Ettåriga

Wera på skolbänken för öka trygghet och läslust

Ulla Danielsson, Wera och läraren Maria Persson ser sambandet mellan hund och elever i behov av särskilt stöd osm mycket framgångsrikt.
Artikel Ettåriga Labradoodlen Wera sitter i skolbänken på Lunnaskolan i Kågeröd. Inte direkt i klassrummen med de andra eleverna.

Istället hjälper hon nu de barn som har lite svårt att ta in all information som blir på en lektion, hundens närvaro har visat sig ge stöttning och lugn åt elever i vardagen.

Wera är något så unikt som en terapihund som finns till hands när någon behöver hjälp. Med sin blotta närvaro blir skoldagen så mycket roligare och enklare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Pokébowl återkallas – kan innehålla listeria

Kalasmat i Luleå återkallar portionsrätten Pokébowl kyckling.
Foto: Kalasmat
Inrikes
Inrikes

Kalasmat i Luleå återkallar portionsrätten Pokébowl kyckling, artikelnummer 3532 med bäst före datum 2021-09-28, för att produkten kan innehålla listeria.

Enligt tillverkaren har 1 av 5 delprover påvisat Listeria Monocytogenes och företaget har i samråd med Livsmedelsverket beslutat att återkalla ovanstående parti.

Listeria är en bakterie som normalt är ofarlig för friska människor men för personer i med nedsatt immunförsvar, äldre samt gravida kan ge sjukdom.

Konsumenter som har köpt ovanstående produkt kan vända sig till Kalasmat i Luleå, info@kalasmat.se

Inrikes

Tre poliser till sjukhus efter krock vid biljakt

Tre poliser fördes till sjukhus sedan deras bil blivit påkörd av en biltjuv utanför Jönköping. Även föraren av det stulna fordonet fördes till sjukhus. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Fyra personer, varav tre poliser, fördes till sjukhus efter en kollision i samband med en biljakt som startade i Mullsjö vid niotiden på måndagen.

Poliserna som togs till sjukhus hade smärtor i rygg och nacke. Det finns ingen uppgift om att någon skulle vara allvarligt skadad

– Det var en person som stal en företagsbil i Mullsjö och körde iväg, och vi följde efter. Han är nu gripen, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisen, till Jönköpings-Posten.

Den stulna större skåpbilen kördes på riksväg 26 mot Jönköping. Enligt polisen vinglade fordonet fram och tillbaka över vägbanan.

Efter cirka två mil kunde polisen stoppa den stulna bilen. I samband med det blev en polisbil påbackad av det stulna fordonet, uppger polisregion Öst.

Tre poliser i den påkörda bilen fick föras till sjukhus.

Förare i det stulna fordonet visade sig vara en man i 40-årsåldern. De personuppgifter som polisen först hade om mannen stämde inte.

Även den misstänkte fördes till sjukhus, efter gripandet. Han är misstänkt för grovt våld mot tjänsteman, tillgrepp av fortskaffningsmedel och drograttfylleri.

Riksvägen var avstängd i cirka en timme i samband med händelsen.

Ekonomi

Förundersökning om Scanias bussaffär inledd

Scania misstänks för mutbrott i Indien. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Scania misstänks för mutbrott i samband med den kontroversiella försäljningen av en buss till Indiens transportminister. Nu har en förundersökning inletts mot fordonstillverkaren, rapporterar SVT Nyheter.

I mars avslöjade Uppdrag granskning tillsammans med tyska och indiska medier att agenter som arbetat för Scania i Indien gett gåvor och kontanter till beslutsfattare i syfte att vinna lukrativa busskontrakt i Indien mellan 2013 och 2016.

Nu står det klart att Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning mot Scania och att man hållit flera förhör med personer i företagets ledning.

– Ingen är delgiven misstanke och jag vill inte gå in på om någon är misstänkt, säger åklagare Johan Lindmark, till SVT.

Förundersökningen gäller en uppmärksammad affär där Scania 2016 sålde en buss till ett bolag med kopplingar till den indiske transportminister Nitin Gadkari. Bussen skulle användas vid ministerns dotters bröllop.

Scanias internrevision har sedan tidigare konstaterat att bussaffären innebar en ekonomisk förmån för Gadkari, skriver SVT.

Henrik Henriksson, som var vd för Scania under den aktuella tidsperoden, bekräftade i våras för SVT att företaget kände till att det förekommit mutor, men att det var ett fåtal indvider som gjort sig skyldiga till detta.

– Vi var kanske lite naiva, men vi satsade stort. Vi gick in med buller och bång och ville verkligen lyckas i Indien, men vi underskattade riskerna, sa Henriksson då.

Klas Widestrand/TT

Kultur och nöje

Tv-toppen: "Skavlan" etta

Fredrik Skavlan. Arkivbild.
Foto: Marit Hommedal/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Skavlan" och "Dobidoo" trängs vidare i toppen på listan av Sveriges mest sedda tv-program- "Skavlan" ligger etta med 1,2 miljoner tittare.

1. Skavlan (SVT1, fredag) 1 239 000

2. Doobidoo (SVT1, fredag) 1 159 000

3. Det sitter i väggarna (SVT1, torsdag) 989 000

4. Fråga Lund (SVT1, tisdag) 962 000

5. Sveriges mästerkock (TV4, söndag) 826 000

6. Idol (TV4, måndag) 772 000

7. Svenska nyheter (SVT1, fredag) 746 000

8. Idol (TV4, fredag) 725 000

9. Hela Sverige bakar (TV4, onsdag) 704 000

10. Idol (TV4, onsdag) 691 000

Mätperiod: 20/9–26/9. Inga nyhetsprogram, "Sportnytt" eller program under tio minuter tas med på listan.

Inrikes

14 års fängelse – ströp kvinna med sladd

November förra året: Polis och avspärrningar vid en fastighet i Åstorp efter att en person hittats död. Personen hittades av en privatperson som slog larm, enligt polis. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern döms till 14 års fängelse för att ha strypt en kvinna i skånska Åstorp till döds med en USB-kabel, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Mordet inträffade sent förra hösten, då den mördade kvinnan som var i 50-årsåldern, hittades död i sin bostad.

Enligt domen i Helsingborgs tingsrätt hade mannen och kvinnan någon sorts relation och den nu dömde mannen ska av oklar anledning ha blivit arg på sitt offer innan mordet.

Våldet som föregick mordet ska enligt rätten ha varit utdraget och grymt och offrets skador var således även omfattande. Under själva dådet filmade mannen även en del av misshandeln, och lade ut en sekvens av våldet på sociala medier.

Mannen har hävdat att han inte minns händelsen i sin helhet och har påstått att han befunnit sig i ett psykotiskt tillstånd. Enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjorts är mannen dock inte allvarligt psykiskt störd.

Anna Karolina Eriksson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Bokrecensioner

Spegelsalen ger klokhet och samtidspanik

Serieskaparen och författaren Liv Strömquist är aktuell med Inne i spegelsalen.
Foto: Emil Malmborg
Kultur och nöje
Litteratur/Recension Nora Wurtzel recenserar Liv Strömquists senaste bok Inne i spegelsalen.

Elfenbensskulpterade kindben, bidrottningssmala midjor och himlakroppsformade rövar står i centrum för Liv Strömquists senaste seriebok. Inne i spegelsalen djupdyker i skönhetsideal och bilden av oss själva, som den formas av sociala medier och genom kamerans lins.

Med avstamp i den klassiska sagans format får läsaren möta världens fem vackraste systrar, där den yngsta systern är ännu skönare än de andra. Så börjar vandringen genom snygghetens historia med Kylie Jenner i spetsen. Vi guidas genom Jenners Instagramflöde, illustrerat med Strömquists självklart spontana stil som ger ett intryck av slarvighet, men med en skarp blick för detaljer.

Historia och samtid

Vi får i boken möta en rad historiska och samtida exempel på den ultimata skönheten, från Rakel i första Mosebok, via 1800-talskvinnorna Elisabeth av Österrike och den franska kejsarinnan Eugénie, vidare till Marilyn Monroe och hela vägen fram till Kim Kardashian. För att stöta och blöta tankarna tar Strömquist hjälp av historiker, sociologer och kyrkofäder.

Varför kan vi inte, som när vi betraktar en snabb eller stark person, enbart imponeras av det fantastiska människan kan åstadkomma när det kommer till fysisk skönhet? Varför kan vi inte bara, för att citera Strömquist som tar konst- och kulturhistorikern Camille Paglia till hjälp, reagera med ”WHAT AMAZING BOOBS!” i stället för att fyllas av nedstämdhet över att vi inte uppfyller samma ideal?

Strömquist attackerar frågan med hjälp av den franske filosofen René Girards, som menar att människan begär det som andra människor begär. Det rör sig alltså om en tävlan mellan en själv och Kylie Jenner, som bygger på inbördes rivalitet och konstant härmande. Syftet är aldrig att ligga med så många som möjligt, utan att vinna VM-guld i sporten av att väcka sexuellt begär.

Mörka ämnen

Brinnande aktuellt är delen om vår strävan att väga så lite som möjligt, oavsett om det maskeras som ”well-being” eller ”hälsa”. Det maskeras som påhittad glutenintolerans, som att vara vegan för miljöns skull eller som att vara intresserad av träning, men i slutändan bara handlar om en sak: att vara smal. Några dagar innan recensionsdagen av Inne i spegelsalen cirkulerar en bild av ett broderi på Instagram med texten ”You are not alive just to pay bills and lose weight” men tyvärr verkar det vara exakt därför vi lever.

Strömquist tar sin läsare vid handen och leder oss genom svåra och bitvis mörka ämnen, som att korrelationen mellan snygghet/fuckabilitet/sexighet och ens möjlighet att hitta en partner aldrig har varit större. Detta för att snygghet/fuckabilitet/sexighet är den enda faktorn som spelar roll vid val av partner, till skillnad från historiskt då religionen och familjen varit avgörande. Den som blir intresserad av att läsa mer finner självklart en lista över källor i slutet av boken. För vad är väl ett seriealbum utan källförteckning?

Ett sidospår är en längre sekvens som bygger på intervjuer med kvinnor mellan 53 och 73 år. Estetiskt är det bokens vackraste illustrationer när kvinnorna avbildas som drottningar i avantgardistiska utstyrslar, men innehållsmässigt känns det klichéartat. Strömquist tycks bitvis ha tappat hoppet. För trots humorn så kvarstår faktumet att sexigheten gör det lättare att leva. Den enda trösten är att skönheten är tillfällig och att åldrandet förr eller senare hemsöker oss alla.

Hopplöshet

Strömquists förra bok, Den rödaste rosen slår ut, fokuserade på kärleken i senkapitalismens tid och ingav läsaren en känsla av att den hejdlösa passionens tid är förbi. Men där fanns ändå en hoppfull uppmaning om att vi fortfarande kan – och bör – bli hals över huvud förälskade. Nu tar hopplösheten överhanden och i stället för lösningar ges läsaren en tom sida att själv fylla i med sin lösning, likt en ”mina-vänner-bok”.

Inne i spegelsalen är något spretig i sin helhet, men som vanligt i mötet med Strömquists serier lämnar den läsaren lite klokare. Om än med panik över sin samtid och en gnutta existentiell ångest – men framför allt med många nya frågor och tankar.

FAKTA

Bokrecension

Bok

Inne i spegelsalen

Författare: Liv Strömquist

Förlag: Norstedts

Inrikes

Två åtalas för yxmord på kvinna

En man och en kvinna åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för att ha mördat en kvinna i Mariestads kommun i februari. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer åtalas för ett yxmord på en kvinna i Västergötland i februari. Mordet skedde under en helgnatt på en ort i Mariestads kommun.

Kvinnan som dödades var i 35-årsåldern. Enligt åklagaren utsattes hon för flera hugg med en yxa, och blev dessutom knivskuren.

De åtalade är en 28-årig man och en 34-årig kvinna. Enligt åklagaren var det mannen som högg mordoffret med en yxa.

Kvinnan anses dock ha deltagit i gärningen, bland annat med knivstick och genom att ge mannen yxan. Åklagaren har angett medhjälp till mord som alternativ brottsrubrik för henne.

Efter dådet försökte de åtalade få dödsfallet att se ut som ett självmord, enligt åtalet.

Ekonomi

Polestar tar genväg in på Nasdaqbörsen

En besökare tittar på hybridbilen Polestar 1. Arkivbild
Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Elbilstillverkaren Polestar, med Volvo Cars som storägare, tar genvägen till Nasdaqbörsen i New York.
Polestar värderas till motsvarande 170 miljarder kronor i en fusion med det börsnoterade förvärvsbolaget Gores Guggenheim.

I transaktionen skjuter Gores Guggenheim in 800 miljoner dollar i kontanter. Ovanpå det kommer 250 miljoner dollar från institutionella investerare, enligt ett pressmeddelande från Volvo Cars.

Volvo behåller 50 procent

Volvo Cars skjuter i sin tur till ytterligare 600 miljoner dollar och Polestar värderas till cirka 20 miljarder dollar i transaktionen. Volvo Cars kommer efter att affären genomförts att ha omkring 50 procent av aktierna, enligt pressmeddelandet.

"Volvo Cars är en stolt och stödjande aktieägare i Polestar, som vi grundade och har hjälpt att utvecklas sedan lanseringen som ett elbilsbolag 2017", skriver Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i en kommentar.

Volvo Cars tillägger att bolagets ambition att börsnoteras kvarstår och att förberedelserna inför detta fortgår enligt plan.

Bakom det så kallade spac-bolaget, en typ av börsnoterat förvärvsbolag, som erbjuder Polestar en genväg in på Nasdaqbörsen står miljardären Alec Gores och investmentbanken Guggenheim Partners.

Gores Guggenheim-aktien rusar uppåt i förhandeln på Nasdaqbörsen i New York efter det att transaktionen bekräftats av Volvo Cars.

Produktion i South Carolina

Bekräftelsen av transaktionen kommer sedan bland annat The Wall Street Journal rapporterat om uppgörelsen mellan Guggenheim Partners och Polestars ägare.

Polestar drog in 550 miljoner dollar i nytt kapital i våras och aviserade i somras att man planerar att börja tillverka en tredje bilmodell, Polestar 3, på en Volvofabrik i South Carolina, USA, nästa år.

Polestar har redan lanserat en hybridbil, som går under namnet Polestar 1, och en elbil kallad Polestar 2.

Joakim Goksör/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL