Nyanlända välkomnas med en Wirsénbok

En bok och en ritbok av Stina Wirsén som välkomstpresent. Det kommer flyktingbarn mellan noll och tre år att från och med maj i år
– Jag brinner för det här och tycker det är otroligt viktigt att vi visar den här generationen flyktingar att de är välkomna, säger Stina Wirsén.

Barns rätt till språk och till böcker har aktualiserats genom den senaste tidens stora flyktingström till Sverige och Stina Wirsén har jobbat mycket med flerspråkighet och haft workshopar på flyktingförläggningar.
– När man jobbar med barn som inte har svenska som modersmål och kanske inte har varit här så lång tid är det fantastiskt att rita tillsammans. Man behöver inte kunna prata, man kan kommunicera så bra ändå, säger hon.

Ur detta arbetet föddes en idé om en välkomstbok för flyktingbarn, ett projekt som nu drivs gemensamt av Stina Wirsén, henne förlag BonnierCarlsen och Rädda Barnen och som går ut på att flyktingbarn mellan noll och tre välkomnas till Sverige med ett paket bestående av en bilderbok och en ritbok av Stina Wirsén.
– Bilderboken finns redan. Den heter Titta och är på svenska med väldigt lite text, berättar Stina Wirsén. Till den tar vi också fram en ritbok som ska heta Brokiga ritboken och bestå av halvfärdiga teckningar och väldigt lite text på sju olika språk, varav ett är svenska.
– Jag brinner för det här och tycker att det är otroligt viktigt att vi visar att den här nya generationen flyktingar är välkomna för vi kommer att behöva dem.

När ska böckerna börja delas ut?
– Det blir i maj. De kommer att distribueras till Rädda Barnen och sedan ska deras volontärer dela ut dem. Meningen är att det här ska rulla på och utvecklas och med tiden även inkludera vuxenförfattare.