Den nybyggda moskén tar ett historiskt namn efter Ahmadiyyasamfundets andra kalif, Mahmood. foto: karsten Bringmark

Muslimsk tungviktare inviger

Malmö En av den muslimska världens största ledare kommer till Malmö i mitten av maj. Mirza Masroor Ahmad, världsledare för Ahmadiyyasamfundet med drygt 150 miljoner anhängare, ska inviga Mahmoodmoskén i Malmö.

Bygget har pågått i två år och moskén med den skinande kupolen har blivit ett nytt landmärke vid Yttre ringvägen, nära Oxie.
Med nybygget kan Ahmadiyyaförsamlingen lämna nuvarande lokaler i en villa på Klågerupsvägen.

Prislappen för moskébygget, som även omfattar mötes- och fritidslokaler och en bostad åt imamen, landar någonstans kring 30 miljoner kronor och allt är självfinansierat av de cirka tusen svenska Ahmadiyyamedlmmarna.
– Vi har en princip som går tillbaka på vad Muhammed sagt att aldrig belasta staten. Vi tar inte emot bidrag. Muslimerna måste själva samla in pengarna, säger Agha Yahya Khan, imam vid samfundets andra moské i Sverige, Nasirmoskén i Göteborg.
– Många medlemmar har gjort uppoffringar för att finansiera moskébygget. Jag vet att många svenskar har svårt att förstå det, men det finns många berättelser där enskilda gjort stora uppoffringar.
Kareem Lone, språkrör för församlingen i Malmö, påpekar att finansieringen startade tidigt.
– Det har varit en lång process. Den började redan år 2000 när vi fick godkänt att bygga moskén,

Invigningen sker den 14 maj och då är också samfundets överhuvud på plats. Mirza Masroor Ahmad – Ahmadiyyas femte kalif – har sitt säte i London, men är ofta på resande fot och blir också inbjuden att tala i olika parlament, allt från EU-parlamentet i Bryssel till kongressen i Washington.
Vid Sverigebesöket är han inbjuden att tala i riksdagen.
Agha Yayha Khan beskriver Ahmadiyya som ett samfund i stark medvind.
– Ahmadiyya växer snabbt eftersom vi har en enda ledare, och han predikar fred i alla länder. Andra grenar inom islam har det inte så. Där är lokala imamer ledare inom ett begränsat område

Läs mer: Malmö får ny moské

Läs mer: Ny profil på Elisedal

Wkipedia: Mahmoodmoskén

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev