Anton Månsson gör succé

malmö Anton Månsson gör sin bästa säsong i karriären och ser ut att hålla kvar Lemgo i Bundesliga.
27-åringen hoppas att storspelet i världens bästa liga har tagit honom närmre det svenska landslaget.

– Målet har alltid varit att komma med i landslaget och det är det fortfarande. Konkurrensen är tuff men jag tror att tränarna vet att de kan lita på mig, säger Anton Månsson.
Sedan flytten från elitserien och H43 sommaren 2010 har Anton Månsson varit med om det mesta i sitt proffsliv. De första fyra åren i Melsungen var mycket upp och ner. Sedan tog mittsexan ett något ovanligt beslut och flyttade till Schweiz för spel i landets bästa lag Kadetten Schaffhausen.
– I Melsungen fick jag inte mycket speltid de två sista åren utan fick oftast spela andrafiol på min position. Det tillsammans med chansen att få spela i Champions League gjorde att jag flyttade till Schweiz.

Väl i Schaffhausen fick Månsson stort förtroende i det lag som sedermera tog hem ligatiteln i överlägsen stil. Efter det har det bara rullat på.
– Jag fick spela 60 minuter varje match och så har det fortsatt i Lemgo.
Efter det fina året i Schweiz flyttade Månsson alltså tillbaka till Tyskland, men den här gången blev det spel i klassiska Lemgo. Ett val han inte ångrar.
– Jag har det helt perfekt här. Vi har alltid full hall och det är härlig stämning. Det är ingen jättestor stad men man lever för handbollen här. Det har jag framförallt märkt nu när det gått sämre för laget. Det är många som kommer fram och uppmuntrar en. Fansens entusiasm sporrar en lite extra så klart.

Lemgo började säsongen otroligt bra men sedan EM-uppehållet har det gått tyngre och laget är inblandat i nedflyttningsstriden även om man har goda möjligheter att hålla sig kvar.
– Under hösten vann vi alla måstematcher och eftersom vår målsättning var att hålla oss kvar låg vi i fas.
– Vi ligger fortfarande i fas rent tabellmässigt men efter jul har det blivit tajtare till lagen nedanför oss eftersom vi har förlorat några tuffa matcher mot direkta konkurrenter.

Trots att laget har haft det jobbigt verkar det onekligen ha gått bra för din del?
– I mina ögon har det gått riktigt bra. Jag har spelat i snitt 50 minuter varje match och det har varit viktigt för mig. Jag blev värvad hit som en ledande spelare och jag gillar att jag har fått en stor roll.

Det är bara två svenska spelare som gjort fler mål än dig i årets Bundesliga och de är båda kantspelare. Har du utvecklats till en målskytt av rang?
– Jag har aldrig tvivlat på mitt offensiva spel. Att jag får fortsätta att spela även om jag missar gör att jag har ett helt annat lugn i läget nu än vad jag har haft tidigare. Men jag tycker fortfarande att min största styrka är i spelet bakåt.
Ännu ett tecken på att Månsson varit skicklig även i det offensiva spelet är hans skottprocent. Över 80 procent av den före detta H43-spelarens skott sitter i nätmaskorna. Det är ett snitt som inte många i Bundesliga kan mäta sig med.
Med sin egen supersäsong i ryggen gäller det nu för hans klubb att säkra nytt kontrakt till nästa säsong.
– Vi måste vinna en eller två matcher till för att vara säkra men vi kan också förlora alla och ändå klara det. Det har blivit lite stressigt men jag är säker på att vi klarar av det.
Kontraktet med Lemgo sträcker sig till 2018 och trots att det har ryktas om att större klubbar varit ute efter honom ser Månsson ut att stanna i klubben.
– Lemgo är det bästa alternativet för mig just nu. Men om det värsta skulle inträffa och vi åker ur får man ta det då. Oavsett siktar jag på att stanna här, speciellt eftersom jag får så stort förtroende.
När det svenska landslaget kvalificerade sig till OS i Rio var Anton Månsson återigen en av reserverna i truppen, något han har varit vid flera tillfällen tidigare. Det är inte många landslag som har en spelare av Månssons kaliber utanför truppen.
– Det är som det är. Jesper Nielsen, Tobias Karlsson och Andreas Nilsson är de bästa på den här positionen. Jag blir inte besviken om jag inte blir uttagen men blir så klart jätteglad om jag kommer med.

Tror du att förbundskaptenerna har koll på dig?
– Det hoppas jag ju så klart. Jag tror att de ser att jag har höjt mig åtminstone. De behöver inte vara oroliga om någon skadar sig för då har jag vad som krävs för att ersätta, säger Anton Månsson.