Föräldrar misstänks för att ha mördat sitt spädbarn. Nu anmäler kommunen sig själva. Foto: Karsten Petersen

Föräldrar misstänks ha mördat sitt barn

Malmö Ett månadsgammalt spädbarn hittades tidigt på fredagsmorgonen livlöst i en bostad i västra Malmö. Nu misstänks föräldrarna för mord.


Det var vid tretiden, natten till fredagen, som ambulans larmades till en adress i västra Malmö. Anledningen sades vara att ett fyra veckor gammalt barn befann sig i ett livlöst tillstånd.

Detta visade sig stämma. När sjukvårdarna hunnit fram gjordes återupplivningsförsök, men barnet gick inte att rädda.
– Det är i samband med dessa insatser som det uppstår misstankar om att barnet utsatts för någon form av våld, berättar Lars Förstell vid Malmöpolisens informationsavdelning.
Polis kallades till platsen, och föräldraparet, som är i 30-årsåldern, greps. De anhölls senare under morgonen, misstänkta för att ha bragt barnet om livet. Enligt Lars Förstell beror misstankarna än så länge främst på att det var just föräldrarna som var närvarande vid tillfället.

Läs mer: ”Mellan två och fyra fall årligen”

Nu vidtar förhör. Dessutom ska polisen, tillsammans med rättsmedicin, utröna den exakta dödsorsaken.
Kammaråklagare Elena Severin, som i nuläget över huvud taget inte vill kommentera innehållet i utredningen, har fram till måndag klockan tolv på sig att fatta beslut om huruvida hon ska begära paret häktade.
Polisens information till media har varit att båda föräldrarna är misstänkta för mord. I Elena Severins framställningar om förordnande av offentliga försvarare är det dock bara för kvinnan som misstankarna rubriceras som mord. På mannen står det misshandel.
Mannen dömdes i början av februari i år för misshandel och olaga hot efter en episod då han viftat med en kniv mot hustrun, samtidigt som en vän till dem båda försökt förhindra det hela. Vännen fick en skärskada i handen.

Sven Granath, kriminolog och forskare vid Brottsförebyggande rådet, BRÅ, betonar först och främst att man ska akta sig för att i detta tidiga skede av utredningen utgå ifrån att föräldrarna verkligen är skyldiga.
– Under mitt arbete hos polisen har jag stött på fall där föräldrarna först har misstänkts, och där man sedan har förstått att det har rört sig om en helt annan dödsorsak. Då blir det ju ett slags dubbel tragedi.

Rent generellt kan han i alla fall konstatera att dödligt våld riktat mot just spädbarn är extremt ovanligt.
– Vi har mellan två och fyra fall årligen av dödligt våld mot barn under 15 år. Av dessa är det max något fall per år som handlar om spädbarn.
Antalet fall av dödligt våld mot spädbarn har minskat dramatiskt under senare delen av 1900-talet.
– Om man går tillbaka till 90-talet var det knappt dubbelt så många fall av dödligt våld mot spädbarn som vi har i dag. Går man längre tillbaka ökar siffrorna mer.
Trenden kan förklaras med samhällets utveckling och attityder, enligt Sven Granath.
– Ja, det hör ihop med förändrad familjepolitik. Synen på oönskade barn är ju helt annorlunda nu jämfört med på exempelvis 1950-talet. Likaså har ju vi ju en helt förändrad syn på tabun kring att vara ensamstående förälder.

Dessutom, påpekar han, har mödravården och barnomsorgen byggts ut på ett sätt som gör att våldstendenser kan upptäckas och förebyggas.
– Men ändå är det ett litet antal fall som man tyvärr inte fångar upp. Ofta råder väldigt speciella omständigheter. Vanligast är förlossningsdepressioner.

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

Loading ... Loading ...