Foto: Karsten Petersen

EU-migranter i demonstration utanför Stadshuset

Malmö Ett femtiotal EU-migranter och engagerade i ”Nätverket för romers rättigheter" demonstrerade utanför Stadshuset på måndagen. Ett tiotal valde också att sova utanför men vid midnatt avhystes dem av polis.

Demonstranterna ville rikta uppmärksamhet mot att Malmö stad inte löser boendefrågan för EU-migranterna och vände sig både till Malmö stad och till allmänheten. Demonstrationen sker mot bakgrund av att Johanneskyrkan och Kontrapunkt förra veckan tvingades stänga sina härbärgen efter hot från Malmö stad om höga viten, till följd av bristande brandsäkerhet.

I demonstrationen fanns bland annat stora vita banderoller med texten ”Tak över huvudet är en mänsklig rättighet” och ”Bostad sökes”. Flera demonstranter delade även ut flygblad med uppmaningar om hjälp att hitta eller skapa lagliga platser att ställa bilar och husvagnar på, hjälp med sovplatser, rum eller lägenhet.

I ett pressmeddelande skriver Nätverket för romers rättigheter: ”Vi stödjer deras kamp för sina rättigheter och för ett bättre liv – och vi uppmanar hela Malmö att återigen visa massivt stöd och solidaritet!”

Flertalet demonstranter var kvar på platsen långt in på eftermiddagen och kvällen. Vid midnatt kom polis till platsen och avhyste ett fyrtiotal personer, varav ett trettiotal migranter, som låg och sov i tunneln nedanför stadshuset.
– När de inte ville gå därifrån frivilligt så fick vi anmoda dem att flytta på sig, säger polisens pressinformatör Lars Förstell.

Händelsen rubriceras som brott mot ordningslagen.

Dagens fråga

Ska du fira jul hemma?

Loading ... Loading ...