Illustration: Stina Wirsén
Stina Wirsén. Foto: Stefan Tell
Illustration: Stina Wirsén
Illustration: Stina Wirsén
Illustration: Stina Wirsén
Illustration: Stina Wirsén
Illustration: Stina Wirsén

Inspireras av sina läsare

De allra yngsta bokälskarna står i fokus när den populära barnboksillustratören och författaren Stina Wirsén bjuder in till workshop under Litteralund. Och själv är hon överlycklig över att få träffa sin målgrupp.
– Den här åldern är så härlig och inspirerande att jobba med, säger hon. Det har inte börjat självcensurera än utan bara kör på.

Stina Wirsén
Född: 1968 i Stockholm
Bakgrund: Illustratör, konstnär och författare som utbildade sig på Konstfack och under många år var anställd som tecknare på Dagens Nyheter, bland annat som chef för Illustrationsavdelning. Har därefter verkat som frilans och arbetat inom en rad olika genrer, bland annat mycket med bilderböcker för små barn, både egna och illustrationer till andra författares böcker. Bland de egna böckern finns Vem- och Vems-serierna och tillsammans med sin mamma, författaren Carin Wirsén, har hon gjort de populära böckerna om Rut och Knut och serien om de små brokiga.
Aktuell: Stina Wirsén är också aktuell med pekboken Död som kommer ut i maj och Vems syskon som kommer i oktober.

Stina Wirsén på Litteralund:
Torsdag 21/4: After-dagis-special på Västers bibliotek (2-6 år) 15.00–17.00 Fredag 22/4:
Tre workshops på Stenkrossen (skolprogrammet)
Lördag 23/4:
Två workshopar på Lunds Stadsbibliotek (2-6 år) 11.15 och 12.30.
Dessutom visar Stadsbiblioteket en utställning med bilder från Stina Wirséns bokproduktion under hela dagen och 15.00 blir det filmvisning av Vem-filmerna i Sagoskåpet på Lunds Stadsbibliotek
Läs mer på www.litteralund.se

Vem-böckerna, de små brokiga, Rut och Knut och många andra har gjort Stina Wirsén till en av våra mest älskade barnboksillustratörer. Hennes böcker vänder sig oftast till de yngsta och hennes egen kärlek till bilden började också tidigt. Hon har inte något minne alls av ett liv utan bild säger hon.
– Jag har tecknat sedan jag var liten. Jag växte upp i ett stort, ruffigt hus med stora och oömma ytor och det var ganska fritt fram. Vi hade till exempel en toa i källaren där jag, min syster och Moa Hoff, som för övrigt också är illustratör nu, fick måla väggarna alldeles själva. Även på förskolan var det mycket ytor och jag minns att vi hade stora badkar av aluminium där man fick rulla sig i färg. Det var mycket bild och form under min uppväxt och det passade mig.

Stina Wirsén utbildade sig på Konstfack och blev tidigt anställd som tecknare på Dagens Nyheter där hon bland annat illustrerade artiklar till kulturdelen och också var chef för Illustrationsavdelningen. Parallellt arbetade hon med bilderböcker för barn och att växla mellan vuxen- och barnprojekt är fortfarande viktigt för henne.
– Även om det periodvis är mycket barnböcker nu så har jag hela tiden något vuxenprojekt parallellt, säger hon. Jag behöver båda delarna och det ena berikar det andra.

Lika viktigt är det att möta barnen hon tecknar för och Stina Wirsén är väldigt glad över sin medverkan på Litteralund där hon har After-dagis-special, tre workshopar under skolprogrammet på fredag och två på lördagens familjedag.
– Jag tycker det är väldigt roligt att ha workshop och det handlar mycket om inspiration, säger hon. Jag är en vuxen som tycker att det är så roligt att rita och väldigt många barn tycker också att det är roligt. Vi brukar ritar på varandras teckningar, byta lite och är det någon som har svårt att komma igång har jag med mig halvfärdiga teckningar. Det är ett väldigt prestigelöst sätt att ta till sig bild, en lek, och vad jag hoppas är att man ska fortsätta hemma eller på förskolan.
– Den här åldern är så härlig och inspirerande att jobba med, fortsätter hon. De är helt fria i pallet och suddar inte. De ritar stort och fyller hela pappret och så är det så underbart eftersom de inte har börjat självcensurera än. De säger i princip aldrig att det blir fult eller att det inte går. De bara kör på.

Stina Wirséns Vem-filmer ska också visas på lördag och även om det inte står i programmet att hon ska delta kan det löna sig att spana i salongen.
– Om jag hinner kommer jag att smita in, lovar hon. Det är så roligt när man har barn i publiken.

Stina Wirséns huvudmålgrupp när de gäller bilderböckerna är barnen men hon ser det också som att hon egentligen har två mottagare.
– Läsning i den åldern är ett sätt att umgås, att få föräldrar att sitta med sina barn, förklarar hon. Det är så fantastiskt att uppleva litteraturen tillsammans och jag försöker fånga både barn och vuxna.

Finns det några ämnen som du inte vill skriva om?
– Än har jag inte hittat något men det är viktigt för mig att det ska sluta bra, eller åtminstone hoppfullt. Men jag tycker att man kan ta upp stora och svåra ämnen och är av den åsikten att man inte ska censurera. Gillar man inte en bok kan man välja att inte läsa den, det känns fräschare än att ägna sig åt bokbål.
Här kommer vi in på den pågående debatten kring åldersgränsen för Suzanne Ostens nya film Flickan mamman och demonerna och det faktum att det ofta blir upprörda debatter kring vad som är lämpligt för barn att se och uppleva.
– Vi hade den debatten på 70-talet och så nu igen, säger Stina Wirsén. Att det är så laddat handlar om vuxnas dröm om vad barnkultur är. Många vuxna har en dröm om att barnböcker ska vara goda och snälla men barn kanske har behov av något annat. Kanske av litteratur med lite bett i, precis som vi vuxna har.

Självklart känner Stina Wirsén igen sig i Suzanne Ostens situation efter den hätska debatten som uppstod kring hennes och Linda Hambäcks film Liten Skär och alla små brokiga där en av figurerna, Lilla hjärtat, anklagades för att vara en stereotyp och en karikatyr av svarta.
– Jag är egentligen jätteosugen på att prata om Lilla Hjärtat, säger hon lite trött.

Har den debatten satt avtryck hos dig så att du tvekar inför att göra vissa saker?
– Jag tror att det satte spår i hela branschen, det finns en väldig ängslan och det är olyckligt. Det självklara, att det är intentionen och budskapet som räknas, får vi inte tappa bort i rädsla för att ”göra fel”. Men den debatten har vi lämnat nu. Jag har mått skit och tecknade inget under ett år, men nu är jag på banan och ”what doesn’t kill you makes you stronger”.

Naturligtvis blir det också nya böcker av Stina Wirsén framöver. Just nu arbetar hon med en bok som heter Vems syskon som kommer till hösten och även med illustrationer till en kokbok för vuxna och en diktbok för både barn och vuxna.
Hon har också de senaste åren gjort ett par stora, offentliga målningar på kakel, bland annat på en förskola i Skellefteå och det är något hon gärna vill göra mer av.
– Och så har jag precis avslutat en bok för barn från noll till fem år som handlar om döden och heter Död. Den kommer ut i maj.

Vad tror du det är som gör att dina böcker blir så omtyckta av barnen?
– Den hårda sanningen är väl att jag är ungefär lika barnslig. Jag fyller snart femtio men är samtidigt fyra år, säger hon och skrattar hjärtligt.
– Jag tycker också själv att det är oerhört intressant med mellanmänskliga relationer. Mina böcker är som små, mellanmänskliga dramer. Jag kokar ner dem så att de ska bli tillgängliga för ett-, två- och treåringar. Samtidigt har vi alla upplevt de här känslorna – exkludering och inkludering, att man vill bita någon lite för mycket eller att man inte får vara med.

Stina Wirsén
Född: 1968 i Stockholm
Bakgrund: Illustratör, konstnär och författare som utbildade sig på Konstfack och under många år var anställd som tecknare på Dagens Nyheter, bland annat som chef för Illustrationsavdelning. Har därefter verkat som frilans och arbetat inom en rad olika genrer, bland annat mycket med bilderböcker för små barn, både egna och illustrationer till andra författares böcker. Bland de egna böckern finns Vem- och Vems-serierna och tillsammans med sin mamma, författaren Carin Wirsén, har hon gjort de populära böckerna om Rut och Knut och serien om de små brokiga.
Aktuell: Stina Wirsén är också aktuell med pekboken Död som kommer ut i maj och Vems syskon som kommer i oktober.

Stina Wirsén på Litteralund:
Torsdag 21/4: After-dagis-special på Västers bibliotek (2-6 år) 15.00–17.00 Fredag 22/4:
Tre workshops på Stenkrossen (skolprogrammet)
Lördag 23/4:
Två workshopar på Lunds Stadsbibliotek (2-6 år) 11.15 och 12.30.
Dessutom visar Stadsbiblioteket en utställning med bilder från Stina Wirséns bokproduktion under hela dagen och 15.00 blir det filmvisning av Vem-filmerna i Sagoskåpet på Lunds Stadsbibliotek
Läs mer på www.litteralund.se