Samtalsaktivisterna Tobias Swahn och Navid Modiri gör den här veckan en turné mellan skånska skolor. 8Foto: Håkan Jacobsson
Tobias Swahn. Foto: Håkan Jacobsson

Ex-nazist och flykting som söker en ny ton

LYSSNARE Navid Modiri och Tobias Swahn vill att människor ska lyssna på varandra. De var, var och en på sitt håll och från helt olika utgångspunkter, trötta på att kämpa, bråka – och på att andra gör det. De längtade efter en annan ton.

Namn: Navid Modiri

Ålder: 32

Yrke: Allt möjligt; musiker, föreläsare, programledare i radio och tv. Och samtalsaktivist.

Familj: Flickvän, en dotter

Bor: Slottsstaden i Malmö

Aktuell: Tillbringar denna vecka som samtalsaktivist i skånska skolor.

Namn: Tobias Swahn

Ålder: 25

Yrke: Just nu samtalsaktivist på heltid.

Familj: Sambo

Bor: Landskrona

Aktuell: Tillbringar denna vecka som samtalsaktivist i skånska skolor.

De kallar sig samtalsaktivister; just nu genomför de en vecka på skolor på fem orter i Skåne – Malmö, Häljarp, Lund, Trelleborg och Vellinge. De vill öva elever – och, för all del, lärare – i hur man samtalar med varandra. Inte talar till, eller om, utan med. Att det handlar om respekt, om att lyssna minst lika mycket som att prata, inte om att hålla med, men försöka förstå varför en person tycker och tänker som hen gör.
Tobias Swahn, 25, och Navid Modiri, 32, är en ganska osannolik konstellation. De är ex-nazisten och flyktingen som blivit som bröder.
Det var när Tobias Swahn började gymnasiet i Landskrona som han drogs in i högerextrema, nazistiska kretsar.

Han kunde inte riktigt koderna som gällde bland ungdomar i Landskrona.
– Jag kom från lilla Kävlinge, hade vuxit upp med helt andra regler.
– Det var en skola med väldigt stora problem. Polisen var där hela tiden, det såldes knark ur elevskåpen.
Han kom i bråk med invandrargäng på skolan, och kände att han inte fick någon uppbackning av skolan. Han kände sig sviken.

– De enda som gav mig någon form av stöd var högerextrema gäng.
Väl där inne blev han ännu hårdare ansatt, och svarade därmed ännu hårdare.
Men så började han ifrågasätta sin inställning.
– Jag tror att det i grund och botten handlade om att andra människor gav mig möjlighet att vara någon annan. Exempelvis i lumpen.

Andra sammanhang gav honom tillfälle att hitta, eller ta fram, nya sidor hos sig själv.
Det var ingen plötslig insikt som fick honom att lämna nazismen, utan han beskriver det som en process att utmana sina åsikter. Och, säger han, det kunde mycket väl ha gått åt andra hållet.
En viktig händelse var att han träffade en flicka, som inte alls tyckte som han – hon var, till råga på allt, mörkhyad – men som ändå inte var fördömande, utan faktiskt ville veta varför han tänkte och hade tänkt som han gjorde, vilken människa han var.
– Vi är sambor nu.

I samband med det senaste valet gjorde Tobias Swahn ett inlägg på facebook. Han såg att många undrade hur Sverigedemokraterna hade kunnat få en sådan framgång.
– Jag bestämde mig för att sätta mig ner och skriva om hur mycket av det vi gör i vårt samhälle får det att polariseras mer och mer.
Budskapet var, enkelt uttryckt: Ingen vill lyssna på den andre, så ingen förstår.
Han hade inte alls räknat med att det skulle spridas så mycket längre än till en mindre krets, men inlägget fick många delningar.

En av de som läste det var Navid Modiri. En redan etablerad debattör, brinner för integration och tolerans och är verksam på flera plan. Han är ståuppkomiker, han har sommarpratat i P1, för ett par år sedan uppmärksammades han stort när han spelade golf med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Bland annat för att visa på vikten av att samtala, även med dem vars åsikter bär en emot – men initiativet fick ett mycket skiftande mottagande:
– Jag har blivit kallad Sverigedemokraternas husblatte.

Han kom som tvååring till Sverige, när hans föräldrar flydde från Iran. Han växte upp i Göteborg och har berättat hur han kände sig som i ett mellanrum – ”Svenskarna tyckte att jag var en blatte och blattarna tyckte att jag pratade för bra svenska”. En mellanställning som han nu tycker kan vara en bra utgångspunkt när han försöker få människor att prata med varandra.
Navid Modiri hade börjat undra om han inte brann lite för häftigt, om det kunde vara så att intensiteten kunde föda blockeringar hos andra och snarare motverka hans syften,
När han läste Tobias Swahns inlägg på facebook tog han kontakt med honom.
– Vi käkade lunch.

De insåg snabbt att de var på samma våglängd. Efter en halvtimma satt de och fnissade, insåg att de var lika i mycket, har lika lätt att nörda in på allt möjligt.
– Vi kom ganska snabbt in på att vi skulle kunna vara brorsor, säger Navid Modiri.
De fortsatte träffas och snart växte en idé om att jobba tillsammans fram. En idé om att främja samtalet, om att ge människor övning i att prata med varandra, lyssna på varandra med respekt och ett ärligt intresse för vad den andra säger. Att uppmuntra människor att yttra sig.
Navid Modiri säger att det handlar om att bjuda in människor till ett rum, där de känner trygghet att kunna tala:

– Men också trygghet nog att vara tyst, lyssna på andra. Trygga samtal kanske kan ge trygga konflikter.
Han berättar att ordet samtalsaktivism myntades av en journalist – ”raljant, fast med kärlek” – som skulle försöka sätta ord på det de sysslade med.
Nu arbetar de båda heltid med sitt projekt. Är alltså ute på en skånsk turné denna vecka, till olika skolor.

En barriär man först måste bryta igenom vid ett skolbesök, berättar Navid Modiri, är att eleverna är så vana vid att allt de säger på något vis kommer att bedömas, Att det ofta finns ett motiv bakom en fråga, att den är en del i betygsättningen.
– Men när man brutit igenom den väggen, då kan det verkligen hända saker. Man får många kloka synpunkter, många insikter.
Vad de båda vill är att utbilda samtalsledare, som kan skapa de här trygga, respektfulla samtalen. Som sedan kan visa andra, så många som möjligt.
I dag, torsdag, finns de i Trelleborg. Navid Modiri berättar att för honom känns det lite extra, eftersom det var där familjen mötte Sverige när de kom som flyktingar för trettio år sedan.

Tanken att Tobias Swahn skulle ta samtalsaktivismen till sin gamla skola i Landskrona är ju spännande:
– Tyvärr, den skolan är nedlagd.
Han har för övrigt inte känt av något ont blod från sina gamla kompisar i extremhögern, säger han. För det första var det ingen dramatisk brytning, utan en utdragen process.
– De tycker att det jag sysslar med är flum, att det finns viktigare fiender på gatan.

Namn: Navid Modiri

Ålder: 32

Yrke: Allt möjligt; musiker, föreläsare, programledare i radio och tv. Och samtalsaktivist.

Familj: Flickvän, en dotter

Bor: Slottsstaden i Malmö

Aktuell: Tillbringar denna vecka som samtalsaktivist i skånska skolor.

Namn: Tobias Swahn

Ålder: 25

Yrke: Just nu samtalsaktivist på heltid.

Familj: Sambo

Bor: Landskrona

Aktuell: Tillbringar denna vecka som samtalsaktivist i skånska skolor.