förskola

Smutsiga förskolor ökar städkostnaderna

Kävlinge I fjor underkände miljöavdelningen städningen på samtliga kommunens förskolor.
Nu tvingas politikerna köpa extra städning för 1,2 miljoner kronor om året för att klara att hålla skolor och förskolor rena.

– Efter de synpunkter vi fick tog vi beslut om att göra en utvärdering av hur mycket mer städning som behövs. Nu skjuter vi till mer pengar, säger Camilla Mårtensen (FP), ordförande i bildningsnämnden.
Nytt blir att städningen på förskolorna kommer att ske på kvällstid, när barnen gått hem, och inte som i dag när barnen är på plats.
– Om barn sitter på golvet och leker måste de helt plötsligt avbryta när de kommer och ska torka. Samtidigt ser föräldrar att det är smutsigt både när de lämnar och hämtar, säger Camilla Mårtensen om hur det varit hittills.

På skolorna kommer det också att ske en förbättring, främst på toaletterna.
– Det blir en ökad frekvens, vilket varit ett önskemål från skolledningen.
Förra året slog kommunens egen miljöavdelning ned på städningen på kommunens förskolor. Barnen tvingades gå på smutsiga toaletter och vistas miljöer med damm och fläckar visade miljöavdelningens rapport. Till och med på allergiavdelningar hittades smuts.
Kävlinges förre fastighetschef Andreas Lund medgav för Skånskan att man medvetet gått in med en lägre ambitionsnivå i den senaste städupphandlingen. Det innebar att kommunen också sparade sex miljoner kronor årligen.

Det dröjde inte länge innan klagomålen om skitiga skolor och förskolor droppade in.
– Det är inte bra. Vi vill väll att våra barn ska få vara på förskolor där det är rent och snyggt, sa miljöchefen Lars Johansson till Skånskan när rapporten blivit offentlig.
Städbolaget Sodexo tog över städningen för två år sedan efter att ha vunnit upphandlingen. De fick inledningsvis hård kritik för brister i städningen.
Men nu får kommunen vad den betalar för, vilket visat sig inte vara tillräckligt för att uppfylla de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

– De togs fram efter att vi gjorde upphandlingen, säger Camilla Mårtensen, som vill att föräldrar, barn och personal ska tycka att det blivit renare.
– Och så hoppas vi naturligtvis att miljöavdelningen godkänner städningen.

Dagens fråga

Har du tagit årets första dopp i havet ännu?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev