Kristian Nilsson och Anton Hansson med medaljerna de sköt till sig i Skyttiadens riksfinal. Foto: Jonny Nilsson
Frans Rasmusson tog brons i Skyttiadens riksfinal. Snart byter han Ystads USG mot Sjöbo USG. Redan nu tränar han med sina blivande klubbkamrater.Foto: Jonny Nilsson
Sextetten som försvarade Sjöbos färger i Skyttiadens riksfinal: Matilda Lindgren, Olivia Nilsson, Simon Jönsson, Victor Lindgren, Kristian Nilsson och Anton Hansson. Foto: Jonny Nilsson

Sjöbojubel efter dramatiskt slut

LUFTGEVÄRSSKYTTE In i det sista var kampen stenhård. Först i tävlingens absolut sista skott föll avgörandet.

– Jag var så nervös att jag skakade i hela kroppen, medger 14-årige Anton Hansson, som trots allt var den som höll sig kallast och vann Skyttiadens riksfinal i klassen L15 sittande med stöd.
Ur en minst lika jämn bronsmedaljfajt gick jämnårige klubbkompisen Kristian Nilsson segrande.
Sjöbo Ungdomsskyttegille hade kvalificerat sig till Skyttiadens riksfinal, luftgevärsskyttet inofficiella USM, med inte mindre än sex skyttar.
– Med detta var vi den klubb med flest antal deltagare i riksfinalen. Jättebra gjort av oss, förkunnar Jan Lindgren, stolt ordförande i Sjöbo USG.
Till riksfinalen hade sextetten från Sjöbo kvalificerat sig via framskjutna placeringar i regionsfinalen i småländska Söraby.

Här blev Kristian Nilsson tvåa och Anton Hansson fyra i klassen L15 med stöd. Matilda Lindgren vann L20 stående. Viktor Lindgren vann L13 sittande. Simon Jönsson kvalade in till riks i L15 sittande med remstöd och Olivia Nilsson som resrev i L15 stående.
I riksfinalen uppe i norrländska Vindeln, lite drygt fem mil utanför Umeå, var det bara Anton Hansson och Kristian Nilsson som tog sig till det sex skyttar starka finalfältet och kampen om medaljerna.
Victor var nära finalen, men missade med två tiondelars poäng och slutade sexa i det 28 man starka startfältet. Matilda blev nia, Olivia likaså och Simon elva.

Till finalskjutningen i L15 sittande med stöd tog sig Kristian som tvåa och Anton som fyra.
När tävlingen var över var Anton överst i prislistan och Kristian på plats 3.
Upplösningen var så dramatisk och spännande att inte ens skräckmästaren Alfred Hitchcock kunnat regisserat det bättre…
Inför det absolut sista skottet var det exakt lika mellan Anton Hansson och Elin Karlsson från Ullared.
– Jag försökte ta det lugnt, men jag var så nervös att jag skakade i hela kroppen, upplyser Anton.
Han sköt en 10,6:a.
Rivalen fick ”bara” 10,5.
– Jag förstod knappt att jag vunnit. Oj, vad det var överraskande. Jag hoppades på en finalplats, men trodde aldrig att jag skulle vinna. Hur jag firade? Med pizza.
Kompisen Kristian Nilsson var samtidigt inblandad i en minst lika tuff medaljkamp.

Ur den gick han segrande efter dramatisk särskjutning, Han tog brons men lämnade tävlingen med blandade känslor.
– Jag blev trea även i fjor i samma klass. Klart jag ville komma högre i år, meddelar Kristian.
Formen var annars den bästa tänkbara. Veckan före Skyttiadens riksfinal blev han skånsk mästare i utklassningsstil. Efter finalen i juniorernas sittandeklass hade han mer än fem poäng mer än andraplacerade Anton Hansson.
– Då sköt jag min sista serie så nära max det i princip går att komma, berättar Kristian.
Tillsammans vann Kristian och Anton lagtävlingen i DM. Det gjorde Sjöbo även i juniorernas ståendeklass genom Matilda Lindgren och Olivia Nilsson. Individuellt blev Matilda mästare i. Lägg till detta seger för Victor Lindgren i ungdomarnas sittandeklass. I L9 var Theodor Johansson-Björk bäst.
Innan Sjöbo USG kan göra bokslut för en framgångsrik säsong väntar på långfredagen 24-timmarstävlingen i Kristianstad. 200 skott i fem olika serier ska skjutas under ett dygn.
– Jag vann min klass i fjor, berättar Kristian Nilsson och ser förhoppningsfull inför det stundande påskprovet.

Sedan återstår bara klubbmästerskapet innan Anton och Kristian av åldersmässiga skäl går över från sittande- till ståendeskytte.
– Vi har provat lite. Det blir säkert svårt i början innan man fått till rätt teknik. Men det ska nog gå bra, avslutar Anton och Kristian.
Till nästa säsong kan för övrigt Sjöbo räkna in en ny medlem från Ystads USG.
Frans Rasmusson, som tog brons i Skyttiaden riksfinal i L13 sittande-klassen, byter då klubb.