på heden. När det kort därefter inträffar ytterligare ett dödsfall får poliserna fullt upp med att försöka nysta upp alla trassliga ledtrådar för att lösa mordfallen.Fågelbingo, lerduveskytte, en dansk nudist, spirande kärlek och hyperaktiva pensionärer är bara en handfull av det läsaren får uppleva under två galna veckor på Falsterbonäset.

Hur har era liv förändrats sedan Badhytten kom ut? Och hur har det gått för den under året?
– I höstas skrev vi på ett tvåboksavtal med Massolit/Storytel och den största skillnaden är att vi numera har förmånen att skriva på heltid. Badhytten har sålt bra och lånas ut flitigt på bibliotek runt om i landet. Ljudboken nominerades till Stora Ljudbokspriset och är flitigt nerladdad på Storytel, talboken hamnade bland 20 i topp av de mest nedladdade talböckerna på Legimus under 2015 där vi var de enda debutanterna som tog sig in på listan. För en dryg månad sedan gav Pocketförlaget ut Badhytten som pocket och på det sättet har den fått stor spridning.
– För några veckor sedan skrev vi agentavtal med Grand Agency och de rivstartade samarbetet genom att presenterade Badhytten på London Book Fair förra veckan. Vi har även blivit kontaktade av flera produktionsbolag som är intresserade av tv- och filmrättigheter, så det är mycket som händer för tillfället.

Skriver ni på en uppföljare nu?
– Ja, vi har påbörjat arbetet med den tredje boken som går under arbetsnamnet Ryttaren. I den har vi förlagt en del av handlingen till en av världens mest prestigefyllda hopptävlingar, nämligen Falsterbo Horse Show. Boken beräknas komma ut våren 2017.