Malmö

Notan klar för migrantrivning

Malmö
Malmö Uppstädningen av EU-migrantlägret vid Industrigatan har hittills kostat nära 700 000 kronor. En räkning är ännu inte inkommen. Men det står redan nu klart att fastighetsägaren i Stockholm måste betala en stor del av städnotan.

Det var vid fyratiden på morgonen den 3 november som polisen slog till mot EU-migranternas läger och tvingade dem som bodde på den ockuperade tomten att lämna området.

När lägret var tomt ryckte lastmaskiner in under överinseende av miljöförvaltningen för att riva det olovliga lägret och städa upp tomten.

Nu är notan för saneringen nästan klar. Av en sammanställning till politikerna i miljönämnden framgår det att det hittills kommit in fakturor för 661 877 kronor exklusive moms till miljöförvaltningen.

Den största är på drygt 341 000 kronor, kostnaden för rivningsarbetet och bortforslingen. Därefter ska avfallsbolaget Sysav ha drygt 300 000 kronor för att man tog hand om avfallet och en bärgningsfirma ha nästan 17 000 för de fordon man bogserade bort.

”Det tillkommer en faktura som avser avgift för det slutliga omhändertagandet av åtta fordon. Arbetstid, eget material och andra interna kostnader för miljöförvaltningen är inte sammanställda och inte heller medräknade”, sammanfattar miljöförvaltningens handläggare.

Sammanräkningen innebär i sin tur att markägaren, i slutänden Granen fastighetsutveckling i Stockholm, ska betala en stor del av städkostnaden. Miljönämnden beslöt i oktober att tomtägaren ska betala 75 procent av städkostnaden, dock som mest ”skäliga” 375 000 kronor.

Beslutet har dock överklagats. Men räkningen kommer att skickas iväg ändå.

”Beslutet var direkt verkställbart, därför kan fakturering ske genast, även om beslutet fortfarande ligger för prövning hos länsstyrelsen. Länsstyrelsen har aviserat att slutligt beslut kommer att meddelas inom kort”, avslutar handläggarna.

Sport

Rossborg till IFK Malmö

En fotbollsspelare som poserar för ett porträtt
Foto: Jesper Andersson
Sport
Malmö
Fotboll IFK Malmö har gjort klart med den 20-årige försvararen Henrik Rossborg från Ettankonkurrenten Torns IF.

– Jag väljer IFK Malmö för att det är en klubb som har en fin historia och en ljus framtid samt är ett lag med en väldigt familjär miljö. Vi är ett lag som tror väldigt hårt på det vi gör, säger han till föreningens hemsida.

– Spelsättet känner jag mig väldigt bekväm i och något som passar mig.

Rossborg, som fyller 21 år om en dryg månad, tillhörde Stångbyklubben Torn under 2021, men dessförinnan spelade han ungdoms- och juniorfotboll i Malmö FF.

Fjorårssäsongen avbröts redan efter sex seriematcher på grund av en allvarlig knäskada. Rehab har stått på programmet sedan dess och en comeback kan förväntas under våren.

– Mina styrkor är att jag har ett oerhört bra spelsinne, bra fötter, är väldigt snabb och bra i försvar en mot en och är ett stort hot framåt, berättar Henrik Rossborg.

– Är en spelare som har många kvaliteter för olika positioner. Jag kan spela som mittback, mittfältare, ytter och ytterback. Ytterback är positionen som jag är mest bekväm i, som jag föredrar och där jag får jag ut mest av mina kvaliteter.

– För lagets del hoppas jag på en säsong där vi spelar en bra fotboll och förhoppningsvis avancerar upp till Superettan. Jag vill utvecklas så mycket som möjligt och bidra med allt jag kan för att hjälpa laget.

Så här beskrivs han av "di gules" tränare Firat Sahan:

– Henke är en försvarsspelare som kommer passa in i det sättet som vi kommer att spela på. Han har fina uppspelsfötter, är duktig på att ta fram bollen och är även stark defensivt.

Rossborg är den andra spelaren som IFK Malmö har värvat från Torns IF inför 2022 års säsong. Tidigare har man gjort klart med mittfältaren Alan Asaad.

På lördag väntar årets första träningsmatch borta mot Landskrona Bois.

Malmö

Skulle hämta mordvapen – avslöjades av polis

Automatvapnet som användes vid mordet på Högaholm hittades slängt på marken invid gården utanför Staffanstorp.
Foto: Ur polisens förundersökning
Malmö
Staffanstorp/Malmö 23-åringen tog sig till gården utanför Staffanstorp där mördarna efter en dödsskjutning på Högaholm i oktober 2019 dumpat flyktbilen. Mannen skulle hämta mordvapnen som lämnats kvar på platsen, men greps av polis. Nu döms han till fängelse.

Den 31 oktober 2019 sköts en 28-årig man ihjäl på Serenadsgatan i stadsdelen Högaholm i södra Malmö. Mördarna sågs lämna platsen i en stulen BMW.

Den misstänkta flyktbilen hittades av en förbipasserande på en gård utanför Staffanstorp förmiddagen efter mordet. Polisen satte bilen under bevakning. Någon timme senare dök 23-åringen upp.

Släpptes först

Mannen greps, men släpptes kort därpå efter beslut från åklagare. 23-åringen hade då förklarat att han kört vilse när han skulle besöka en kompis - detta trots att polisen kände till att han var gängkriminell och ute i helt andra ärenden.

– Det fanns ingen grund att gripa honom i det läget. Han hade inte varit delaktig i något brott, sa kammaråklagare Michelle Stein som fattade beslutet när mannen åtalades förra året.

Hittade mordvapen

Kort efter att mannen lämnat platsen anlände en spårhund med vapenkompetens till gården. Hunden hittade omgående två skarpa skjutvapen, en pistol och ett automatvapen.

Efter ny åklagarkontakt togs beslut om att 23-åringen skulle gripas och anhållas. Han hade inte hunnit långt utan kunde snart gripas.

Enligt åklagaren hade mannen åkt ut för att ta hand om vapnen som användes vid mordet, samma vapen som hittades slängda på marken invid gårdsbyggnaden.

Döms till fängelse

Nu döms 23-åringen till två år och nio månaders fängelse för förberedelse till grovt vapenbrott. Domen omfattar också ett narkotikabrott. Mannen hade hanterat drygt ett halvt kilo cannabis.

Tingsrätten ser inte någon annan rimlig förklaring än att mannen tog sig till gården för att hämta mordvapnen.

Malmö

Polis efterlyser försvunnen kvinna

Malmö
Malmö En 49-årig kvinna försvann under onsdagen. Polisen utreder nu om något brott ligger bakom försvinnandet och efterlyser vittnesuppgifter.

Den 49-åriga kvinnan sågs senast vid sjutiden på onsdagsmorgonen, där hon steg av en buss vid Hyllie station. Det är oklart vart hon tagit vägen sedan dess.

– Vi är i behov av vittnesuppgifter och iakttagelser, vi är glada om personer som kan ha sett kvinnan hör av sig till oss. Och det gäller iakttagelser inte bara i Malmö utan på andra platser också. Vi har inte kunnat slå fast om hon gått på ett tåg eller inte på Hyllie. Alla iakttagelser är av intresse för oss, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Kvinnan var vid 19-tiden på onsdagskvällen ännu inte återfunnen.

Den som sett kvinnan eller vet var hon kan befinna sig uppmanas kontakta polisen på 114 14.

Malmö

Musikklubb öppnar med bara akustiskt

Det blir bara akustisk musik på scenen på musikklubben Medley de närmaste veckorna.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ När många andra musikscener i Malmö har stängt ner omvärderar klubben Medley sitt stängningsbeslut och öppnar i mindre skala med bara akustisk musik till helgen.

– Vi älskar musik och att arrangera spelningar. Vi har en kock som älskar att laga mat. Att inte få göra det vi älskar är tråkigt. Därför har vi tänkt om, säger Roger Broberg som är delägare i Medley Malmö.

Många bokningar

När beskedet om utökade restriktioner för restauranger och konserter kom i början på januari tvingades musikklubben att stänga ner helt, trots många bokningar

Då tog delägarna det radikala beslutet att inte ha några konserter eller någon öppen matservering alls under resten av januari och februari.

– Men vi har klurat på hur vi ska kunna göra lite av det vi älskar även om restriktionerna har tvingat oss att tillfälligt tänka om. Därför öppnar vi upp på fredag i mindre kostym, förklarar Roger Broberg.

Sittande publik

Den ommöblerad och restriktionsanpassade öppningen innebär att musiken kommer att ske i akustisk tappning med sittande publik. Först ut är Niklas & Peter Svensson från Dalaplan på fredag och Richard Lindgren, som spelar solo på lördag.

– Vi provar i helgen med lugna konserter och totalt 65 personer, varav cirka 45 i konsertsalen, och cirka 20 i bistron. Faller det väl ut fortsätter vi med lokala artister och akustiska konserter under februari, berättar Roger Broberg.

När restriktionerna kom ställdes alla konserter under januari och februari in och har sköts upp till andra datum. Det gäller bland annat musik av Py Bäckman och Janne Bark samt Wreck of Blues Flying Circus med bland andra Pontus Snibb och Håkan Nyberg.

Frivillig entré

Köpta biljetter gäller vid ersättningsdatumen och kan också återbetalas via Tickster. Vid helgens och de kommande konserterna är det frivillig entré och summan går till musikerna.

– Det går inte att boka bord eller sittplats utan det är först till kvarn som gäller. Alla måste också visa upp sitt covidpass och id. Covidpassen har vi haft sedan i höstas, säger Roger Broberg.

En affichsamling på musikklubben Medley.
Foto: Elisabeth Sandberg

Malmö

Välkomnar p-förbud för elsparkcyklar

I framtiden kan det bli förbjudet att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbanor.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Malmö
MALMÖ Malmö stad har försökt att få bättre ordning bland alla elsparkcyklar i staden. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) välkomnar regeringens förslag om att förbjuda parkering på allmänna platser som trottoarer och cykelbanor.

– Äntligen har regeringen valt att agera i den här frågan, kommenterar Andreas Schönström. Jag har länge sagt att det inte blir bra när alla kommuner ägnar sig åt att hitta kreativa lösningar för att få bukt med parkeringen av elsparkcyklar.

– Det är mycket bättre med en nationell lagstiftning och jag är jätteglad att man har gjort det här. Parallellt fortsätter det arbete som pågår på förvaltningen som vi gav dem i december.

Speciella ställ

Under sommaren är förhoppningen att speciella ställ för elsparkcyklar ska kunna placeras ut runtom i Malmö. Förslag på platser håller på att arbetas fram. Politikerna väntas få ett förslag i april månad.

– Det kan bli på både gator och torg, fortsätter Andreas Schönström. En bra jämförelse är hur hyrcykelstationerna är placerade. Den här lagstiftningen kommer att hjälpa oss med det arbetet.

– Det blir enklare för oss att avgöra när en cykel är felparkerad. Då blir det böter om en cykel ställs på trottoaren där det finns en speciell p-plats för elsparkcyklar.

Andreas Schönström hoppas också att parkeringsvakter ska kunna bötfälla felparkerade cyklar precis som de gör med bilar. Om detta är möjligt beror på hur förslaget är utformat.

Alla företag som hyr ut elsparkcylar får betala en avgift per cykel. När den infördes var förhoppningen att antalet cyklar skulle minska men så har inte blivit fallet. Därför håller andra förslag som ska bringa ordning bland cyklarna att arbetas fram av fastighets- och gatukontoret.

Nytt verktyg

Det var under tisdagen som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) presenterade förslaget som nu ska ut på remiss till kommunerna.

– Kommuner och elsparkcykelföretag behöver ta ett större ansvar för att reda upp situationen med slarvigt parkerade elsparkcyklar i en del av våra städer. Regeringen ger nu kommunerna ytterligare ett verktyg för att skapa ordning och reda genom införandet av ett parkeringsförbud på gator och cykelbanor, skrev infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande från regeringen.

Martina Haggren är en av många som krävt bättre ordning bland elsparkcyklarna. Här står hon vid en av de zooner som finns i Malmö. Nästa steg blir speciella cykelställ.
Foto: Elisabeth Sandberg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Malmö

Brand i villa – en till sjukhus

Malmö
Malmö Vid halv två-tiden på dagen larmades polis och och räddningstjänst till en villabrand på Bobjersvägen i Käglinge.

Larmet kom in till polisen 13.33. Enligt Evelina Olsson, pressinformatör vid polisens ledningscentral, ska det ha rört sig om mer rök än eld.

– Enligt initiala uppgifter ska det ha börjat i en torktumlare men nu har det ändrats till att det började i värmepannan. Det ska var något elektriskt i alla fall, säger hon.

Förutom polisen och räddningstjänst ryckte även ambulans ut till platsen. En person fick följa med till sjukhus efter att först ha blivit omhändertagen av ambulanssjukvårdare på platsen.

Malmö

Docka får sittplatser och kanske ett fartyg

Torrdockan på Kockumsområdet ska rustas upp och bli en allmän plats att sitta på. Frågan är nu om isbrytaren Bore skulle kunna placeras här och bli ett besöksmål.
Foto: Malmö stad
Malmö
MALMÖ Torrdockan på gamla Kockumsområdet ska rustas upp och bli en mötesplats. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) vill även undersöka möjligheten att placera ångisbrytaren Bore i dockan.

–Malmö museer har inte möjlighet att ta emot Bore, konstaterar Andreas Schönström. Men om ägaren fortfarande är intresserad av att skänka Bore till staden skulle den kunna placeras i dockan eftersom den har anknytning till platsen.

–.Bore skulle kunna bli ett fint besöksmål. Vi kan erbjuda oss att upplåta själva platsen. Sedan måste vi komma överens om skötseln av fartyget och hur detta ska hanteras.

Fantastiskt fartyg

Andreas Schönström konstaterar vidare att Bore är ett fantastiskt fartyg som är väl underhållet av alla de frivilliga som arbetar med Bore. Många av dem har arbetat på Kockums tidigare.

Isbrytaren S/S Bore byggdes på Kockums 1894.
Foto: Anna Sandahl

Malmö museer har tidigare tackat nej till att ta emot S/S Bore som en donation. Fartyget byggdes på Kockums mekaniska verkstad 1894 på uppdrag av Malmö stad. Båten var i drift till 1968 och ägs sedan 1983 av Swecox international AB som restaurerat den till originalskick. Den ligger förtöjd nära klaffbron.

Malmö museer menar att det skulle bli för dyrt att vårda, underhålla och visa fartyget och ansåg att det räckte med de fartyg som redan tillhör museet.

Mötesplats

Nu menar alltså Andreas Schönström som är ordförande i tekniska nämnden att det kan finnas en annan lösning. Ärendet med torrdockan var uppe på nämndens möte under tisdagen.

Här ska det skapas en helt ny mötesplats med sittplatser och ett pumphus ska renoveras. Frågan är nu om det även kan placeras ett fartyg i dockan.

Varvsstaden AB står för hela kostnaden för att rusta upp torrdockan som beräknas bli drygt tolv miljoner kronor.

En ny gång- och cykelbro kommer också att göra området mera tillgängligt.

Torrdockan finns på det gamla varvsområdet som idag går under namnet Varvsstaden. Här planeras för 2500 nya bostäder och kontor av Varvsstaden AB som också äger hela området. Det är främst de äldre byggnaderna som kommer att byggas om till kontor, utbildningslokaler med mera. Bostäder byggs i nya fastigheter.

Malmö

Ungdomar krossade ruta på ambulans

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Seved En ambulans fick rutan krossad när sjukvårdspersonalen gått in i en lägenhet på Seved i måndags kväll.

Ambulansen kom till adressen på Seved vid 20-tiden på måndagen. När personalen klev ur och gick upp i adressen som larmet gällde ropade ett antal ungdomar glåpord åt dem.

När de återvände en stund senare hade någon krossat en ruta till ambulansen. Händelsen rubriceras som blåljussabotage. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL