Jan Ainali gör en paus då och då för att skriva på sociala medier, så att läsarna kan följa hans vandring från Skåne till Stockholm. Här befinner han sig på Borrby strandbad. Foto: Jari Markkanen
Jan Ainali vandrar från Skåne till Stockholm. Här befinner han sig på Borrby strandbad. Foto: Jari Markkanen

Vandrande föreläsare

sydost Jan Ainali, 39 år, anländer till Simrishamn i dag. Det är den andra anhalten på hans vandring som startade i Ystad och slutar i Stockholm i juni.
– Jag är som en vandrande föreläsare, säger han.

Öppna data

Data kan kallas öppna data om vem som helst fritt får använda, återanvända och distribuera dessa med som största motprestation att ange källa eller krav på att dela data på samma sätt.
Källa: www.y2s.se

Han kommer att passera 26 kommuner och föreläsa om hur tillgången till öppna data kan skapa en hållbar utveckling för bland annat miljö och klimat i kommunerna.
– Jag föreläser också om FN:s globala mål som antogs i september 2015, exempelvis utrota extrem fattigdom, minska ojämlikhet och orättvisor och lösa klimatkrisen, säger Jan Ainali.

– Men jag ska försöka att vinkla det till det lokala för att göra det komplexa ämnet mer begripligt, för vandringen sätter fokus på hållbara städer och samhällen i kommunerna.
Jan Ainalis vandring startade i måndags i Ystad efter en föreläsning på Nya rådhuset för ett tiotal tjänstemän och politiker.
Efter besöker i Ystad övernattade han ute i det fria vid Borreby strandbad. På morgonen satt han på en sanddyna framför havet med sin laptop och skrev för dem som följer hans vandring. Han uppdaterar varje dag sina upplever på sociala medier och på www.y2s.se.
– Det är härligt här på Borreby strandbad, fåglarna sjunger och solen skiner. Än så länge är det roligt att vandra. Alla är så glada som jag hittills mött, jag har bara fått positiv respons, säger han.

Han ska göra en kort paus i Skillinge, innan han fortsätter till Simrishamn, där han ska föreläsa på kommunhuset vid tiotiden på onsdag.
– Inspirationen till den här vandringen kommer från Mats Andrén som vandrade från Stockholm till Sydney med en liknade vagn som jag har. Han kom i mål i januari i år, säger Jan Ainalis.

Vagnen som påminner om en barnvagn har allt han behöver för sin vandring. En solcellsplatta ger energi till hans mobil, gps och dator. I vagnen finns en sovsäck, en hängmatta som fungerar som tält, kläder och mat som inte behöver kylas.
– Jag inser nu att jag har tagit med mig för mycket kläder, det är varmare än jag förutsåg här i Skåne, säger han.

Jan Ainali kommer ursprungligen från Stockholm men har just nu ingen fast adress.
– Jag sa upp min andrahandslägenhet i Stockholm inför det här projektet, så nu bor jag där jag vandrar, säger han. Jag nyttjar allemansrätten som mitt hem.

Han kommer att vandra mellan en till tre mil om dagen beroende på hur långt det är mellan hållpunkterna.
– Vi tar exempelvis allemansrätten som en självklarhet, vi anser att naturen tillhör oss alla. Detta borde också gälla för data. Ju fler som har tillgång till data, desto fler kan hitta lösningar på olika problem som måste lösas som exempelvis klimatfrågor, säger han.

Det är bland annat innovationsmyndigheten Vinnova som finansierar vandringen och projektledare är Pernilla Näsfors.
– Med hjälp av öppna data kan fler aktörer bygga klimatsmarta tjänster eller granska hur en kommun ligger till, säger hon.

Öppna data

Data kan kallas öppna data om vem som helst fritt får använda, återanvända och distribuera dessa med som största motprestation att ange källa eller krav på att dela data på samma sätt.
Källa: www.y2s.se

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.