Sjuksköterskor säger upp sig i protest

Kristianstad 24 intensivsjuksköterskor på Centralsjukhuset i Kristianstad har sagt upp sig i protest mot den dåliga arbetsmiljön. Den här "vilda" åtgärden är en massiv protest från golvet mot arbetsgivaren.

– Vårt fack Vårdförbundet är väl bekant med våra arbetsförhållanden, men står inte bakom massuppsägningen. Vi har fört många och långa diskussioner med våra chefer, men utan resultat. I alla led från enhetschefer och uppåt i hierarkin har vi försökt att påtala de dåliga arbetstidsförhållanden som vi lever med, men ingen lyssnar på oss. Vårt sätt att stranda diskussionen är att säga upp oss, säger en sjuksköterska till tidningen.
Sköterskorna talar i grupp och vill i nuläget inte gå ut med namn på någon talesperson.

Det tidigare arbetstidsavtalet var kopplat till stand by för sköterskorna. Fanns det lite patienter kunde styrkan anpassas på avdelningen med att sköterskor kunde stanna hemma, och snabbt rycka in om läget förändrades. Vårdtrycket avgjorde arbetsstyrkan. Arbettidsmodellen slopades för några år sedan av besparingsskäl, vilket istället har resulterat i ökade lönekostnader för sjukhuset.
– Nu går alla in på kvalificerad övertid istället. Det har ökat kostnaderna med 800 000 kronor, säger talespersonen för sköterskorna.

Sjuksköterskorna är trötta på att jobba övertid och inte få möjlighet till återhämtning. De hoppas att arbetsgivaren ska inse allvaret och återkomma i konstruktiva diskussioner med sjuksköterskorna. De som har sagt upp sig utgör två tredjedelar av alla intensivsjuksköterskor på CSK. De har tre månaders uppsägningstid.
Tidningen har sökt enhetschef Anders Nilsson, områdeschef Patrik Olsson och verksamhetschef Ytte Hjert för kommentarer till massuppsägningen på tisdagskvällen. Tyvärr utan framgång.

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

  • Nej (87%, 563 Röster)
  • Ja (13%, 83 Röster)

Antal röster: 646

Loading ... Loading ...

Webbkryss