Malmö byter namn till Greater Copenhagen East

Malmö Hälsingborg blev Helsingborg. Men Malmö står inför ett större namnbyte än så. Under maj månad förvandlas staden till Greater Copenhagen East.
- Det är viktigt för Malmö att stärka sin internationella status ytterligare, säger landshövding Margareta Pålsson som också drivit frågan.

Den 13 januari i år gick samtliga 33 skånska kommuner med i det dansk-svenska samarbetet The Greater Copenhagen & Skåne Committe (GCSC), med det internationella varumärket Greater Copenhagen.
Nu vill landshövding Margareta Pålsson utveckla och stärka Malmös varumärke genom att låta staden byta namn till Greater Copenhagen East under maj månad i samband med att Eurovision song contest äger rum i Stockholm.
– Vi har valt att testa namnbytet nu under maj månad då Eurovision song contest äger rum eftersom det är ett arrangemang som följs i hela Europa. Malmö är fortfarande länken ut i Europa för vårt land och det kommer att passera en hel del turister genom även Malmö och Skåne just inför det arrangemanget på väg upp till Stockholm, säger Margareta Pålsson.
Hon tror dock inte att Malmöborna kommer att ta namnbytet som något negativt.
– Det kommer att skickas ut information till alla hushåll i Malmö under nästa vecka som förklarar projektet och jag hoppas att Malmöborna ska känna sig stolta över att vara en del av Greater Copenhagen East och se det i ett större sammanhang. Det finns mycket att vinna på det här, för både Skåne och Malmö.

Som vad?
– Vi tror att det kommer bli mer attraktivt för företag att etablera sig här om vi ännu tydligare markerar vår samhörighet med Danmark och Köpenhamn. Så rent samhällsekonomiskt finns det vinster att göra.

Hur kommer namnbytet att märkas utåt?
– Det kommer att vara ett digert program i Greater Copenhagen East under Eurovision-veckan, alltså mellan den 10 och 14 maj, med framträdanden, mattält och även work-shops där vi bjudit in styrelsemedlemmar från GCSC som tillsammans med representanter från olika skolor i Greater Copenhagen diskuterar framtid och drömmar.

Hon berättar också att alla de stora infartsskyltarna till staden kommer att tillfälligt ändras till det nya namnet.
Det kommer även att produceras en specialskrivnen låt, ”Greater than everything”, inför namnbytet.

Kommer låten att framföras i Eurovision song contest?
– Nej, det tror jag inte. Men det hade ju förstås varit väldigt roligt, säger Margareta Pålsson.
Men det finns inga planer på att Malmö ska byta namn permanent i framtiden?
– Det är inget jag vill eller kan spekulera i. I januari gick alla skånska kommuner med i GCSC för att vi ska kunna stärka hela Öresundsområdet och göra det attraktivt för investerare, företag och turister. Att nu låta Malmö byta namn under en månad är ett projekt vi vill testa och det passar väldigt bra in i Eurovision-sammanhanget, men naturligtvis. det är inte enbart därför vi gör det.

Så det finns en annan anledning också?
– Det vill jag egentligen inte uttala mig om, men syftet med hela GCSC är att utveckla regionen som sagt och blir det bra respons på namnbytet den här månaden så kommer vi självklart att ta upp det till diskussion och se hur vi kan jobba med ortsnamn på sikt.

Finns det planer på att låta andra kommuner som Eslöv, Ystad och Hässleholm också byta namn på prov någon gång?
– Nej, inte vad vi ser i nuläget. Malmö är den första länken till Köpenhamn och därför är namnbytet där logiskt.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev