Eslöv

Avmaskerar kvinnors dolda kärleksäventyr

- Jag älskar allt som är tabu. Det kittlar, säger Alexandra von Schwerin. Här prövar hon en maskeradmask i rummet som återger 1700-talets sexuella utsvävningar.FOTO:Claes Hall
Eslöv
Eslöv SKARHULT Ett kliv rakt in i det mest hemliga väntar besökarna som kliver in i säsongens nya utställning på Skarhults slott. I år drar Alexandra von Schwerin undan draperiet till kvinnornas erotiska äventyr under 500 år. En värld med älskare och älskarinnor där lusten emellanåt fått leva sida vid sida med skammen.– Jag vill att man ska vara rasande eller vrålkåt eller helst både och när man går härifrån.

Den riktigt hämmade ska veta en sak innan besöket på årets nya utställning: det vankas sex och snusk.

Vågade kort av erotiskt snitt, snurrande massagestavar, en sladdrig kondom och till och med en parisisk p-rulle med naken hud i full friktion.

– Jag älskar allt som är tabu. Det kittlar mig, säger slottsfrun och utställningens skapare Alexandra von Schwerin.

Bara en minut tidigare har hon gjort klart att hon är förbannad.

– Jag är väldigt arg. Vår sexuella frihet håller på att bli ifrågasatt. Inte bara vår sexuella frihet utan hela vår standard när det gäller jämställdhet. Det är inte acceptabelt.

Hon radar snabbt upp alla tecken som hon ser i samtidens Sverige.

Att en miljöpartistisk politiker vägrar ta en kvinnlig tv-reporter i hand, förekomsten av barnäktenskap och införandet av separata badtider för att kvinnor ska kunna bada i offentliga simhallar utan att bli ofredade. Svenska myndigheter är alldeles för flata, slår hon fast.

Att sexuell jämställdhet snabbt kan slå över i ofrihet har blivit tydligt för Alexandra von Schwerin när hon djupdykt i de 500 år av historia som den nya utställningen täcker.

Hon tycker det är en stor missuppfattning att kvinnors frihet kom först 1968. Kvinnor var fria redan på 1700-talet, då den första sexuella revolutionen kom, påpekar hon.

– Jag blir provocerad av uppfattningen att män skulle vara kåtare än kvinnor. Jag vill visa att kvinnor är lika kåta som män. Jag vill stärka kvinnor så att de får syn på sig själva.

Redan från start, när hon började öppna upp slottet för historiska utställningar, har hon haft en klar linje.

Att lyfta fram alla de delar av historien som är bortglömda, som medvetet trängts undan, och som därför inte funnits med i den officiella historieskrivningen.

Efter att hon lyft fram slottsfruarna som ett exempel på vita fläckar i kvinnohistorien övergick hon till barnens historia.

I år lyfter hon på draperiet till kvinnors sexuella äventyr och utlevelser under 500 år.

– Vi vet så mycket om kungarnas och presidenternas älskarinnor genom historien. Men vi vet ingenting om kvinnornas älskare. Jag vill visa att kvinnorna haft massvis av både älskare och älskarinnor.

Den allra första utställningen, ”Den dolda kvinnohistorien”, finns kvar som en bas även i år. Nu får den samsas med utställningen ”Älskarinnor – Njutning och åtrå i 500 år”, som dessutom tar plats i tre nya rum på slottet.

Med start runt 1500-talet visar hon hur den tidens tro på barnalstring hade fokus på vikten av bådas njutning och hur kvinnors sexuella njutning hade en central plats. Från 1500-talet flimrar bland annat Gustav Vasas dotter, Cecilia Vasa, förbi. En dåtidens partydrottning som visste att njuta av livet.

I början av 1600-talet slog pendeln över åt andra hållet. Karl IX införde en oerhört sträng sexlagstiftning, där bland annat otrohet belades med dödsstraff.

– Då var endast missionärsställningen tillåten och sex var bara tillåtet i barnalstrande syfte, säger Alexandra von Schwerin och pekar upp på ett brutalt kyskhetsbälte i metall som hänger i utställningsrummet.

Den stränga synen ledde till nya former av utlevelser. Kvinnor lärde sig att ha sex med varandra, påpekar Alexandra von Schwerin.

– Samkönat sex var väldigt vanligt, säger hon när hon passerar utställningsdelen som återger hur drottning Christina förlustade sig med sin ”sängvärmare” Ebba Sparre under 1600-talet.

I nästa sal väntar den epok som Alexandra von Schwerin själv skulle välja om hon tvingades leva i ett annat århundrade.

I salen som återspeglar 1700-talet väntar en uppdukad festsal och kringströdda maskeradmasker.

– Det här var tiden för sexorgier och maskeradbaler. När Gustav III höll fest uppmanade han kvinnorna att lämna sina makar hemma och ta med sin älskare istället.

Hon har en tydlig idé om hur hon vill att besökarna ska känna sig efter att ha lämnat årets nya utställning.

– Jag vill att man ska vara rasande eller vrålkåt eller helst både och när man går härifrån.

Skulle alltför häftiga känslor ha satts i svall kan den exalterade besökaren förpassa sig själv och sitt sällskap till slottsparken, menar hon.

- Man har ju tillgång till parken. Där kan man stå och kyssas mot en trädstam, säger hon och skrattar.

I nästa rum är besökaren inne i de mer privata delarna av slottet. Maken Carl Johan von Schwerin har upplåtit rummet som i vanliga fall fungerar som hans garderob. Nu har rummet förvandlats till ett bultande hjärta där man får ta del av hur älskande uttrycker sin passion och kärlek i brevets form.

– Vi frågade oss varför ingen skriver kärleksbrev längre. Jag tror det handlar om tidsbrist.

I rummet kan man äntligen ta mod till sig och själv skriva det där kärleksbrevet man aldrig vågat, för att sedan posta det i ett brevinkast.

Här kan man även låta sig inspireras av hur kända personer genom tiderna gett uttryck för kärlekens svetslåga. Här finns bland annat citat från Selma Lagerlöf, som i sitt testamente krävde att hennes kärleksbrev fick öppnas först 50 år efter hennes död.

En liknande tidsfrist skulle Alexandra von Schwerin inte själv införa.

-Jag är nog ganska transparent. Jag svarar gärna på frågor om mina kärlekar och böjelser, säger hon och berättar öppenhjärtigt att hon i sin ungdom var ”väldigt intensiv och väldigt nyfiken”.

Men att avslöja sina böjelser tycker hon ändå blir alltför privat.

– Så öppen är jag inte, säger hon först men tar ändå sats igen och tillstår att hon är ”romantisk och sensuell”.

Sedan visar hon vägen upp till utställningens mest barnförbjudna del.

– Det är det förljugna 1800-talet.

I ett trång utrymme sitter en prydlig fru och knypplar i ett hörn. Under den här tidsperioden tyckte man sig ha fattat befruktningens process, där mannen sågs som den sexuellt aktiva och kvinnan skulle tiga still med sitt ägg när mannen sådde sin havre.

Kvinnor som tog för sig sexuellt spärrades in som hysterikor på psykiatriska kliniker. De kvinnor som framhärdade med att leva ut sina lustar stämplades som nymfomaner och kunde drabbas av straffet att få sin livmoder borttagen.

Men lusten levde sida vid sida med skamstämpeln.

I en av montrarna från den här tidsperioden finns en handvevad vibrator. I montern intill hänger en sladdrig kondom, Sveriges äldsta, från 1813. Då var det inte frågan om slit och släng utan om återanvändning. Enligt anvisningarna skulle kondomen, troligen av gristarm, först kokas i mjölk och sedan pudras i mjöl innan den togs i bruk. Om och om igen.

– Är det någon som vet hur man sätter på porrfilmen? ropar Alexandra von Schwerin.

I samma rum väntar nämligen ännu mer snusk. Teknikerna finns inte på plats för dagen, men porrfilmen från 1920, inspelad i Paris, uppges visa oblyga scener som ska vara minst lika vågade som dagens motsvarigheter.

Nu är man snart framme i vår tid. Sextiotalets sexuella utlevelser, p-pillrets revolutionerande innebörd och vår tids boksnusk i form av Fifty Shades of Grey med ingredienser som piskor, smisk och kärleksakter med hårda knopar.

Tidigare år har de historiska utställningarna blivit succéer. Långt större än vad Alexandra von Schwerin vågat hoppats på. Årets säsong öppnar den 28 april och pågår sedan till den 18 september.

Nu ligger hon sömnlös och undrar om den nya utställningen kan locka lika många busslaster som tidigare år.

Men en sak tror hon sig veta. När kvinnorna strömmade till för att ta del av den bortglömda kvinnohistorien tog de ofta med sina män. Men många män nådde sällan ända fram. Oftast blev de istället sittande på parkeringsplatsen för att låta sig förtrollas av de stora jordbruksmaskinerna som används på slottets ägor.

– Den här gången tror jag att kvinnorna kommer få med sina män in på utställningen, säger Alexandra von Schwerin och skrattar.

Läs mer: Skarhults slott

Eslöv

Ger stöd till föreningarna

Eslöv

Föreningar verksamma i Eslövs kommun föreslås slippa betala hyra för kommunens lokaler och planer i april och maj, skriver Eslövs kommun i ett pressmeddelande. Samtidigt får föreningar som hyr externa lokaler, som inte ägs av kommunen, utökat ekonomiskt stöd under samma period. Orsaken till åtgärderna är coronakrisen.

Kultur- och fritidsnämnden har föreslagit kommunfullmäktige att besluta om hjälp till föreningarna under april och maj. Kommunalrådet Johan Andersson (S) har tagit ett ordförandebeslut i avvaktan på fullmäktiges beslut.

– Idrottsrörelsen är en av våra viktigaste folkrörelser för ungas hälsa och välbefinnande. Många idrottsföreningar har det tufft nu, och vi ser att det är det nödvändigt med ekonomisk stöttning. Det är viktigt för vårt samhälle att se till att barn och unga har möjlighet att röra på sig, säger kommunalrådet Johan Andersson (S) och Christine Melinder (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i pressmeddelandet.

Eslöv

Ett 15-tal Eslövsföretag gör sig redo att permittera

Sune Lundberg, rådgivare på Nyföretagarcentrum, frågor från företagare om bland annat korttidspermitteringar och andra stödåtgärder.– Många har svårt att navigera i det här.
Fotograf: ESLÖVS KOMMUN
Eslöv
ESLÖV Ett stort antal Eslövsföretag förbereder sig nu för att tackla coronakrisen med korttidspermitteringar. Enligt fackförbundet IF Metall har ett 15-tal Eslövsföretag tecknat så kallade korttidsavtal.

Coronakrisen börjar nu få kännbara effekter för många företag.

– Det är tufft läge för arbetstagarna och för arbetsgivarna just nu, säger Ulrica Malmberg som är ombudsman på IF Metall Mittskåne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Blommor till alla på Solhällan

Elsa Martinsson och alla andra på Solhällans äldreboende i Eslöv fick en blomma av en okänd givare.
Fotograf: Tanja Doko
Eslöv
ESLÖV Mitt i allt coronaelände fick de boende på äldreboendet Solhällan i Eslöv en glad överraskning på fredagen. En anonym person skänkte dem varsin gul påskblomma.

- Givaren vill vara anonym, det är bara chefen som vet vem det är. Vi har fått 48 blommor till våra brukare. Vi har fyra avdelningar och det bor tolv på varje, berättar undersköterskan Tanja Doko och tillägger att blommorna ledde till idel glada miner när de delades ut till de boende under fredagsförmiddagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Eslöv

Tre bilar utsatta för stölder

Eslöv
ESLÖV Tre bilar i Eslöv har utsatts för stölder eller inbrottsförsök senaste tiden.

En företagsbil som parkerats på Rudolf Jonassons väg fick sidorutan krossad. Den drabbade kunde direkt efteråt inte se att något var stulet.

Bilen var parkerad på platsen från torsdag 16.30 fram till fredagsmorgonen. Ett Eslövsföretag är målsägare.

En annan bil på Norregatan, även det en företagsbil som tillhör ett företag i Löddeköpinge, drabbades också av att någon okänd slog in en ruta. Föraren blev av med ett headset och lite mindre saker.

En tredje bil i Eslöv har bestulits på ett framdäck. Någon eller några okända hissade upp bilen och monterade av vänster framdäck. Detta skedde någon gång mellan 30 mars och torsdagen.

Eslöv

Tre bilister fast utan körkort

Eslöv
ESLÖV Polisen i Eslöv fångade under torsdagen in tre bilister som körde utan körkort. En av dem misstänktes även för knark och hade en kniv med sig.

Vid middagstid stoppade en polispatrull en mans bil för kontroll i höjd med Stora Coop vid Flygstaden-köpcentret.

Han dömdes under fjolåret för att ha kört utan körkort vid två tillfällen och är dessutom misstänkt för samma brott vid ett tillfälle i januari i år. Mannen är 41 år och bor i Skånes Fagerhult.

Poliserna letade men ingen narkotika påträffades i bilen, däremot en kniv som togs i beslag. I polisanmälan står inget om att även bilen togs i beslag vid ingripandet.

41-åringen misstänks för grov olovlig körning och brott mot knivlagen.

Vid 20.30-tiden på torsdagen kontrollerade en polispatrull en bil på Västerlånggatan i Eslöv. Föraren, en 23-åring som bor i Teckomatorp, dömdes så sent som i februari för olovlig körning.

En halvtimme senare, vid 21-tiden, stoppades en bilist på Sallerup. Mannen är en 55-årig Eslövsbo med återkallat körkort. Han misstänks nu för grov olovlig körning.

Eslöv

Bensintanken förstörd för under tio liter

Eslöv
ESLÖV Ytterligare en polisanmälan har kommit in till polisen i Eslöv från en bilägare som fått bilens bensintank uppborrad för att någon velat komma åt bensinen.

Skånskan berättade i förra veckan om ett par fall. Den nu aktuella bilen var parkerad på Glasgränd i Eslöv mellan torsdag och fredag i förra veckan.

Bytet blev bensin för 100 kronor, vilket är under tio liter i dagens lägre prisnivå.

Eslöv

Däcken punkterades

Eslöv
ESLÖV Två däck på en bil som stod parkerad i bostadsområdet Rönneberga i Eslöv stacks sönder häromdagen.

Bilägaren har ingen aningen om vem som kan ligga bakom.

Skadegörelsen skedde någon gång i måndags mellan kl 13.30 och 19.20.

Eslöv

Ordnar hemleverans av böcker

Eslöv
ESLÖV Med start i nästa vecka inför Eslövs stadsbibliotek hemleverans av böcker till äldre och personer i riskgrupp för coronasmitta.

På grund av nya riktlinjer till följd av coronaläget kan biblioteket inte längre ha extraöppet för riskgrupperna. I stället erbjuder man alltså att leverera hem böckerna.

Det ska också vara möjligt för anhöriga att hämta påsar på biblioteket med böcker och annan media, utlånade och klara.

Hemleveranserna inleds alltså i nästa vecka.

- Det är inte beslutat ännu vilka dagar i veckan det blir. Vi kommer att ta hjälp av andra delar av kultur- och fritidsförvaltningen som har mindre att göra nu i coronatider, säger bibliotekschef Annelie Bengtsson Stenquist.

NÄSTA ARTIKEL