Nu ska polisen nå ut till alla bybor

Stefan Jansson och Amelie Jönsson Wångklev är nya kommunpoliser och kommer att besöka sex orter i kommunen regelbundet. foto: Roger Sunesson
Artikel Det är jättebra att polisen syns. Brottsligheten kan säkert minska, vi får bättre kontakt och folk känner sig mer trygga. Teckomatorpsbon Jonas Andersson fick minst sagt stora ögon när den nya polishusbilen rullade in på Ica:s parkering i byn i går eftermiddag.

Efter flera veckors förberedelser tar nu lokalpolisen till nya tag:

Med start nästa vecka ska Svalövs kommun samtliga större samhällen få besök av lagens långa arm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

23 miljarder i böter för Alibaba

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba tvingas betala motsvarande 23,7 miljarder kronor i böter för att ha missbrukat sin dominerande ställning på marknaden. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/P/TT
Ekonomi
Ekonomi Den kinesiska näthandelsjätten Alibaba döms att betala 18,2 miljarder yuan, motsvarande 23,7 miljarder kronor, i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter.

Bötesbeloppet motsvarar 4 procent av Alibabas försäljning 2019, som uppgick till 455,7 miljarder yuan, motsvarande runt 590 miljarder kronor, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Rekordbeloppet är nästan tre gånger så högt som den tidigare högsta företagsboten, som telekombolaget Qualcomm tvingades betala 2015.

"Vi accepterar sanktionen med ödmjukhet och kommer att säkra vår efterlevnad med bestämdhet", skriver Alibaba i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till rekordboten är att Alibaba har missbrukat sin dominerande ställning på marknaden, rapporterar statliga kinesiska medier.

Myndigheterna slår ner på de påstådda kraven att företag som vill sälja sina produkter på Alibabas populära e-handelsplattformar förbjuds att lägga ut sina produkter till försäljning på andra sajter.

Alibaba kommer att hålla en konferens med sina investerare på måndag för att dela med sig av "sina funderingar och planer för en långsiktig och hälsosam utveckling av den framtida affärsverksamheten".

Pressen på Alibaba och andra stora kinesiska teknikföretag har ökat i takt med att deras inflytande över det kinesiska samhället har vuxit.

Kultur och nöje

Kändisar i "Masked singer" avslöjas i förtid

Lotta Schelin dolde sig bakom masken. Pressbild.
Foto: TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje

TV4:s nya underhållningsprogram ”Masked singer” har utsatts för sabotage på nätet, skriver Aftonbladet. Flera kända personers sidor på det digitala uppslagsverket Wikipedia avslöjar nu att de döljer sig bakom maskerna. På samma sajt avslöjades också att Lotta Schelin fick lämna programmet – redan innan det var över.

TV4 väntar med att lägga upp ”Masked singer” online tills det börjar sändas i tv. Men man kan ändå hoppa framåt i programmet för att se hur det slutar, och kan därmed sprida informationen vidare. TV4 har nu en beredskapsplan för hur man ska komma till rätta med avslöjandena.

– Vi gjorde det inte igår kväll, men om vi märker att det här sprider sig så att det förstör för ännu fler tittare kan vi lägga ut den linjära sändningen även på TV4play. Det fungerar då ungefär som en direktsändning, att man inte kan spola framåt. Och så får vi lägga ut vod:en (video on demand-versionen) 21:30 när programmet har sänts klart, säger TV4:s kanaldirektör Fredrik Arefalk till tidningen.

Inrikes

Norge rasar mot Bildts tweet

En tweet från Carl Bildt har väckt starka reaktioner i Norge. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Sverige hade bättre försvar än Norge under kriget, och om Hitler beslutat att invadera Sverige hade det blivit en kamp, skriver Carl Bildt i en tweet som väckt ont blod.
"Med all respekt: Håll käft", svarar en norsk journalist.

Det var på fredagen, tillika årsdagen för Tysklands invasion av Norge och Danmark, som tidigare statsminister Carl Bildt (M) skrev en rad inlägg på Twitter. I ett av dem medger han att Sveriges försvar inte var lysande under kriget, men att det åtminstone var starkare än Norges och särskilt starkare än Danmarks. Hade Hitler beslutat att invadera Sverige hade det blivit en kamp, skriver Bildt.

Tweeten har fått tusentals reaktioner och Bildts twittrande har också plockats upp av norska nyhetssajter.

Flera anser att han antyder att att Norge inte gjorde något motstånd. Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiets första vice ordförande, säger till Verdens Gang att om alla hade gjort som Sverige så hade Hitler vunnit kriget.

Hon pekar på att Sverige lät Tyskland transportera både vapen och soldater genom landet, som sedan användes till att ockupera Norge och Danmark. Något som också återkommer i flera av kommentarerna på Twitter.

"Respektlöst"

– Det är så otroligt respektlöst på en dag som är ganska mörk i både norsk och dansk historia, säger Rødt-politikern Mímir Kristjánsson till NRK, och tillägger att uttalandet är ett utslag av "svensk självgodhet".

– Det kanske är det enda VM där Sverige alltid vinner – tron att man är bäst i världen i allt, säger Kristjánsson.

Den norska NRK-journalisten Jenny Dahl Bakken skräder inte orden i sitt svar till Bildt: "Med all respekt: Håll käft", twittrar hon och påminner om att över 10 000 norrmän dödades i kriget.

"Inte fel"

Tom Kristiansen, professor i historia vid Tromsö universitet, säger till NRK att Bildt dock inte har fel i sak:

– Det svenska försvaret var klart starkare än det norska och danska – kanske särskilt armén och flygvapnet, säger han men tillägger att Norge ändå höll ut 62 dagar mot den tyska invasionen – längre än både Danmark, Belgien, Nederländerna och Polen.

Kristiansen anser dock att även om Bildt inte har fel så är uttalandet "opassande" och dåligt tajmat.

– Ta också hänsyn till att många norrmän beskyller Sverige för att ha fört en tyskvänlig politik under krigets första år.

Bildt säger i ett sms att han har blivit missförstådd och att han inte vill beklaga tweeten.

Kultur och nöje

Coster-Waldau i ny tv-serie

Nikolaj Coster-Waldau ska synas i en ny tv-serie. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den danske skådespelaren Nikolaj Coster-Waldau, känd som Jaime Lannister i fantasyserien "Game of thrones", är aktuell med en ny tv-serie. Han ska både producera och ha en roll i en miniserie av Sonys Tristar television, som baseras på författaren Christina Clancys roman "The Second Home", skriver Deadline.

Dramat följer två generationer under en sommar på Cape Cod, och kretsar kring hur hemligheter kan förstöra ung kärlek och slita sönder familjer.

Coster-Waldau producerar tillsammans med Joe Derrick & Jeffrey Chassen, en trio som också har skrivit miljöthrillern "Against the ice" för Netflix, där Coster-Waldau också innehar en roll.

Lagfarter SkD

40-talshus på 108 kvadratmeter sålt i Skurup

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på adressen Backgatan 10 i Skurup är nu klar. Nya ägare är Tom Rundquist, 27, och Charlotte Berggren, 25, och säljare är Sven Åke och Gittan Tykesson. Det 108 kvadratmeter stora huset är byggt 1945. Ägarbytet blev klart i mars 2021 och priset blev 2 710 000 kronor.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Belegatan 3. Där blev priset för det 150 kvadratmeter stora huset 4 400 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Skånska Dagbladet

Vad är native advertising?

Skånska Dagbladet Native marknadsföring har varit i ropet i flera år. Nu har intresset ökat även lokalt. Annonsörerna vittnar om flera fördelar med native. Vi berättar vad som gör native så intressant och delar med oss av våra bästa tips.

Vad är native?

- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.

Varför ska man använda native?

- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.

Ska man använda native istället för bannerannonsering?

- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.

Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.

Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?

- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.

Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?

- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!

Tre tips för lyckad native marknadsföring

1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?

2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.

3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.

Är du intresserad av att testa native?

Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.

Bokrecensioner

Gör den verkliga världen dystopisk

Balsam Karam är aktuell med romanen Singulariteten.
Foto: Carla Orrego Veliz
Kultur och nöje
Litteratur/Recension Nora Wurtzel har läst Balsam Karams Singulariteten.

En ensam kvinna vandrar längs gatorna och sökande efter sitt barn lystrar hon inte längre till sitt namn. Där börjar Balsam Karams Singulariteten. Modern som söker sitt barn har gått upp i letandet så fullkomligt att småsyskonen blivit lämnade kvar i gränden som blivit familjens hem.

Barnen leker i gränden mellan halvt rivna och halvt färdigbyggda hus. I väggarna finns skotthål och överallt växer sopbergen av det som turisterna lämnar kvar. Gränden är olidligt varm och längst in, i den enda skuggan som går att hitta, sitter mormodern. Hon minns och hon saknar – sakta blir hon ett med skuggan och rör sig längre och längre in i mörkret.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ny studie: Covid slår hårdare mot pojkar

Risken att drabbas av svår covid-19 är något större för pojkar än för flickor, enligt en ny studie. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/ TT
Inrikes
Inrikes Det är mycket sällsynt att barn får svåra symtom av covid-19. Men när det sker så är risken högre bland pojkar, enligt en ny amerikansk studie.

Risken är ungefär 50 procent högre för pojkar än för flickor att drabbas av svår covid-19, som kräver intensivvård. Det framgår av en amerikansk studie i tidskriften Jama, som omfattar drygt 20 000 barn upp till 18 års ålder som kommit till sjukhus med covid-19.

– Detta har tidigare visats hos vuxna, men inte så tydligt hos barn med covid-19. Vid många andra infektionssjukdomar är det ju så att pojkar oftast blir sjukare. Hypoteserna kring detta handlar om könshormonernas påverkan på immunförsvaret, säger Tobias Alfvén till Dagens Nyheter.

Studien slår samtidigt fast att den största riskfaktorn, oavsett kön, är bakomliggande, kroniska sjukdomar. Det ger en trefaldigt ökad risk, vilket är i linje med flera tidigare observationer.

Överlag är dock risken att barn drabbas av svår covid-19 mycket liten. Av de 20 714 barn i studien som sökte sjukhusvård fick 2 430 läggas in – och 756 fick så svåra symtom av de behövde intensivvård.

– Räknar man med de två miljoner barn som fick en covid-19-diagnos i USA förra året kan man se att ungefär två av tusen barn som får en diagnos drabbas av en allvarlig sjukdom. I Sverige är den siffran knappt ett barn per tusen smittade, så det är någonstans i samma storleksordning. Det visar att det är väldigt få barn som insjuknar som får en svår covid-19-infektion, säger Tobias Alfvén till Dagens Nyheter.

Utrikes

Snart dags för första flygningen på Mars

Minihelikoptern Ingenuity, med Marsbilen Perseverance i bakgrunden, illustrerad av Nasa.
Foto: Nasa/AP/TT
Utrikes
Utrikes NASA:s minihelikopter Ingenuity som landade på Mars tillsammans med rovern Perserverance i februari, ska göra en första flygning på den röda planeten redan under natten mot måndagen.

Minihelikoptern väger bara 1,8 kilo och ser ut som en drönare.

Planen är att helikoptern ska lyfta tre meter rakt upp från planetens yta, sväva och rotera i 30 sekunder samt ta en bild på Perserverance.

Flygningen ska äga rum natten mot måndagen, svensk tid, och är förprogrammerad. Signalfördröjningen från jorden uppgår till 15 minuter och gör det omöjligt att styra minihelikoptern i realtid.

– Mars är svårt, inte bara när man ska landa utan även när man försöker lyfta och flyga runt, säger Nasas projektledare MiMi Aung.

Mars har väsentligt lägre gravitation och lufttrycket vid markytan mindre än 1 procent av jordens. Den tunna atmosfären gör att Ingenuitys rotorblad måste snurra i betydligt högre hastighet för att helikoptern ska kunna lyfta.

Men Ingenuity har hittills klarat alla test och tycks vara redo för den första flygturen på en annan planet.

– Den enda osäkerheten är de faktiska förhållandena på Mars, säger MiMi Aung och nämner möjligheten att vindar kan störa minhelikoptern.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL