– Vissa människor har förmågan att kunna intuitivt förana något. I stället för att se det som något konstigt och mystiskt bör man se det som en naturlig gåva. Något som vi borde använda och inte se allt som linjärt, alltid vara så rationella, säger Lena Måndotter. Pressbild

Med inspiration från myterna

Med sånger och dikter som cirkulerar kring det mytiska och kring drömmarna ger sig Lena Måndotter ut på en liten konsertturné i Skåne. ”Var mig nära” har hon döpt konserten till och det är på ett nära plan hon vill möta publiken. Det blir premiär på Palladium i Malmö och konserten ges också i Ystad och Simrishamn.

Lena Måndotter har hyllats både för sina egna sånger och för sina tolkningar av Leonard Cohens sånger, liksom av Patti Smiths, Laurie Andersons och Vladimir Vysotskijs. Hennes senaste cd, Live at the cathedral, innehåller liveinspelningar från en konsertturné 2013 där förutom Cohen också Ylva Eggehorn, Townes van Zandt och grekisk och hebreisk folkmusik stod på repertoaren. I höstas kom en serie cd-singlar med bland annat musik av Vysotskij.

Lena har bott flera år i en bergsby på Kreta och grekisk kultur och musik betyder mycket för henne. Myten om den grekiska sierskan Kassandra och hennes öde har blivit en klangbotten för den nu aktuella konserten. Kassandra är kvinnan i den grekiska mytologin som kunde se. Hon gjorde uppror mot Apollon och vägrade underkasta sig den patriarkala guden. Hennes straff blev att hon skulle få behålla sin syn, men ingen skulle tro henne. När den trojanska hästen fördes in genomskådade hon ”gåvan” och såg att det var en fara, men ingen trodde henne.
Lena Måndotter har nyligen skrivit en brevroman, baserad på en serie drömmar hon haft, med Kassandra i fokus. Några valda stycken ur den ska hon läsa på konserten.
– Den är som ett brev från framtiden. Sierskan Kassandra skriver till oss, då hon lever i exil i bergen på Kreta. Det handlar om vad hon siar om och ser, samtidigt är det en kärleksförklaring till själens behov av musik.

På repertoaren den här gången står också både egna sånger och dikter, grekisk musik och sånger av några av dem hon tidigare tolkat. Allt cirkulerar kring den mytiska drömmen.
– Hur man kan få föraningar och intuition, säger Lena Måndotter. Cohen har den sidan, och Patti Smith kan också vara en visionär.
Med sig på scenen har Lena Måndotter musikerna Åsa Gjerstad på cello och stämsång, Pierre Engström på spansk gitarr och bouzouki och Ronnie Hall på gitarr, stämsång och munspel. Musiker hon samarbetat med länge och vars influenser också märks i helheten. Bland annat har Pierre Engström, som spelar spansk gitarr, bott längre perioder i Granada och spelat flamenco.
– Allt sådant sipprar in i det man gör, säger Lena Måndotter.

Själv kan hon i år fira 25 år som författare, något hon inte funderat så mycket över tidigare men upptäckt när hon intervjuats om konserten.
– Jag började i poesins värld. Min första bok, som var en lyrisk resedagbok, kom 1991 och handlade om en resa till Mexico och Guatemala.
Resandet, att möta främmande kulturer och låta den verka inom sig för att sedan skapa något eget har sedan dess varit ett inslag i hennes konstnärskap. Mer inspiration har hon hittat bland annat i Tibet och förstås i den kretensiska bergsbyn. Och hon har tagit till sig myter från olika kulturer, precis som nu den om Kassandra.
– Myten visar ett mönster, något psykologiskt, vad som händer i oss människor. Så man kan säga att lite av det jag gjort tidigare går igen och förhoppningsvis öppnar jag upp mot något nytt, säger Lena Måndotter.

Att publiken också är intresserad av diktens betydelse och hur den hänger samman med sången är något hon märkt genom åren.
– Ordet lyrik betyder ju ord till lyra. Ursprungligen framfördes dikten och det fanns musik med, det var inget konstigt med det, konstaterar Lena Måndotter.
Fakta: Var mig nära. Med Lena Måndotter, Åsa Gjerstad, Pierre Engström, Ronnie Hall. Ljusdesign: Uli Ruchlinski. Scenografi: Ronnie Hall. Ljudteknik: Ola Glans. På Palladium i Malmö den 6 april, Biografteatern Scala i Ystad den 8 april och Valfisken, Simrishamn den 9 april.