Sport

Zlatan Azinovic lånas ut

Sport
Sport Malmö Malmö FF:s målvakt Zlatan Azinovic lånas ut till Superettanklubben Ängelholms FF fram till den 30 juni.

Malmö FF:s målvakt Zlatan Azinovic lånas ut till Superettanklubben Ängelholms FF fram till den 30 juni.

– Han är på väg tillbaka från sin skada och vi har tre bra målvakter utöver Zlatan, så vi har ett överflöd av målvakter, säger sportchef Daniel Andersson till MFF:s hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Skrotar VAR: "Övervägt flera faktorer"

Sport
Sport

Australiens högstaliga i fotboll väljer att ta bort det omstridda videodomarsystemet VAR när säsongen nu återstartar.

"Beslutet togs efter att ha övervägt ett antal faktorer. Vårt mål har alltid varit att förbättra precisionen i domsluten och att förhöja supportrarnas upplevelse", säger förbundschefen Greg O'Rourke i ett uttalande.

"Vi kommer att se över användningen av VAR vid ett senare tillfälle", fortsätter han.

A-League återstartar på fredagen med mötet mellan serieledande Sydney och tabelltrean Wellington Phoenix.

Ligaspelet avslutas med den sista omgången den 19 augusti, med semifinaler planerade tre dagar senare och finalen den 30 augusti.

Sport

Dif-stjärna tar timeout: "Kan behöva ett break"

Astrit Ajdarevic under matchen mot Malmö FF den 1 juli.
Astrit Ajdarevic under matchen mot Malmö FF den 1 juli.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Djurgårdenmittfältaren Astrit Ajdarevic har tagit en timeout från fotbollen under juli.
"Jag kan förhoppningsvis snart återvända fullt motiverad för att göra det jag älskar mest", säger han till klubbens webbplats.

30-åringen har missat de två senaste matcherna med det regerande svenska mästarlaget. Djurgården har lagt locket på varför Ajdarevic inte spelat, men nu väljer parterna att lyfta på locket.

"Till alla mina vänner som hört av sig senaste tiden kan jag hälsa att jag och min familj mår bra. Jag kommer att ta en paus från fotbollen för att förhoppningsvis snart återvända fullt motiverad för att göra det jag älskar mest", säger Ajdarevic.

Sportchefen Bosse Andersson och vd:n Henrik Berggren har haft en dialog med Ajdarevic om hur de skapar bäst förutsättningarna för spelaren.

"Astrit har fått ledigt från fotbollen under juli. Det är ingen dramatik i det, Astrit mår bra men ibland kan man behöva ett break i livet och vi som arbetsgivare och Astrit själv som spelare är överens om att en time-out under juli blir ett bra upplägg för honom. Sedan tar vi det vidare därifrån", säger Andersson.

Ajdarevic har spelat i fyra allsvenska matcher i sommar.

Sport

Fortsatt tomma läktare – avstämning i augusti

Fotbollsallsvenskan spelas utan publik. Arkivbild.
Fotbollsallsvenskan spelas utan publik. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Det blir ingen publik på svenska idrottsarenor än på ett tag.
Riksidrottsförbundet (RF) och Folkhälsomyndigheten (FHM) fortsätter sin dialog och nästa avstämning sker inte förrän i augusti.

"Vår nära dialog stärker samarbetet och det är endast genom just samverkan som vi kan bearbeta pandemin tillsammans och samtidigt se till att så mycket som möjligt av samhällsfunktioner och även idrott kan vara i gång och publik när det är möjligt kan släppas in", säger Johan Carlson, generaldirektör för FHM, i ett pressmeddelande från RF.

RF uppmanar idrotten till uthållighet under coronapandemin.

"Vi är många som saknar att inte få ha publik oavsett om det är som aktiv i tävlings- och matchmoment eller som supporter och publik. Men inget är som det någonsin varit i Sverige. Krisen drabbar hela samhället och idrottsrörelsen är inget undantag. Vi måste göra vårt och stå sida vid sida med alla andra", säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

RF uppmanar specialidrottsförbunden att ta fram en plan för hur en successiv process att släppa in publik till tävlingar och matcher skulle kunna genomföras inom respektive idrott. Detta för att vara förberedda och kunna säkerställa en coronasäker publikhantering.

Den regel som idrotten har att förhålla sig till är förbudet mot folksamlingar med mer än 50 personer, som gäller till och med 31 augusti.

Sport

Stjärnans dilemma: välja lön eller hälsa

Washingtons Elena Delle Donne. Arkivbild.
Washingtons Elena Delle Donne. Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Sport
Sport Lön eller hälsa. Det är vad basketstjärnan Elena Delle Donne tvingas välja mellan sedan WNBA-ligan inte ger henne ett medicinskt undantag inför seriestarten.
– Det gör ont, det gör riktigt ont, säger amerikanskan.

Den 30-åriga Washingtonforwarden, som tog OS-guld 2016 och VM-guld 2018 med USA, har sedan nio år en kronisk borreliainfektion som förstör hennes immunförsvar och som tvingar henne att äta 64 tabletter om dagen, säger Donne till Players Tribunes webbplats.

Eftersom hon tillhör en riskgrupp har Delle Donne, med intyg från både sin egen läkare och lagläkaren, begärt att få slippa spela årets säsong som ska spelas på IMG Academy i Bradenton i Florida, med start den 25 juli.

Ligans läkare nekar henne ett medicinskt undantag, som innebär att hon skulle ha sluppit spela men fortfarande fått lön.

– Jag har nu två alternativ. Antingen att riskera mitt liv eller att förlora min lön. Det gör ont, riktigt ont, säger hon till ESPN.

Delle Donne blev väldigt överraskad över beslutet.

– Jag har spelat hela karriären med ett försvagat immunsystem. Vad ligans läkare säger är att jag fejkar en sjukdom, att jag försöker att slippa jobba och ändå få lön.

Delle Donne, två gånger vald till ligans mest värdefulla spelare, tror att hon kanske är för bra för att bli trodd av ligaläkarna.

– Jag är inte säker och vill inte tro det, men tyvärr kanske det är så.

FAKTA

Fakta: WNBA-säsongen

Årets säsong för basketdamerna skulle ha spelats mellan den 14 maj och 22 september, men sköts upp på grund av coronapandemin.

I stället inleds säsongen den 25 juli. De tolv lagen ska spela 22 omgångar, följt av ett traditionellt slutspel.

Alla matcher spelas på samma plats, IMG Academy i Bradenton i Florida.

Sport

Svenske NHL-stjärnan: Tänk på familjerna

Vegas målvakt Robin Lehner. Arkivbild.
Vegas målvakt Robin Lehner. Arkivbild.
Foto: John Locher/AP/TT
Sport
Sport Tänk på familjerna, inte bara spelarna, när NHL-slutspelet drar i gång.
Uppmaningen kommer från målvaktsstjärnan Robin Lehner, som både är positiv och orolig inför återstarten.
– Jag har haft många diskussioner med ligan och spelarfacket, säger han.

NHL-spelarna är tillbaka i sina lag efter coronapausen och förbereder sig inför att den nordamerikanska ishockeyligan ska börja igen den 1 augusti.

Säkerhetsåtgärderna är strikta, spelarna ska testas för covid-19 varje dag och får inte träffa sina familjer förrän under semifinal- och finalspelet.

Något som Lehner – målvakt i åttondelsfinalklara Vegas – haft svårt att acceptera.

– Jag var ganska emot ligan och spelarfacket (NHLPA) när det kom till att vi inte får ta med oss våra familjer från början, säger han till The Athletic enligt Aftonbladet.

– Jag har haft många diskussioner med dem (ligan och NHLPA) om det. Jag tycker att det är det viktigaste. Det handlar inte bara om spelarnas mentala hälsa, utan också om familjernas. Många spelare har fru och små barn, och vi kommer att lämna dem hemma i karantän. Det kommer att vara lika tufft för dem, fortsätter han.

Samtidigt menar Lehner att NHL-starten kan bli en frisk injektion för många.

– Jag tycker att debatten är så präglad av covid-19 att många andra frågor läggs åt sidan. Jag tror att det är viktigt för många människors mentala hälsa att få någonting att följa, att kunna planera något för nästa dag och för familjer att få se någon typ av idrott, säger 28-åringen, som själv haft problem med psykisk ohälsa.

Vegas första match är mot Dallas natten till den 4 augusti svensk tid.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Sport

Corona kan stoppa Peking-OS

Coronapandemin, eller politik, kan ställa till problem för vinter-OS i Peking 2022. Arkivbild.
Coronapandemin, eller politik, kan ställa till problem för vinter-OS i Peking 2022. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Sport
Sport Om OS i Tokyo inte kan genomföras nästa år på grund av coronapandemin kan det bli svårt att genomföra vinter-OS i Peking, menar IOK-medlemmen Dick Pound.
– Det är svårt att tro att det inte skulle påverka ett OS i samma område fem månader senare, säger han.
PREMIUM

Med en vecka kvar till det som skulle ha varit OS-invigningen i Tokyo har Internationella olympiska kommittén (IOK) fullt fokus på planeringen för de framflyttade sommarspelen. Både IOK och Tokyo-arrangören är fast beslutna att genomföra OS nästa år trots att japanska smittskyddsexperter anser att risken är stor för ökad smittspridning av coronaviruset under OS och Paralympics.

Skulle coronapandemin fortfarande ha en hög smittspridning runt om i världen nästa sommar tvingas man sannolikt att ställa in i Tokyo. Och det kommer att ställa till det för vinter-OS i Peking i februari 2022, anser Dick Pound.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Corona kan stoppa Peking-OS

Coronapandemin, eller politik, kan ställa till problem för vinter-OS i Peking 2022. Arkivbild.
Coronapandemin, eller politik, kan ställa till problem för vinter-OS i Peking 2022. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Sport
Sport Om OS i Tokyo inte kan genomföras nästa år på grund av coronapandemin kan det bli svårt att genomföra vinter-OS i Peking, menar IOK-medlemmen Dick Pound.
– Det är svårt att tro att det inte skulle påverka ett OS i samma område fem månader senare, säger han.
PREMIUM

Med en vecka kvar till det som skulle ha varit OS-invigningen i Tokyo har Internationella olympiska kommittén (IOK) fullt fokus på planeringen för de framflyttade sommarspelen. Både IOK och Tokyo-arrangören är fast beslutna att genomföra OS nästa år trots att japanska smittskyddsexperter anser att risken är stor för ökad smittspridning av coronaviruset under OS och Paralympics.

Skulle coronapandemin fortfarande ha en hög smittspridning runt om i världen nästa sommar tvingas man sannolikt att ställa in i Tokyo. Och det kommer att ställa till det för vinter-OS i Peking i februari 2022, anser Dick Pound.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Eslövsgolfare vann Barsebäck Resort Masters

Skåne
Sport
Golf Eslövsgolfaren Ludvig Åberg avslutade Barsebäck Resort Masters med en stark runda och tog en säker seger.

Amatören Ludvig Åberg, som vann Katrineholm Open för ett par veckor sedan, inledde fredagen på andra plats efter AIK:s Mikael Lindberg, men gick efter halva den sista dagens spel upp i ledningen. Åberg höll hela vägen och slutade totalt 15 slag under par. Segermarginalen till Lindberg var fem slag.

– Andra segern på två veckor. Jättekul, sa segraren Ludvig Åberg i livesändningen:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL