Mats Lindroos, chef för acceleratordivisionen på ESS, Kent Hedin, byggchef på ESS-konsortiet, och Skanskas projektdirektör Dan-Magnus Sköld visade tunneln för medierna innan det var dags för taklagsfesten. Foto: Lars Johansson
Dan-Magnus Sköld från Skanska på tunneltaket. Det ska sedan täckas med jord så att en grön sluttning skapas upp mot den intilliggande galleribyggnadens tak.
Uppemot en halv miljon delar ska monteras i tunneln och galleribyggnaden, med start i höst, berättar Mats Lindroos, chef för acceleratordivisionen på ESS.

Fest för 537 meter acceleratortunnel

Lund På fredagen var det taklagsfest för 500 personer på den kommande flervetenskapliga forskningsanläggningen ESS. Firandet gällde den 537 meter långa acceleratortunneln som just blivit färdiggjuten.

– Det är svårt att inte bli rörd – det här händer bara en gång i livet, säger Mats Lindroos, chef för acceleratordivisionen på ESS.
Han har följt projektets utveckling sedan 2009, efter 20 år på den schweiziska forskningsanläggningen Cern.
Arbetet med tunneln inleddes i höstas och det har gått åt 16 500 kubikmeter betong plus 2 075 ton armering. Tunnelns bredd är sex meter och höjden 3,5.

Till hösten inleds installationerna i tunneln och den parallella galleribyggnaden.
– Totalt handlar det om uppemot en halv miljon delar, från 23 europeiska forskningsinstitut, som ska monteras innan provdriften kan inledas 2019, berättar Mats Lindroos.
2023 tas anläggningen, med världens mest kraftfulla neutronkälla, i full drift. Så småningom kommer den att utnyttjas av omkring 3 000 gästforskare per år, inom allt från materialvetenskap till arkeologi.
– Vår uppgift är att vara ”möjliggörare” och här kommer det att finns förutsättningar för framtida Nobelpristagare, säger Mats Lindroos.
Acceleratortunneln kommer att täckas med ett lerlager på fem-sex meter och området kommer sedan att utgöra en gräsklädd sluttning upp till det gröna taket på galleribyggnaden.

– Det ska smälta in i det böljande skånska landskapet och hela anläggningen blir miljösmart och energieffektiv – viktigt inte minst med tanke på att miljöforskning blir en viktig del av verksamheten, säger Mats Lindroos.
Det är Skanska som har bygguppdraget och totalt kommer ESS att omfatta 23 byggnader av varierande slag.
– Att bygga åt forskar-världen är speciellt, säger Dan-Magnus Sköld, projektdirektör på Skanska.
En utmaning här är att flera byggen startar och hinner bli klara innan de sista ens är färdigprojekterade.
– Det är fantastiskt spännande att på det här sättet bygga för framtiden, säger Dan-Magnus Sköld.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Betalar du med Skånetrafikens app när du åker buss?

Loading ... Loading ...