Arkivbild

Kräver flygförbud över Måkläppen

FALSTERBO Det måste införas ett generellt flygförbud för naturreservatet Måkläppen.
Det kräver Måkläppsföreningen sedan någon stört djurlivet genom att flyga med drönare över halvön.

Det var i början av mars som föreningens tillsynsman såg hur några män vid två tillfällen flög över halvön med en så kallad drönare. Flygfarkosten skrämde iväg både måsar och änder.
Händelsen – plus tidigare överflygningar av helikopter och flygplan – gör att föreningens ordförande Bertil Ringberg och vice ordföranden Jan-Åke Hillarp nu kräver ett generellt flygförbud över naturreservatet.
” Måkläppsföreningen, som bildades 1899 för att skydda djurlivet på Måkläppen och sedan dess har verkat för öns, numera halvöns, skydd och som bevakar att länsstyrelsens föreskrifter för djurskyddsområdet efterföljs, anser att drönare är ett framtida hot mot djurlivet på Måkläppen. Drönare kan på låg höjd under kort tid störa djurlivet över en stor yta och gör en avsevärt större skada än en ensam person”, skriver de i ett brev till länsstyrelsen.
De föreslår ett generellt överflygningsförbud för all flygning under 300 meter över Måkläppen av i stort sett alla typer av luftfarkoster.
”Varken av drönare (i kategorin bör även annat radioflyg inräknas) eller luftfarkoster (ballong, flygplan, segelflygplan, helikopter, gyrokopter, ultralätta flygplan, skärmflygare och övriga, som kan hänföras till kategorin). Undantag bör endast tillåtas för räddningsoperationer och forskning”, anser de.

Dagens fråga

Vi har hört tre fjärdedelar av bidragen – håller årets startfält i Mellon måttet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev