– Det här har utvecklats till en såpa, säger Hans Frank (L), ordförande i socialnämnden.

Lösningen: Flytta verksamheten till nya lokaler

HÖRBY Det finns planer på att samla myndighetsenhetens verksamheter under ett tak, och bygga en helt ny arbetsplats för ett 40-tal anställda någonstans i Hörby tätort. Det innebär i så fall att socialförvaltningen kan lämna de undermåliga källarlokalerna på Råbyvägen, vid vårdcentralen.

Det avslöjar socialnämndens ordförande Hans Frank (L). Han ser allvarligt på bristerna i arbetsmiljön som upptäckts.
– Situationen är inte bra. Det är inte okej. Vi måste göra något, och det har vi även skrivit i våra svar till Arbetsmiljöverket. En del åtgärder har redan vidtagits, berättar Hans Frank.
Han ser ingen vits med att socialförvaltningen behåller lokalerna på Råbyvägen eftersom personalen mår dåligt av att vistas i dem.

– Det går inte att vara kvar där. Det leder till onödigt hög personalomsättning och höga sjukskrivningstal. Trivs man inte i lokalerna ska man inte vara kvar i dem.
Hans Frank säger att målsättningen är att bygga en helt ny arbetsplats för myndighetsutövningen, och då även låta de verksamheter som socialförvaltningen har utmed Slagtoftavägen flytta dit.
– Vi måste vara radikala och göra något riktigt bra. Vår ambition är att ha en ny arbetsplats klar till årsskiftet 2017/2018 och samla allt på ett ställe. Vi ser effektiviseringsvinster och samordningsvinster i detta. Vi får bättre kommunikation, mindre personalomsättning och färre sjukskrivningar.
Var det nya myndighetscentrumet ska ligga kan Hans Frank inte säga ännu. Men det lutar åt att man kommer att flytta till nybyggda kontorslokaler.
– Vi håller på med ett lokalförsörjningsprogram i kommunen. Det enda vettiga som jag ser det är att bygga nytt. Helst skulle jag vilja bygga det redan i morgon med tanke på ränteläget och att kapitalkostnaderna är låga just nu.

– Tanken är att vi ska skapa en modern arbetsplats, med ett 40-tal arbetsplatser, helt anpassad för myndighetssidan. För att förbättra kvaliteten i vårt arbete måste vi ha personal som trivs hos oss. Vi tror att vi vinner mer än det kostar genom att skapa en positiv arbetsmiljö, säger Hans Frank.
Jonas Karlsson

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

Loading ... Loading ...