Det gamla stationshuset i Hörby är i dag hem åt MittSkåne Utveckling där Ann-Charlotte Thörnblad och Ingela Brickling är verksamhetsledare och ordförande. Under kommande år ska de därifrån dela ut 34 miljoner till projekt som främjar landsbygdens utvecklng. Foto: Marcus Karlsson

Nya miljoner ska främja landsbygden

Hörby/höör/Eslöv Runt om på den mittskånska landsbygden finns det mängder av spännande idéer och projekt som bara väntar på att bli genomförda. Det tror i alla fall föreningen MittSkåne Utveckling som nu ska dela ut 34 miljoner för att se till så att några av dem blir verklighet.

Startbeskedet kom strax innan nyår och sedan dess har man arbetat hårt för att få igång verksamheten. Men ett tag var det nära att det inte skulle bli någonting alls.
– Det var lite på repet där ett tag. Först gick Jordbruksverket ut och sa att det var ett lite för litet område. Då engagerade vi oss ganska mangrant i Skåne dddoch sa att minsann hela Skåne skulle vara med och att det var en genomtänkt landsbygdstanke här i Mittskåne, vilket de också tyckte till sist, säger Ann-Charlotte Thörnblad.

Hon är verksamhetsledare för MittSkåne Utveckling. Tidigare nämnda startbesked kom från Jordbruksverket och innebar att föreningen fick 34 miljoner kronor.
Pengar som, enligt Leader-metoden, ska delas ut till projekt som syftar till att främja landsbygden.
– Strategin har tre insatsområden och då har styrelsen försökt hålla upp ett finger och känt efter hur stora potter det ska vara i varje del, säger hon.
De tre delarna är “öppna landskap i matlandet Skåne”, “landsbygdsutveckling med naturen som bas” och till sist “konkurrenskraft, stolthet och samverkan”.
Ingela Brickling, ordförande för föreningen, berättar att styrelsen har valt att satsa mest pengar på de två förstnämnda.

– Visionen för den här perioden är att Mittskåne ska vara det mest upplevelserika mat och naturlandet i Skåne år 2020. Det är ju en vision som fodrar en del och då kommer de här insatsområdena in, säger hon.
– Och de hänger ju ihop. Besöksnäringen skapar ju ganska mycket jobb och för att man ska vilja komma hit behöver man ha de här typiska vackra landskapen som tyskar och danskar förväntar sig. Sen vill man äta lokalproducerad mat. Då är det ju fiffigt om här finns odlingar och djur som betar, fyller Thörnblad i.

Mittskåningar med projektidéer som faller in i utvecklingsstrategin är välkomna in att presentera dem på föreningens kontor i Hörby, som i sitt verksamhetsområde även innefattar Höör och större delen av Eslöv.
Minsta summan man kan ansöka om är 22 000, max är en miljon.
– Än så länge är inte en endaste peng intecknad, även om det finns spännande projekt på väg in så har inte styrelsen tagit beslut om något ännu. Men vi glädjer oss verkligen åt att det bubblar ute i Mittskåne. Folk har bra idéer och detta är ett jättebra system på det sättet att man faktiskt tar till vara på de idéer som finns, säger Ann-Charlotte Thörnblad.

Och det behöver inte röra sig om några storslagna och svårgenomförda mastodontprojekt.
– Ett solskensprojekt från förr som jag gärna nämner är schackklubben i Marieholm. De fick inte så många pengar, det var några tiotusentals kronor, men de gjorde massor av viktiga och bra saker för deras ungdomar och fick ett härligt lyft, säger Ingela Brickling.
– Leader är ju till för de mindre projekten. Man kan tycka att en miljon är jättemycket men i sammanhanget är det ändå ganska lite. Det viktigaste är att det är innovativt och lite våga-prova-på. Leader är mycket verkstad.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

Loading ... Loading ...