Mord som kastar långa skuggor

Deckarspalten

Norska Rivertonpriset och nordiska Glasnyckeln 2014. Det är med höga förväntningar jag slår upp första sidan i norska Gard Sveens dubbelt belönade deckardebut Den siste pilgrimen (Lind & co). 400 sidor senare är det bara att konstatera att förväntningarna infrias med råge. Den sista pilgrimen är en välskriven, oavbrutet spännande och fängslande kombination av historisk deckare och klassisk polisdeckare.
Allt börjar i Osl0 2003 med att ett hembiträde hittar sin arbetsgivare, den före detta politikern Carl-Otto Krogh, och hans hund knivdödade. Utredningen hamnar på kriminalinspektör Tommy Bergmanns bord och han är också inblandad i en helt annan utredning där resterna från tre kroppar, två vuxna och ett barn, hittats nedgrävda i ett skogsområde utanför Oslo.
I de historisk avsnitten befinner vi oss också i Oslo men i början av 1940-talet bland tyska och norska nazister och bland motståndsmän. Huvudperson här är Astrid Gerner som arbetar för motståndsrörelsen och infiltrerar grupper med högt uppsatta nazister. Naturligtvis finns det en koppling mellan det farliga liv Astrid lever, de tre liken i skogen och den mördade politikern. Tommy Bergmann är utan tvekan en bra utredare men som privatperson är han betydligt mer komplicerad och inte lätt att tycka om. Inte heller Astrid är den enklaste att ta till sig. Det skapar en intressant spänning i läsningen som läggs ovan på den spänningen som trådarna mellan då och nu jagar fram.
Året har inte kommit så långt än men det här är utan tvekan den bästa deckare jag läst hittills i år (och på ganska länge) och dessutom tror jag att den passar många olika deckarsmaker. Den levandegör också viktig historia på ett angeläget sätt.
Gard Sveen har följt upp sin lyckade debut med ytterligare en kriminalroman om Bergmann, Helvetet åpnet, och även om den inte fått lika lysande kritik som Den siste pilgrimen så hoppas jag att vi snart får se även den i svensk översättning.

Oliver Truc är fransk journalist, bosatt i Stockholm, som uppenbarligen fascineras av det nordligaste Sverige. Skuggorna vänder tillbaka (Piratförlaget) är hans andra bok om Klement Nango och Nina Hansen vid Renpolisen. Den första, Fyrtio dagar utan skugga, nominerades av Svenska Deckarakademin till årets bästa utländska deckare 2014.
Den nya boken är en spännande men väl omständlig historia som börjar vid Vargsundet i norska Sápmi nära staden Hammerfest. En hjord renar ska ta sig över sundet men något går fel och en ung man, Erik Steggo, dör. Klement och Nina försöker ta reda på om det var en olyckshändelse eller om någon skrämt renarna och orsakat Eriks död. Eriks död verkar dessutom bara vara början, flera tragiska olyckor eller möjligen mord följer och utredningen leder rakt in i de infekterade markkonflikterna i området.
Oliver Truc skriver bra och fångar miljöerna fint – även om det ibland drar i väg åt turistbroschyrhållet. Människorna är dock väl stereotypt tillyxade och ska man röra sig i det här området och läsa om ond bråd död föredrar jag definitivt Lars Petterssons Kautokeino, en blodig kniv och Slaktmånad.