Maria Adler borta i ett halvår

malmö Lugis tidigare storskytt är en av stjärnspelarna i danska Odense. Sedan flytten från Lugi har vänsternians utvecklingskurva pekat spikrakt uppåt.
Men den senaste säsongen har Maria Adler haft problem med såväl hälsena som axel. Den senare har hon nu opererat och blir därför borta från spel i minst sex månader.

– Ett tag kändes det hopplöst men jag blev väldigt glad när det blev klart med operation. Nu kan jag börja om från noll, säger 23-åringen.
Det var efter SM-finalförlusten mot Sävehof säsongen 2013-14 som Adler lämnade Lugi för danska Odense. De två första säsongerna gick det riktigt bra och Adler fortsatte att bomba in mål från sin vänsternioposition, precis som hon gjort hemma i elitserien. Men årets säsong, hennes tredje i Odense, har inte varit lika rolig. Det började med att hon opererade hälsenan i somras.
– Jag kämpade med den skadan hela sommaren för att komma tillbaka. Hälsenan var för stram så de fick öppna upp och rensa lite. Det innebar att jag inte var med i uppstarten och att jag missade de första ligamatcherna.

Några matcher in på säsongen gjorde Adler comeback och visade direkt vilken tillgång hon är för Odense. Men så ett par matcher senare var olyckan framme.
– Det gick ganska okej för mig men sedan skadade jag axeln. Året innan fick jag axeln ur led och nu landade jag på samma axel. Vi trodde därför att det var samma grej igen och försökte därför hela säsongen att dra ner på träningen och fokusera mer på matcherna.

Hur har det varit?
– Egentligen har allt efter november bara varit att kämpa sig igenom. Jag har varit med vissa matcher och ibland har det gått bra och ibland inte. Det är lätt att bli negativ när man provar massa olika saker och ingenting fungerar. När man själv känner att det inte går.

I början av mars tog klubben beslutet att operera den skadade axeln, en operation som innebär vila allt från sex till åtta månader.
– Det var en sena som inte fäste som den skulle. Nu har jag precis tagit av mitellan och börjat kunna röra på armen.

Hur fördriver du tiden om dagarna när du inte kan träna?
– Jag har nyligen fått jobb på en fackförening där jag jobbar cirka 20 timmar i veckan. Jag sitter på ett kontor och i reception, kopierar lite papper och mejlar lite, skrattar 23-åringen.

Hur trivs du i klubben och i staden?
– Staden är fantastisk, jag trivs väldigt bra här. Sen har ju säsongen varit som den varit och då blir allt annat tråkigare. Men jag skulle absolut kunna tänka mig att bo här även efter karriären. Och från dörr till dörr tar det bara två-tre timmar hem till Dalby.
Det är inte bara Adler som har haft en jobbig säsong. Detsamma gäller för klubben som så klart saknat sin storskytt.
– Målsättningen var att gå till slutspel och det missade vi. Vi hade värvat efter det men hela hösten gick det dåligt. Även om vi spelade jämnt mot de bättre lagen förlorade vi alltid och mot de sämre lagen tappade vi ofta poäng.
Under vårsäsongen höjde sig laget och besegrade bland annat serietvåan Midtjylland. Det räckte ändå inte till slutspel. Men laget fick åtminstone en framgång i EHF-cupen.
– Det har varit vår räddning. Det är roliga matcher och att få resa med laget. Vi gick ändå till kvartsfinal vilket är godkänt.
Trots en skadeförföljd säsong har Adler ändå levererat 68 mål på 16 matcher. Trots det är hon självkritisk.
– Jag har fått skjuta mycket straffkast. Men klart, vissa matcher har jag kunnat spela som vanligt och då har jag gjort mina mål.
– Andra matcher har jag inte kunnat skjuta och både jag och laget är för beroende av mitt skott. Jag är skytt och kan jag inte skjuta blir det mindre speltid.
Vänsternian har kontrakt med Odense över nästa säsong också, men så långt tänker hon inte.
– Just nu handlar allt om att komma tillbaka och att ha en fungerande axel igen. Vi får se vad som händer efter det, funkar det inte får jag kanske hitta en plan b. Men jag hoppas på att vara med i uppstarten inför säsongen. Det blir spännande.