Pjäsen People respect me now gästar Malmö stadsteater och spelas på Hipp på onsdag. Foto: Freja Lindberg

Dokumentär teater om manliga förövare

Den hyllade pjäsen People respect me now, som med fenomenet skolskjutningar som utgångspunkt tar sig an manliga förövare, blir Sveriges bidrag till internationella New Nordic Drama.
På onsdag har du chansen att se pjäsen när scenkonstkompaniet Lumor gästspelar på Hipp i Malmö.

People respect me now
Manus/regi: Paula Stenström Öhman.
Medverkande: Sandra Huldt, Eva Rexed, Oskar Thunberg och Lars Bringås.
Framförs av: Scenkonstkompaniet Lumor.
Sång/text: Kajsa Grytt.
Scenografi & ljusdesign: Markus Granqvist.
Musik och ljuddesign: Saemundur Grettisson.
Kostym: Jenny Nordmark.
Plats: Hipp, Malmö Stadsteater.
När: Onsdag 13 april klockan 19.
Längd: 3 timmar.
Ålder: Rek. från 15 år.

Lumors föreställningar bygger på research med referenspersoners utsagor som grund. Tidigare har de gått till grunden med offrets berättelse i föreställningarna Materia – Jag är inte Linda Lovelace och Hon finns inte med på fotografiet. Men i People respect me now, från 2015, är det förövarens inre och yttre värld som undersöks.
– Pjäsen innehåller fyra fall. Publiken får olika fragment av vad som skulle kunna vara en förundersökning eller en journal hos socialtjänsten som man har fått bläddra i för att kunna förstå vad det var som hände och vilka som var där, säger regissören och manusförfattaren Paula Stenström Öhman.

Pjäsen utgår från skolskjutningen som fenomen, men handlar mer om vad i vardagen som kan leda fram till en sådan katastrof.
– Skolskjutningen är ett tydligt uttryck för att något inte fungerar i samhället.
Paula Stenström Öhman är statsvetare i botten och kom i kontakt med en vetenskaplig studie om skolskjutningar i USA när hon pluggade kriminologi.
– Det var ett så tydlig mönster. Alla förövarna var vita män, oftast med medelklassbakgrund och bodde i välmående lite mindre städer i republikanska stater. I många fall hade de blivit mobbade, trakasserade och uthängda som nördar som inte kunde slåss. Men de slog tillbaka med just våld.

Titeln People respect me now kommer från dödsskjutningen vid Heath High School 1997, där en fjortonårig pojke vid namn Michael Carneal sköt mot en grupp elever. Tre dödades och fem skadades.
– Det var vad han svarade i en intervju i fängelset på frågan om hur han trodde att hans klasskompisar såg på honom efter skjutningen. Det var det han ansåg sig ha uppnått.

I pjäsen är det en svensk skola som är ramen för berättelsen. Ämnet är även något som kommit oss närmare. Förra året utsattes en skola i Trollhättan för en våldsam attack och några år tidigare, 2007, drabbades en skola i Finland.
– Barn och ungdomar tillbringar mycket tid i skolan och deras identiteter formas där. Därför tyckte jag att det var en bra miljö att studera våld i. Varför blir vissa förövare och andra inte?

Pjäsen innehåller även andra situationer där vi på olika sätt höjer oss själva genom att förtrycka andra, säger Paula Stenström Öhman.
– Det kan vara våld inom familjen eller mobbning i skolan eller på arbetsplatsen.
Men i pjäsen är det publiken som får finna svaren.
– De får vara med och lägga pusslet till vad som hände eller inte hände, vem som bär ansvaret, vem som går fri och vad som kanske kommer att hända.
De 23 rollerna i pjäsen spelas av bara fyra skådespelare och de får även spela det motsatta könet.
– Det finns en metanivå i det – vi spelar alla roller hela tiden, som vi glider in och ut i.

Vad hoppas du väcka för tankar hos publiken?
– Jag vill bolla tillbaka ansvaret till oss alla, att det inte är bara en som är skyldig, utan att hur vi är mot varandra påverkar. Kanske kan man förstå förövaren.
People respect me now utsågs 2015 till bästa nyskrivna svenska pjäs av Internationella Teaterunionen och kommer att representera Sverige i New Nordic Drama 2016/17.
– Det är så overkligt. Visst tänkte jag på premiären ”ja, där satt den”. Men man vet ju inte. Det är ett ämne som ligger i tiden och jag tror att det finns ett behov av att göra människor av förövarna.

Vad jobbar du med nu?
– Jag skriver bland annat på en pjäs till Stockholms stadsteater som heter Jag tror på dig Anita. Det är en systerföreställning till den här, men utspelar sig på ett socialkontor och utgår mer från offrens perspektiv och handlar om trovärdighet. Den har premiär 9 december.

People respect me now
Manus/regi: Paula Stenström Öhman.
Medverkande: Sandra Huldt, Eva Rexed, Oskar Thunberg och Lars Bringås.
Framförs av: Scenkonstkompaniet Lumor.
Sång/text: Kajsa Grytt.
Scenografi & ljusdesign: Markus Granqvist.
Musik och ljuddesign: Saemundur Grettisson.
Kostym: Jenny Nordmark.
Plats: Hipp, Malmö Stadsteater.
När: Onsdag 13 april klockan 19.
Längd: 3 timmar.
Ålder: Rek. från 15 år.