I

En nära bild av kamp, kärlek och missbruk

I dag, tisdag, smygvisas MonaLisa story, av Malmöregissören och filmaren Jessica Nettelbladt, på Doc Lounge i Malmö. Sverigepreimär är det dock på fredag. På bilden syns MonaLisa och hennes man Fredrik.Foto: Jessica Nettelbladt
Artikel I åtta år har filmaren Jessica Nettelbladt följt en Malmökvinna med missbruksproblem. På fredag är det Sverigepremiär för MonaLisa story.
– Det är en film om kamp, kärlek och heroin, säger regissören som gästar visningen på Panora i Malmö.

Malmöregissören Jessica Nettelbladt slog igenom 2011 med den kritikerhyllade dokumentärfilmen Jag är min egen Dolly Parton, där hon skildrar fem kvinnliga artister, bland andra Nina Persson, Cecilia Nordlund och Lotta Wenglén. Redan då jobbade hon med MonaLisa story.

– Jag satte upp en lapp på sprutbytesprogrammet i Malmö, och skrev att jag sökte en kvinna med svår missbruksproblematik och som själv ville dela med sig av sin historia. Efter några veckor ringde MonaLisa upp mig och jag träffade henne i en lägenhet på Rosengård. Vi satt på balkongen, spelade Yatzy och pratade i timmar om livet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Ändrar spelschemat efter Medvedevs sågning

Daniil Medvedev är vidare i OS-tennisen – trots allt.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Sport
Sport Först avancemang i OS-tennisen. Sedan en rejäl sågning av förutsättningarna i Tokyo.
Ryske världstvåan Daniil Medvedev kokade av både ilska och värme. Ilskan tog skruv – nu ändras spelschemat.

Medvedev har inte bara gjort sig känd för sitt spel utan också sin frispråkighet utanför tennisbanan. Turneringen i Tokyo har inte varit något undantag. Han har tidigare lyft att matcherna borde starta senare på dagen – allt för att undvika den värsta värmen och höga luftfuktigheten och i onsdagens match mot italienaren Fabio Fognini var de yttre förhållandena precis så tuffa som Medvedev varnat för.

Under matchen tvingades han ta medicinsk timeout och när huvuddomaren frågade om hans status var svaret:

Problem med synen

– Jag mår bra och kan avsluta matchen men jag kan dö. Om jag dör, tar Internationella tennisförbundet, ITF, ansvar?

Till slut blev det vinst, 6–2, 3–6, 6–2, men efteråt var Medvedev krass:

– Redan från första set kändes det inte bra med andningen och jag kunde inte andas ordentligt. Jag tror att det här var den dagen med mest luftfuktighet hittills.

– Sedan under andra set såg jag inte riktigt bra. Jag var beredd på att ramla ihop på banan.

ITF har för att underlätta för spelarna låtit dem ta en tio minuter lång paus mellan seten. För Medvedev spenderades den tiden med en kall dusch och därefter blev det till slut vinst.

Några timmar efter matchen stod det klart att OS-arrangören och det Internationella tennisförbundet (ITF) hörsammat Medvedevs önskemål. I ett uttalande skriver ITF att matcherna från och med torsdagen startar först efter klockan 15 lokal tid för att säkra spelarnas hälsa och välmående.

Murray misslyckades

I kvartsfinalen väntar spanjoren Pablo Carreño Busta. Dit avancerade även världsettan Novak Djokovic efter vinst, 6–3, 6–1, mot spanjoren Alejandro Davidovich Fokina. Det som började lite struligt med problem med hans eget servande, blev sedan betydligt smidigare när solen gick ned bakom taket på huvudbanan. Djokovic som varit överlägsen inom tennisen i år och vunnit samtliga tre grand slam-tävlingar ställs närmast mot hemmahoppet Kei Nishikori. Däremot är det färdigspelat för Paris-finalisten, greken Stefanos Tsitsipas som åkte ut mot Ugo Humbert, Frankrike.

Britten Andy Murrays försök att nå ett tredje raka OS-guld misslyckades också när han i par med Joe Salisbury förlorade mot kroatiska veteranerna Marin Cilic/Ivan Dodig. Murray som de senaste åren varit skadedrabbad vann guld i singel i såväl London 2012 som Rio 2016.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Kvartsfinalerna i OS-tennisen

Herrarnas kvartsfinaler:

Novak Djokovic, Serbien–Kei Nishikori, Japan

Alexander Zverev, Tyskland–Jeremy Chardy, Frankrike

Karen Chatjanov, Ryska olympiska kommittén–Ugo Humbert, Frankrike

Pablo Carreño Busta, Spanien–Daniil Medvedev, Ryska olympiska kommittén

Ekonomi

Uppåt på börsen

Börsen rör sig sidledes i den inledande handeln. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen stiger svagt i eftermiddagshandeln. Vid 14-tiden har OMXS-index ökat 0,1 procent.

Ledande Europabörser stiger också. Marknaden väntar spänt på vad amerikanske centralbankschefen Jerome Powell kommer att säga i samband med kvällens räntebesked. Inga stora överraskningar väntas dock.

Bland dagens vinnare finns molntjänstföretaget Sinch som stiger 1,4 procent och medicinteknikbolaget Getinge som också stiger 1,4 procent. Industrikoncernen Alfa Laval ökar 1,2 procent och klädjätten H&M lyfter 1,0 procent.

På förlorarsidan finns bland andra kullagertillverkaren SKF som backar 1,6 procent, samt tobaksbolaget Swedish Match, ned 0,9 procent, och gruvbolaget Boliden, minus 0,8 procent.

Rapportfloden i Sverige börjar lida mot sitt slut men fortfarande väntar några av storbolagens kvartalssiffror. Utanför listan över de mest omsatta aktierna har Scaniaägaren Traton och olje- och gasbolaget Lundin Energy rapporterat. Båda bolagens aktier faller efter kvartalssiffrorna trots att de visade på en stark återhämtning. Traton faller 1,5 procent och Lundin Energy sjunker 4,0 procent.

Malmö

Fyra med koppling till våldsamma grupper släppta

Åklagaren valde att inte begära de fyra männen häktade. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö De fyra män som greps i lördags misstänkta för förberedelse till mord och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse släpptes klockan elva på onsdagen. Åklagaren valde att inte begära männen häktade men de är fortsatt misstänkta för brott.

Skånska Dagbladet har tidigare rapporterat om fyra män med kopplingar till kriminella grupper i Malmö som greps i lördags. Männen är 27, 24, 22 och 18 år gamla.

– Det här är fyra individer som vi känner igen väl ifrån grovt kriminella miljöer i Malmö. De har kopplingar till de grupperingar som misstänks ligga bakom flera av den senaste tidens skjutningar och detonationer, sa Nils Norling, polisens presstalesperson, i måndags.

Tiden för att begära männen häktade gick ut klockan tolv på onsdagen, men männen släpptes på fri fot klockan elva.

– Under utredningstiden har vi arbetat med att undersöka om bevisningen är tillräcklig för att få dem häktade. Men jag gjorde idag bedömningen att bevisningen inte är tillräcklig, säger åklagare Helena Lundström.

Vad som föranledde gripandet och vad de fyra männen faktiskt är misstänkta för vill hon inte gå in på i detalj.

– Misstanken om brott kvarstår och förundersökningen pågår fortfarande, säger Helena Lundström.

Enligt polisen har de fyra männen varit kontaktade inom strategin ”Sluta skjut”.

– Personer som vi gör sådana här insatser mot ser vi som särskilt drivande i våldsamma konflikter, säger Nils Norling.

OS i Tokyo 2021

Motigt OS – men Ramels rekordritt lovar gott

Juliette Ramel på hästen Buriel höjde ekipagets rekord rejält i den avslutande OS-küren.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport OS är över för dressyrlandslaget.
Slutintrycket? Så där – med ett stort undantag.
Juliette Ramels 81,182 procent i küren var ett mästerskapsgenombrott som hette duga.
– Så skönt, säger hon.

Utan lagets främsta ekipage – femterankade Patrik Kittel och Well Done strök sig i sista stund – bjöd trion Therese Nilshagen och systrarna Juliette Ramel och Antonia Ramel på spridda skurar.

Sjätteplatsen i lagtävlingen var snäppet sämre än i Rio 2016. Individuellt fick inte Nilshagen till det i den avslutande küren och nådde inte 80-procentsstrecket (79,721), Antonia Ramel red bort sig i GP-specialen men ett ekipage höll stilen hela vägen.

Juliette Ramel och Buriel.

I ekipagets blott andra kür höjde de sig markant från 74,346 i EM i Rotterdam 2019 till 81,182 i OS-debuten.

Det räckte till nionde plats.

– Ja, det var skönt. Han kan vara sån att han går igång när det är musik. Man vet inte om han ska tända till för mycket men i dag var det inte så, säger Ramel.

Det fina? Det går att kliva upp några procent till.

– Verkligen. Nu tar jag det väldigt lugnt och vill inte sätta för mycket tryck på honom.

Jenå applåderade vilt

Förbundskaptenen Bo Jenå tryckte frenetiskt ihop sina gigantiska klapphandskar. Ramels ritt var den positiva slutvinjett han ville ha.

– Den absolut bästa kür Juliette någonsin ridit på tävling. Riktigt, riktigt bra. Fin piaff och passage och bra galopparbete. Det bådar gott. De har funnit varandra på ett väldigt fint sätt.

Juliette Ramel bidrog till EM-bronset i Rotterdam. I OS klev hon fram som lagets främsta ryttare.

TT: Ser du OS som hennes stora genombrott?

– Det gör jag, säger Jenå.

Han tillträdde som förbundskapten redan i november 2008 och är den som suttit längst på sin post i de tre olympiska ridsportgrenarna.

Femma i snitt under Jenå

Under Jenå har landslaget tagit två EM-brons i lag och ett individuellt EM-brons genom Patrik Kittel.

Men i den internationella hackordningen är Sverige – sett över mästerskapen (EM, VM och OS) sedan 2009 – kvar i gruppen strax under den absoluta eliten, där Tyskland alltid ingår och Nederländerna och Storbritannien som oftast befinner sig.

Den genomsnittliga svenska placeringen i ett mästerskap är femma.

TT: Hur ska ni nå en nivå där ni på allvar fajtas om medaljerna i VM och OS?

– Man ska egentligen inte säga "om vi hade haft med Patrik" men det gör jag ändå. Han har legat några procent över de andra i tävlingarna och hade vi haft honom med hade vi haft de procenten i lagtävlingen här.

På väg uppåt

TT: Vart är landslaget på väg?

– Fortsätter det så här, vi får ha hästarna friska och ryttarna håller nivån så är vi på väg uppåt.

Framöver duggar mästerskapen tätt. Redan 7-12 september väntar EM i Hagen, Tyskland, nästa år är det VM, 2023 EM igen och så OS i Paris 2024.

Kittel, Nilshagen och systrarna Ramel kan snart räkna med konkurrens från veteranen Tinne Vilhelmson-Silfvén, som just nu inte har en mästerskapshäst men som satsar vidare.

– Jeanna Högberg har också en intressant häst, säger Jenå.

TT: Är du som förbundskapten i en bra sits?

– Ja, det tycker jag.

Tyskland är dressyrens gigant. Jessica von Bredow-Werndl/Dalera, Isabell Werth/Bella Rose och Dorothee Schneider/Showtime vann lagguldet i tisdags. Ett dygn senare knep von Bredow-Werndl det individuella guldet före Werth. Bronset gick till brittiskan Charlotte Dujardin på Gio.

Henrik Skiöld/TT

Förbundskaptenen Bo Jenå med sina klapphandskar.
Förbundskaptenen Bo Jenå med sina klapphandskar.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: EM, VM- och OS-resultat med Bo Jenå

Placering, lag: 4.

Främsta placering, individuellt: 12) Minna Telde/Don Charly, 73,60.

Placering, lag: 10.

Främsta placering, individuellt: 28) Minna Telde/Larina Höm, 66,042.

Placering, lag: 4.

Främsta placering, individuellt: 3) Patrik Kittel/Scandic, 83,429.

Placering, lag: 5.

Främsta placering, individuellt: 11) Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, 79,321.

Placering, lag: 5.

Främsta placering, individuellt: 8) Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, 80,071.

Placering, lag: 6.

Främsta placering, individuellt: 7) Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, 80,375.

Placering, lag: 5.

Främsta placering, individuellt: 6) Vilhelmson-Silfvén/Don Auriello, 80,643.

Placering, lag: 5.

Främsta placering, individuellt: 8) Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, 81,553.

Placering, lag: 3.

Främsta placering, individuellt: 10) Vilhelmson Silfvén/Paridon Magi, 76,78.

Placering, lag: 4.

Främsta placering, individuellt: 5) Kittel/Well Done, 79,726.

Placering, lag: 3.

Främsta placering: 8) Kittel/Well Done, 82,296.

Placering, lag: 6.

Främsta placering, individuellt: 9) Juliette Ramel/Buriel.

Inrikes

Inga nya dödsfall med covid-19

Nu har 77,3 procent av den vuxna befolkningen i Sverige fått minst en vaccindos mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, uppger Folkhälsomyndigheten i dag, onsdag. Totalt har 14 655 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 098 795 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har 6 330 448 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 77,3 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Av dessa har 4 068 808 fått två doser, motsvarande 49,7 procent av den vuxna befolkningen.

Erik Lindahl/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Utrikes

Norge: "ingen nollvision för smitta"

Norges hälsominister Bent Høie.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Den norska regeringen skjuter återigen upp planerna på att lätta på landets pandemirestriktioner. Anledningen är oro över spridningen av den särskilt smittsamma deltavarianten av viruset.

En ny utvärdering kommer att ske i mitten av augusti om huruvida Norge kan gå in i "steg fyra" av de lättade restriktionerna. Det är det sista steget i öppnandet av Norge och innebär bland annat att skolor kan återgå till mestadels fysisk undervisning och att idrottsevenemang kan fungera i stort sett som vanligt.

Planer på att lätta på restriktionerna sköts även upp i början av juli.

– Det pågår en oroande utveckling i flera europeiska länder på grund av deltavarianten, även i länder med högre vaccinationstäckning än i Norge, som Storbritannien och Nederländerna, säger hälsominister Bent Høie (H), och fortsätter:

– Det råder osäkerhet om hur deltavarianten kommer att påverka Norge vad gäller spridning av infektion och sjukdom.

Hälsoministern betonar att smittan kommer finnas kvar i samhället även om större delen av befolkningen är vaccinerad.

– Vi kommer att uppleva att vaccinerade människor både blir sjuka och dör till följd av detta virus. Vi som samhälle måste vara beredda på det, säger Bent Høie.

– Vi har inte och kommer aldrig att ha en nollvision relaterad till smitta och risk i vårt samhälle.

Ekonomi

Krisande Boeing gör vinst

Flygplanstillverkaren Boeing redovisar vinst. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

För första gången på nästan två år redovisar flygplanstillverkaren Boeing nu vinst. Rörelsevinsten från kärnverksamheten uppgick till 755 miljoner dollar, eller 6,5 miljarder kronor, under andra kvartalet. Det kan jämföras med förlusten på 3,3 miljarder dollar motsvarande period förra året. Ekonomer hade räknat med en förlust på 455 miljoner dollar, enligt Refinitivs sammanställning.

Intäkterna lyfte med 44 procent till 17 miljarder dollar, motsvarande nära 147 miljarder kronor.

Boeings lönsamhet lyfts av att leveranserna av den tidigare olycksdrabbade modellen 737 Max åter tagit fart sedan flygförbudet mot den tidigare bästsäljaren lyfts i bland annat USA och Europa, samtidigt som efterfrågan på resor ökar i takt med att allt fler vaccineras världen över.

Boeing säger nu också att man skrotar planerna på att reducera arbetsstyrkan.

OS i Tokyo 2021

Sjöström enkelt vidare – hoppas vända trend

Sarah Sjöström vann sitt heat på 100 meter fritt i OS och gick vidare till semifinal med femte tid.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Med en ny look ska Sarah Sjöström också få det att se annorlunda ut på 100 meter fritt i OS.
Hon började med att ta sig vidare till semifinal med femte tid på 52,91.
– Jag hoppas att det blir bättre för varje lopp jag gör, säger Sjöström som hade motsatt utveckling i fjärilen.

Sjöström fick också med sig Michelle Coleman, som noterade tolfte tid på 53,53, från försöken till semifinalen som avgörs i natt, svensk tid.

Efter sjundeplatsen på 100 meter fjäril i måndags, där Sjöström aldrig kunde vara med i medaljstriden, färgade hon håret.

I stället för den normala blonda hårfärgen är det nu en Sarah Sjöström i rosa som visar upp sig. "Som den vackra rosa färgen på himlen i Tokyo", skrev hon på Instagram.

Bättre och bättre...

Hon hoppas på ändring i bassängen också. På 100 meter fjäril simmade hon som snabbast i försöken för att sedan successivt bli långsammare.

– Jag är jättenöjd att jag har gjort under 53 sekunder tre gånger under den här tävlingen. Det är väldigt sällan jag är under 53 så många gånger under ett mästerskap, säger Sjöström som redan hade gjort två lopp i frisim i lagkappen.

– Jag hoppas det kan fortsätta och att det blir ett annorlunda upplägg än på fjärilen, att det blir bättre för varje lopp jag gör i stället, säger Sjöström som efter armbågsskadan haft det enklare i frisim än fjäril.

Hennes tid var nästan tre tiondelar över de 52,62 som supersvenskan gjorde på startsträckan i lagkappsfinalen och som var olympiskt rekord.

Snabba försök

Det blev slaget av australiska fartfantomen Emma McKeon som förbättrade sitt världsårsbästa till 52,13.

Siobhan Haughey, Hongkong, silvermedaljör på dubbla distansen tidigare i dag, hade näst bästa tid på 52,70.

Så det gick snabbt redan i försöken.

– Jag har aldrig varit med om så snabba försökstider någonsin tidigare på 100 meter frisim i ett mästerskap. Så det känns väldigt bra att jag kan simma så här nu, säger Sjöström som har världsrekordet på distansen på 51,71.

Om hon kan nå ned till McKeons tid är hon osäker på.

– Nej, det tror jag inte, men man vet aldrig. Vi får se.

Michelle Coleman slog sitt årsbästa med fyra tiondelar och var mycket nöjd efteråt.

– För mig var det en jättevinst. Jag har inte simmat i närheten av de här tiderna sedan 2019 så det är jätteskönt. Kan jag simma på mitt personliga rekord (53,04) i morgon så vore det helt fantastiskt. Det gick oerhört snabbt och jag tror det kan behövas 53,0 för att gå till final, säger Coleman.

Göran Sundberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL