Hammenhögs kulturhus.Foto: Tobias Malmberg/Arkiv
Skivarp mölla brann ner till grunden.FOO: TOBIAS MALMBERG/ARKIV

Gryningspyromanen misstänkt för hundratals bränder

Fakta 30 juni 2011 börjar Ulf Borgström avtjäna det åttaåriga fängelsestraffet för grov mordbrand i ett hyreshus på Bollhusgatan i Ystad natten mellan 1 och 2 december 2010.

2006 dömdes han för mordbrand i Frosts knivfabrik och hos Triumf Glass i Mora.

Misstankar finns att han ligger bakom hundratals bränder sedan åtminstone 1996. Det rör misstankar om saboterade teleskåp samt en lång rad hus och kulturbyggnader som brunnit i Skåne, Småland och Dalarna.

Snickerboa på Gibberyds gård från filmen om Emil i Lönneberga, Ösjöfors handpappersbruk, Västra Vemmenhögs kyrka samt Nils Holgerssongården också i Västra Vemmenhög är några av de byggnader som gryningspyromanen misstänks för att ha satt i brand. Han har friats i samtliga dessa fall.

I sydöstra Skåne har Borgström gripits och varit misstänkt för bland annat fyra mordbränder i centrala Simrishamn och minst fyra bränder i Ystad (2008).

I maj 2010 anhölls han misstänkt för bränderna i kulturhuset och kyrkan i Hammenhög. Efter över två månader i häktet släpptes han i brist på bevis.

Sommaren 2010 startade polisen i Skåne i samarbete med Säpo en unik operation då Ulf Borgström punktmarkerades dygnet runt av både civila och uniformerade poliser.

Den 28 oktober 2010 ledde det till att han begärdes häktad på nytt misstänkt för branden som totalförstörde väderkvarn i Skivarp.

Den 2 december 2010 greps han och dömdes året efter för mordbranden på Bollhusgatan i Ystad. Det är det är detta fängelsestraff som Ulf Borgström nu avtjänat och kan frisläppas från.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×