Recension

Pjäs om våld som alla borde se

Sandra Huldt, Oskar Thunberg, Eva rexed och lars Bringås spelar tillsammans över 20 roller i People respect me now.Foto: Freja Lindberg
Artikel Recension ”En mästerlig uppvisning i teaterkonst som startar så mycket viktiga tankar hos sin publik” skriver Gunilla Wedding om People respect me now.

Teatergruppen Lumors prisade pjäs People respect me now som gästspelade på Hipp på onsdagen är den andra teaterföreställning i skolmiljö som jag ser på två veckor. Liksom André Nilssons självbiografiska monolog Dig kan man göra vad man vill med som spelas på unga Teatern handlar Lumors pjäs om mobbning.

Men där André Nilsson berättare en starkt berörande personlig historia vidgar People respect me now mobbningen till en analys av mäns våld och vrider och vänder kalejdoskopiskt på perspektiven på ett sätt som gör att man som publik i högsta grad är delaktig i tolkningen av vad som hände och vem som bär ansvaret.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Nordberg vann i Eslöv

Hampus Nordberg efter segern i Blomsterbergshallen i Eslöv.
Foto: Max Ansbro/SBTF
Sport
BORDTENNIS Det blev 33-årige Hampus Nordberg förunnat att vinna den andra herrdeltävlingen i Pro Series, det svenska bordtennisförbundets årsfärska elitsatsning. Den i franska Pro A-ligan hemmahörande Söderhamnsbon slog i finalen fransmannen Antoine Hachard med 3-2 efter 11-7 i skiljesetet.

– Det var väldigt tajt, väldigt små marginaler. Jag gjorde några bra saker som avgjorde. Jag tog rätt beslut i rätt lägen, förklarar Hampus Nordberg efter prisutdelningen i Blomsterbergshallen i Eslöv.

– Det är lite så som Ingemar Stenmark en gång i tiden sa: ju mer du tränar, desto mer tur har du...

Ryggskadad senast

Han skulle egentligen ha spelat även Pro Series-premiären för två veckor sedan, men lite ryggont gjorde att han lämnade ett sent återbud.

Den här gången dök han emellertid upp i Eslöv. Och lämnade som en vinnare. I poolen förlorade han en match, 2-3 mot Elias Ranefur. De två möttes sedan i semifinalen igen, nu med Nordberg som skiljesetsvinnare.

Topptrion i Pro Series i Eslöv. Vinnaren Hampus Nordberg flankeras av två fransmän, tvåan Antoine Hachard (till vänster) och trean Medhi Bouloussa.
Foto: Max Ansbro/SBTF

– Jag var lite halvknäckt efter den andra dagen, hade bland annat svårt med timingen. Men till sista dagen kom jag ut som en helt annan spelare, rappare och mer alert.

Lyckad taktikändring

I sin semifinal vände Antoine Hachard ett 0-2-underläge mot landsmannen Mehdi Bouloussa till seger med 3-2.

– Jag ändrade taktik, det föll väl ut. Jag blev aggressivare och spelade närmare bordet, säger Hachard om vändningen som gjorde att han gick till final.

I finalen fick han ge sig mot Nordberg.

– Tajt. Jag var nära, men lyckades inte ta ledningen i sista setet, där han var mer aggressiv. Tre bra dagar här ändå, tycker Hachard och avslöjar att han kommer tillbaka till Eslöv den 17-19 mars, då tredje Pro Series-deltävlingen.

FAKTA

Så här gick det i slutspelet

Semifinaler:

Hampus Nordberg-Elias Ranefur 3-2 (5-11, 13-11, 11-9, 6-11, 11-8)

Antoine Hachard-Mehdi Bouloussa 3-2 (8-11, 7-11, 11-7, 11-6, 11-8)

Placeringsmatch 7-8: Thor Christensen-Antoine Doyen 3-2 (11-6, 12-14, 7-11, 11-7, 11-3)

Placeringsmatch 5-6: Borgar Haug-Hampus Söderlund 3-0 (11-8, 11-9, 11-8)

Tredjeprismatch: Mehdi Bouloussa-Elias Ranefur 3-0 (11-8, 11-6, 11-6)

Final: Hampus Nordberg-Antoine Hachard 3-2 (11-6, 4-11, 11-9, 8-11, 11-7)

Inrikes

19 minuter från larm till att polis anlände

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Det tog 19 minuter från det första larmsamtalet till dess att polisen anlände till Vetlanda. Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill öka polisnärvaron för att polisen ska kunna ingripa tidigare.

Klockan 14.51 kom det första larmsamtalet till 112, uppger SOS Alarm för TT. Totalt gjordes elva samtal under de intensiva minuterna när den knivbeväpnade mannen attackerade boende i staden.

Klockan 14.52.32 vidarekopplade SOS larmsamtalet till polisens regionledningscentral (RLC). Under tiden larmades även ambulans, totalt tio stycken under förloppets gång. Polisen anger att man skickade de första patrullerna från Eksjö mot Vetlanda klockan 14.54.

Cirka 16 minuter senare, klockan 15.10, var den första polispatrullen framme. Tre minuter senare sköts gärningsmannen i benet och kunde gripas, något som inrikesminister Mikael Damberg kallar ett snabbt agerande.

"Därför vi bygger ut"

TT: Det tog 16 minuter från att polisen fick larmet till att man var på plats. Hur är det ett snabbt agerande?

– Om man tittar på när de kommer till Vetlanda så tar det tre minuter innan personen är gripen, och dessutom har man använt verkanseld, så jag menar att då är polisens utbildning i hur man ska ingripa mot pågående dödligt våld ett kvitto på att den utbildningssatsningen och polisens ambitionshöjning har gett frukt, säger Damberg till TT efter att polisen hållit sin pressträff.

– Sedan är det så att polisen är inte på alla platser runt om i Sverige hela tiden, och det är en av anledningarna till att vi bygger ut polismyndigheten så att vi ska få fler poliser och målsättningen är 10 000 fler polisanställda till 2024, fortsätter Damberg.

Polisen fick åka från Eksjö, drygt 26 kilometer norr om Vetlanda, för att komma fram. I Eksjö ligger den större polisstationen på Höglandet medan Vetlanda har ett mindre poliskontor som är bemannat begränsade tider.

"Många orter utan"

– Det kommer finnas många orter som inte har polisstationer, däremot så finns det för få poliser i Sverige och det är ambitionen med regeringens politik att kraftig öka antalet polisanställda.

– Vi vill ha fler områdespoliser som kan jobba och lära känna sin stad, sitt område och därmed kunna jobba brottsförebyggande men också kunna ingripa snabbare om brott begås, säger inrikesministern.

TT: Hur ska man återupprätta tryggheten i Vetlanda?

– Jag tror bara polisens agerande nu att man har gripit en person bidrar till det. Att man känner att rättsvårdande myndigheter ingriper, jag hoppas och tror att utredningsarbetet också kommer gå framåt så det blir fällande domar så att människor känner att rättssamhället slår tillbaka och utkräver ansvar för den som begår sådana här brott.

Niklas Svahn/TT

Sport

Alexandersson tog VM-medalj i ännu en idrott

Tove Alexandersson har drygat ut sin meritlista med ytterligare en VM-medalj. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Sport
Sport

Orienteringsstjärnan Tove Alexandersson kan nu titulera sig VM-medaljör i en fjärde sport. Detta efter att hon tagit VM-brons i skidalpinism i Andorra. Alexandersson har sedan tidigare vunnit två världscuptävlingar i samma sport.

28-åringen har bland annat tagit tio VM-guld i orientering samt tio i skidorientering. Hon har också ett VM-guld i skyrunning på meritlistan.

Alexandersson vann Jerringpriset 2020, och blev utsedd till årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan 2019.

Inrikes

Sju män angreps med kniv i Vetlanda

Polisens tekniker på plats under onsdagen i centrala Vetlanda där en man attackerade flera personer med ett tillhygge.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Gärningsmannen i Vetlanda attackerade sju till synes slumpmässigt utvalda män med kniv.
Flera av dem har intensivvårdats, men dagen efter beskrivs läget som stabilt för samtliga.

Knivattackerna skedde på fem olika platser i ett kvarter i centrala Vetlanda, av allt att döma helt oprovocerat.

– Det vi kan säga från polisens sida är att vi fick larmet, åkte dit, avbröt pågående dödligt våld och grep gärningsmannen, säger Carina Lennquist, biträdande polischef i polisregionen Öst, vid en presskonferens.

Den misstänkte 22-åringen är anhållen som misstänkt för sju mordförsök och har begärts häktad. De sju offren är samtliga män. Den äldsta mannen är född 1945 och den yngsta är född 1985.

I bakgrunden finns fortfarande en misstanke om att gärningsmannen kan ha haft terroristmotiv, men man går inte in på vad det är som väcker misstanken och den tonas också ned något – åtminstone tills vidare.

"Viktigt utreda motiv"

– Just nu är misstanken försök till mord. Oavsett vilket kommer det bli väldigt viktigt att utreda motivbilden, säger åklagare Adam Rullman till TT, och från polisen hörs samma resonemang.

Vid presskonferensen lades det fram en önskan om ett förtydligande, sedan formuleringarna kring dessa misstankar skiftat fram och tillbaka. Vid konkreta misstankar om att ett terrorbrott begåtts hade Säkerhetspolisen tagit över utredningen.

– Initialt har det varit intensiv informationsinhämtning, vilket gör att vi får in mycket med information att bedöma successivt i ärendet. Från den info vi har nu bedömer vi att det ska vara rubricerat försök till mord, säger Malena Grann, högsta chef för polisen i Jönköpingsområdet.

Det har hållits många förhör, berättar åklagare och polis. Det har också gjorts ett antal beslag av saker, bland annat vid en husrannsakan i den misstänkte mannens hem.

– I nuläget finns inget som tyder på någon medgärningsman, men jag poängterar att vi är inne i ett tidigt skede, säger Grann.

Bor i Vetlanda

Den 22-årige mannen bor i Vetlanda och kommer ursprungligen från Afghanistan. Han sköts i ena benet i samband med gripandet och började då blöda akut, varpå polisen fick ge honom vård som beskrivs som livräddande.

Poliser har bevakat den misstänkte på sjukhuset och ett första kort förhör har kunnat hållas. Än så länge har han inte hörts närmare om själva händelseförloppet, men han har fått veta vilka brott han anklagas för.

På onsdagskvällen var budet från vården att tre personer hade livshotande skador och att två var allvarligt skadade. Tillstånden har förbättrats och ingen bedöms nu kunna avlida av sina skador.

– Fem av dessa patienter har vårdats inom intensivvården och många är opererade, säger regionens sjukvårdsdirektör Martin Takac.

– Vi har under dagen följt förloppet och samtliga patienter är stabila.

Stoppad en kvart senare

Det var vid 15-tiden i onsdags som polisen larmades av flera personer som såg en man attackera andra personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda.

Många människor verkar ha bevittnat det hela. En person uppges ha knivhuggits i järnvägsstationens väntsal, varpå denne fick första hjälpen i kiosken där. Personalen i en butiksaffär en bit därifrån berättar hur det hördes ett högt vrål från gatan, varpå en man sprang in i affären, ymnigt blödande från ena axeln.

Ungefär en dryg kvart efter det första larmsamtalet stoppade polisen den misstänkte 22-åringen på en gata inte långt från området där attackerna skett.

Häktningsförhandlingar kommer att hållas någon gång på fredag.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Marc Skogelin/TT

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Lund

Ny taxa ska göra det enklare att söka bygglov

Fredrik Ljunghill (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
Foto: Arkivbild
Lund
Lund Kommunstyrelsen har beslutat att Lund bör få nya taxor för bygglovsärenden. Huvudsyftet är att det ska bli enklare för den som söker bygglov att veta vad det kommer att kosta.
– Alla partier i kommunstyrelsen står bakom beslutet, säger Fredrik Ljunghill (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Den nuvarande taxan klubbades igenom 2012 och är till stor del baserad på bruttoarean. Det innebär att det i princip finns ett linjärt samband mellan storlek och pris. Något som medfört att det krävts en hel del beräkningar när avgiften ska sättas.

I det nya förslaget om bygglovstaxa har kommunstyrelsen nu fattat beslut att föreslå kommunfullmäktige att istället anta en taxa som utgår från förväntad tidsåtgång för att handlägga ett ärende av viss typ.

En modell Fredrik Ljunghill tror kommer vara betydligt mer lättillgänglig.

– Den nya taxan känns mer hållbar över tid. Vi fattade helt enkelt detta beslut mycket på grund av att det nu kommer bli lättare för sökanden att redan på förhand utläsa vilka avgifter som ska betalas, säger Fredrik Ljunghill.

Priset påverkas

Den nya taxan innebär att en del typer av bygglov kommer att kosta mer än idag, då de tar längre tid att handlägga än vad taxan tidigare har gett täckning för. På samma sätt kommer andra typer av bygglov att kosta mindre, då de tar kortare tid.

Ärenden med stor yta kommer generellt att kosta mindre än idag då storleken inte speglar tidsåtgången särskilt väl, och tvärtom för ärenden med liten yta.

Preliminärt börjar den nya taxan att gälla under våren 2020.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Sport

ÖFK-stjärnan borta länge av personliga skäl

Charlie Colkett. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Förra säsongen gjorde Charlie Colkett 24 allsvenska matcher för Östersund, varav 18 från start, och hade stor del i klubbens uppryckning från bottenstriden. Nu är frågan när engelsmannen spelar sin nästa match för ÖFK. Klubben meddelar nämligen på sin webbplats att den 24-årige mittfältaren tar paus från spel fram till i sommar.

"Det finns saker som har större betydelse än fotbollen ibland, och vi har sett att detta är den bästa lösningen för både oss och Charlie. Han mår bra och är i sin bästa form, och vi ser att han kommer tillbaka till fotbollen när tiden är rätt", säger Östersunds vd Michael Schahine till klubbens webbplats.

"Jag mår bra och kommer fortsätta min träning i England. Jag ser fram emot att komma tillbaka starkare än någonsin", säger Colkett.

Charlie Colkett kom till Östersund för drygt två år sedan, efter att ha tillhört Chelseas organisation.

Inrikes

Museer kan snart öppna med nya regler

En skylt med texten - Tack för att du håller avstånd - på gågatan Södra Förstadsgatan i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Museer och konsthallar kan från nästa torsdag ha öppet med liknande regler som gäller för butiker och gym.
I dag har vissa museer stängt och andra öppet, men nu blir reglerna lika för alla.

Regeringen beslutade på torsdagen om ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. De ska träda i kraft den 11 mars.

Det innebär bland annat att museer och konsthallar omfattas av ungefär samma trängselregler som gäller för butiker och gym.

Många museer har stängt i dag, inte för att det är förbjudet att ha öppet, utan för att regeringen har uppmanat dem att ha stängt. Det gäller framför allt statliga och kommunala museer, medan flera privata museer har valt att ha öppet med smittskyddsanpassad verksamhet.

Undvika trängsel

Med de nya reglerna måste museerna bland annat se till att det inte uppstår trängsel inne i lokalerna eller vid in- och utgångar och begränsa antalet besökare.

Djurparker och nöjesparker får liknande regler som butiker och gym från den 11 mars. Regeringen har även föreslagit att så kallade stadigvarande tivolinöjen, som Liseberg och Gröna Lund, ska omfattas av dessa regler. I dag ses de som en offentlig tillställning i juridisk mening och får bara släppa in åtta personer.

Men regeringen har ännu inte fattat beslut om detta, utan avvaktar hur smittoläget utvecklas.

Stänga ner parker

Förordningen ger även kommunerna möjlighet att införa förbud mot att vistas på vissa platser om det finns påtaglig risk för trängsel. Detta kan handla om parker, badplatser eller kommunala grillplatser.

Tanken är dock att sådana förbud bara ska införas vid hög smittspridning i en kommun och om det finns risk för att många människor samlas på en viss plats till exempel på grund av fint väder.

Polisen och Åklagarmyndigheten har i sina remissvar på förordningsändringen betonat vikten av att kommunerna är tydliga med information till allmänheten om beslut om tillträdesförbud fattas. Ett brott mot förbudet kan leda till 2 000 kronor i böter.

Polisen har också varnat för att regelverket kring coronarestriktionerna blir allt snårigare och mer svårförståeligt. Föreskrifter kan meddelas både av Folkhälsomyndigheten, länsstyrelser och kommuner.

Regeringen ger nu i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att den 20 varannan månad ge en samlad bild av alla föreskrifter som meddelats.

Fortsatt stängt

Regeringen beslutade på torsdagen också att förlänga uppmaningen till kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd till den 21 mars. Fritidsaktiviteter för unga är undantaget från uppmaningen.

Regeringen föreslår även i en proposition att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till utgången av september 2021.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Utrikes

FN-rapport: 17 procent av all mat slängs

Matsvinn är ett globalt problem. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Utrikes
Utrikes

En ny FN-rapport visar att 17 procent av den mat som är tillgänglig för konsumenter slängs. Matsvinn är ett globalt problem som berör både rika och fattiga länder.

Enligt matsvinnsrapporten Food Waste Index (FWI) hamnar omkring 931 miljoner ton av den mat som finns tillgänglig för konsumenter i soptunnan. I den siffran ingår mat som slängs i hemmen, affärerna, restaurangerna eller andra liknande sammanhang.

Rapporten är framtagen som en resurs i arbetet att nå målet att halvera matsvinnet i världen till 2030.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL