Kultur

Regissören reder ut Shakespeares turer

Tom Ahlsell, Johannes Wanselow och Henrik Johansson i en scen ur Trettondagsafton. Foto: Yvonne Erlandsson
Artikel Kultur och Nöje Norske regissören Frede Gulbrandsen är tillbaka på Malmö stadsteater. Den här gången tar han sig an William Shakespeares Trettondagsafton, en komedi som han hoppas ska få publiken att inspireras till dans och fest.

Om du sett Trettondagsafton på scen tidigare och tyckt att det var svårt att hänga med i svängarna är du i gott sällskap. För visst är det lätt att tappa bort sig när Viola, utklädd till sin tvillingbror Sebastian hamnar i tjänst hos hertig Orsino och blir kär i honom. Han är ju kär i Olivia, som är kär i Viola förklädd till man.

Frede Gulbrandsen har sett pjäsen tre gånger.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ernst bjuder in till extra traditionell jul

Ernst Kirchsteiger bjuder in till traditionsenlig tv-jul. Pressbild.
Foto: Fredrik Nilsson/TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje Lutfisk, leverpastej och hustomtar. När Ernst Kirchsteiger bjuder in till jul på TV4 blir den lite extra traditionell just i år.
– I pandemin tror jag att vi behöver våra traditioner och ritualer lite mer än annars, säger han.

Pandemin sätter sin prägel på mångas jul i år. Ernst Kirchsteigers "Jul med Ernst" är inget undantag. Årets program blir både extra intimt och extra traditionellt, där programledaren bland annat bjuder tittarna på hemlagad korv och leverpastej, och historier om den gråa lilla gårdstomten.

– Till exempel tar jag hand om en lutfisk från början till slut med allt vad det innebär. Det kan vara spännande att få lära sig lite gamla tekniker. Jag tar de gamla traditionerna försiktigt i handen och leder dem lite in i vår tid, säger Ernst Kirchsteiger.

"Julen är ingen dyrk"

I år känns jobbet också lite extra ansvarsfullt, tycker Kirchsteiger. Han berättar att TV4 under hösten har fått många förfrågningar från tittare, som vill försäkra sig om att "Jul med Ernst" kommer tillbaka.

– Det är klart att jag blir väldigt glad och motiverad av att det finns människor som längtar efter att få sätta sig ner en stund och bara dras in i min värld. Det är så med julkänslor. Julen är inte dyrk, brukar jag säga. Den bryter sig inte in. Man måste vara öppen för den. Kanske är jag med och öppnar upp det där hos människor med mitt berättande, säger han.

Covid-19 har också präglat årets inspelning, som har fått ske utan några större festscener, på färre platser, samt med munskydd, handskar och handsprit i produktionen. Pandemin innebär också en del personliga utmaningar för den folkkäre programledaren.

– Det är klart att jag längtar efter att få krama om en människa som jag inte känner så väl, för så har jag betett mig hela mitt liv. Men plötsligt kan man inte göra det längre och då känner man en avsaknad av närhet till andra, säger han.

"Folk skrattar ihjäl sig"

TT: Så du gillar inte den där armbågshälsningen?

– Nej, inte så värst. Jag gör något nästan chevalereskt i stället. Jag lägger handen på hjärtat och så bugar jag djupt. Folk håller på att skratta ihjäl sig, men man måste ju hitta ett sätt.

För andra året i rad utspelas "Jul med Ernst" på herrgården Julita gård i Södermanland. Platsen gör sitt för att skänka julstämning till programmet, tycker Kirchsteiger.

– Dels är det en pärla som inte så jättemånga känner till. Dels är den ju behäftad med allt det där som ger massor av mervärde. En runsten runt hörnet, ett medeltida klostervalv, röda små stugor. Det finns så mycket på den här platsen som är med och hjälper stämningen, säger han.

"Jul med Ernst" sänds i fyra avsnitt med start den 1 december.

FAKTA

Fakta: Ernst Kirchsteiger

Född 1957 i Kroppa i Filipstads kommun i Värmland. Bor utanför Örebro med sin hustru Ulla. Paret har två vuxna barn.

Svensk inredare, kock, företagare och tv-programledare som slog igenom i SVT:s "Sommartorpet" 2000. Tog över som huvudprogramledare för programmet 2003 och ledde det till 2007, då han värvades till TV4.

Leder sedan 2008 "Sommar med Ernst". I juletid leder han också "Jul med Ernst".

Genom åren har han också varit programledare för "Nya rum", "Första, andra, tredje" och "Ernst i Toscana".

Inrikes

Pojkarnas ord om tortyrnatten på kyrkogården

De två pojkarna flydde avklädda från kyrkogården morgonen den 23 augusti.
Foto: POLISEN
Inrikes
Inrikes De två tonårspojkarna fick sina kläder sönderrivna och instoppade i munnen. Under mordhot utsattes de för en svår misshandel, som kom att pågå i omkring nio timmar.
– Vi ville bara överleva, säger en av killarna i förhören.

De två pojkarna hade varit inne i stan tillsammans med några kompisar och var på väg hem, när de stötte på två okända män på en gata i Solna en sen kväll i augusti.

Männen undrade om pojkarna ville köpa knark, enligt förhören. När de sade nej blev männen aggressiva och drog i väg pojkarna in i ett buskage, där misshandeln inleddes.

– Så säger dom, vi ska ha pengar, vi ska mycket pengar, berättar den ena pojken i förhör, enligt polisens förundersökning.

Killarna tvingades med till Norra begravningsplatsen. Där hotades de, sparkades i huvudet och blev slagna med en spade.

– De hotade med att de skulle döda oss. De skulle döda någon vi gillade, och sen var det återkommande hela tiden att om vi skulle berätta det här för polisen så skulle det vara kört för oss, säger pojken.

Skulle se ut som "vänner"

Två unga män, 18 och 21 år, åtalades tidigare i november för att ha kidnappat, våldtagit och misshandlat pojkarna under förloppet som pågick en hel natt på kyrkogården. I dag inleds rättegången mot dem i Solna tingsrätt.

På vägen mot kyrkogården sade männen åt pojkarna att hålla dem i handen.

– Då tog de oss inte i nacken, utan då tog de oss i handen för att det inte skulle se ut som att de tar oss, utan som att vi var vänner, säger den andre pojken i förhör.

Inne på kyrkogården tvingades killarna med våld ner på marken. Under hot kläddes de av nakna.

– De tar sin kniv och börjar skära upp kläderna för att knyta fast oss. Så knyter de fast händer och fötter och så får vi var sin strumpa i munnen så inte vi kan prata, berättar en av dem i förhöret.

Männen knöt ihop pojkarnas ben så att de inte skulle kunna fly och använde deras egna skärp som handbojor, enligt förundersökningen.

"Duscha i blod"

Pojkarna tvingades att lämna ifrån sig sina mobiltelefoner och plånböcker med bland annat bankkort.

– Om vi rörde oss det minsta lilla så är det slag eller sparkar mot huvudet direkt, säger en av pojkarna i förhör.

– Jag har inga kläder på mig, men jag kände ju liksom hur allting bara rinner. Typ som att jag skulle duscha fast i blod då, berättar den andre pojken.

Under natten blev pojkarna även knivhuggna och nedtvingade i gropar. Den ena pojken utsattes också för en grov våldtäkt, enligt åtalet.

Framåt klockan halv nio på morgonen lyckades pojkarna fly, när männen för en kort stund avlägsnade sig från platsen.

– Slumpmässigt nog så går de i väg. De går i väg kanske 30 meter och då sa N (kompisen) till mig: Ska vi springa? Och jag bara, ja vi dör ju annars. Så då sprang vi åt motsatta hållet tvärs över kyrkogården, säger en av pojkarna i förhöret.

Hålla sig vid liv

De träffade en person som hjälpte dem att ringa polisen, som snabbt var på plats och efter en kortare jakt kunde gripa de två misstänkta. Båda förnekar brott och har i förhör återkommande mest svarat "Inga kommentarer".

På deras kläder har polisen hittat blod från båda pojkarna. En analys av deras telefoner visar att dessa befunnit sig på brottsplatsen den aktuella natten. När de greps hade de också några av pojkarnas tillhörigheter på sig.

I förundersökningen skymtar den dödsångest de två tonårspojkarna upplevde under natten.

– Det är mest bara: Gör som de säger så du inte blir dödad. Bara håll dig vid liv och bara gör som de vill, säger en av pojkarna.

Anja Haglund/TT

Pojkarna berättar att de tvingades ner i gropar där de täcktes över med jord och grenar.
Pojkarna berättar att de tvingades ner i gropar där de täcktes över med jord och grenar.
Foto: POLISEN

FAKTA

Fakta: Brotten på kyrkogården

Brotten begicks natten till den 23 augusti i år.

Två män, 18 och 21 år, är åtalade för:

– grovt rån

– människorov

– synnerligen grov misshandel

– grov våldtäkt

– övergrepp i rättssak

Rättegången inleds den 30 november i Solna tingsrätt.

Huvudförhandlingen kommer att ske bakom stängda dörrar.

Ekonomi

Fler storaffärer väntas inom fastighetssektorn

llija Batljan i köpartagen. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Miljardstriden om norska Entra lär inte bli den sista. Räkna med många fler storaffärer i fastighetssektorn, spår analytiker.
Coronakrisen sållar ut de med svagast finanser.

Fram tills coronakrisen bröt ut hade fastighetsbolagen haft en rad gyllene år med kraftigt stigande aktiekurser. Låga räntor gjorde det relativt billigt att köpa mark- och fastigheter, samt att bygga nytt.

Men så kom coronakrisen. Fastighetsbolagen har visserligen drabbats – men generellt sett inte alls så farligt som befarat. De goda vinsterna fortsätter att trilla in och pengarna behöver avkastning.

Men en sak har försvunnit – efterfrågan på nya kontorskomplex och handelsfastigheter har stannat av ordentligt när "alla" befaras börja jobba hemma. Då återstår för bolagen att köpa av varandra för att fortsätta växa.

– Då hamnar man mer i att titta på vad man kan konsolidera, säger Philip Hallberg, fastighetsanalytiker på Danske Bank.

Bättre finanser

Konsolidera betyder på finansspråk att många bolag i en bransch blir färre genom uppköp, ofta som en konsekvens av att marknaden är mättad.

Och det lär bli de stora starka som köper de svagare – stor och stark i den bemärkelsen att de kan låna billigare och har en bättre aktiekurs att betala andra bolag med, enligt Philip Hallberg.

– Du gynnas på finansieringssidan ju större du är, säger han.

Den senaste storaffären som har seglat upp är striden om Norges svar på svenska fastighetsjätten Vasakronan. Först lade SBB, under ledning av grundaren Ilija Batljan, ett bud på norska Entra, som har fastigheter värda runt 50 miljarder, varav en stor del av hyresgästerna är statliga, trygga betalare. Prislappen: 30 miljarder kronor.

Budstriden avgjord?

Tillfället har inget med corona att göra, enligt Batljan, som siktar på att bli Europas största fastighetsbolag inom segmentet samhällsfastigheter. Intresset har funnits ett tag och på frågan om vad som får SBB att se de finansiella fördelarna med affären, svarar han.

– Vi är inte ensamma om att kunna räkna hem den här affären.

Och det är uppenbarligen mycket riktigt. Göteborgsbaserade Castellum svarade med en avsiktsförklaring att lägga ett högre bud, som syftar till ett samgående snarare än ett övertagande, enligt bolagsledningen. Men Batljan kallar det inte en budstrid och vill förstås inte säga om det är aktuellt att höja priset till Entras aktieägare.

– Jag spekulerar inte i andras avsikter, säger han.

Bröllop stundar

Enligt Batljan är det bara SBB som hittills har lagt ett offentligt bud, till det högsta priset.

Castellums vd Henrik Saxborn har svårt att förstå vad Batljan menar.

– Det finns ett riktigt bud som Entras styrelse nu överväger, medan SBB:s bud nekats två gånger, säger Saxborn och pekar på att man har fått storägaren norska staten med på båten.

– Vi har köpt vigselringen till 8,5 procent. 2,5 miljarder kostade den. Vi är inte här för att köpa, utan för att gifta oss.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Entra

Entra äger och förvaltar totalt 90 fastigheter, med en yta på sammanlagt 1,3 miljoner kvadratmeter. Fokus ligger på statligt finansierade hyresgäster i storstadsområden som Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim.

Marknadsvärdet på bolagets fastighetsportfölj uppgick vid utgången av tredje kvartalet till 51 miljarder norska kronor.

Källa: SBB

Malmö

Bostäderna förstärker byns struktur

Malmö
MALMÖ Från början skulle det byggas 100 nya bostäder i Tullstorp. Eftersom de boende hade synpunkter på förslaget arbetades detta om till det nuvarande med 45 bostäder.

Jan Vigren som äger markområdet har avböjt att kommentera byggplanerna och invånarnas synpunkter på dessa.

– Jag driver bara en detaljplan. Det är bättre att Malmö stad får redogöra för hur det är tänkt, svarar han.

Stadsbyggnadskontoret hänvisar till det ursprungliga förslaget som gick ut på att bygga 100 bostäder, både i form av flerbostadshus och radhus.

Mindre skala

– Antalet bostäder reducerades från cirka 100 till cirka 45. Förslaget som antogs av stadsbyggnadsnämnden var alltså ett omarbetat förslag med en mindre skala.

– Detaljplanen möjliggör en byggrätt på 3300 kvadratmeter. Det motsvarar 22 procent av fastighetsarean och är inte att betrakta som osedvanligt tätt, kommenterar planarkitekt Dennis Bengtsson.

Tullstorp ligger i området Fortuna Hemgården. i översiktsplanen anges att området i huvudsak ska bebyggas med flerbostadshus och tätt markboende.

Längs med Yttre ringvägen planeras för ett nytt industriområde. Därför bedömer stadsbyggnadskontoret att det är betydelsefullt att befästa Tullstorp som en boplats.

Förstärker bystrukturen

– Vi har gjort bedömningen att planförslaget förstärker bystrukturen genom att omvandla en tidigare industrifastighet till en bostadsfastighet, fortsätter Dennis Bengtsson. Förslaget tar fasta på byns brokiga karaktär och möjliggör radhus och parhus som passar väl in i områdets lantliga karaktär.

Gällande parkeringsplatser så planeras det för sådana för både boende och besökare. Gång- och cykelvägar hanteras inte inom det här planförslaget men arbetet pågår.

– Det pågår en parallell planering för utveckling av infrastrukturen i området. Detta inkluderar också en utveckling av kollektivtrafiken. Med fler boende i Tullstorp ökar också möjligheterna att anordna kollektivtrafik, avslutar Dennis Bengtsson.

Lund

4H bygger om för att uppfylla krav

4h-gården i Veberöd är en oas för många bybor, framför allt barnen älskar att vara nära djuren.
Foto: 4H
Lund
veberöd För att klara av de nya krav på djurhållning har 4H-gården på Idala tvingats till en rad ombyggnader. Arbetena har klarats tack vare stora insatser från ideella medarbetare samt sponsring från företag och privatpersoner i byn.

– Det var helt underbara människor från länsstyrelsen som var här. De ville oss verkligen väl och visade hur vi skulle göra. Sedan har de sina bestämmelser att rätta sig efter. De har skickat oss alla papper och paragrafer så nu har vi full koll på vad som gäller, säger Bodil Hallin, ordförande för 4H Veberöd.

Hon har varit aktiv i föreningen sedan 1995. Då var 4H-gården relativt nystartad.

Vissa av de saker som länsstyrelsen påpekade har föreningen redan hunnit åtgärda. Annat återstår men ska göras klart inom kort. Länsstyrelsens frist är till den siste januari 2021.

Hagen och dammen för ankorna var för liten, konstaterade inspektörerna. Föreningen har löst detta genom att sälja myskankorna. På så sätt har de indiska ståuppankorna fått tillräckligt med plats.

– Det är fixat. Vi ska bara sätta in ett fönster, säger Bodil Hallin.

Katterna har också fått ett lyft. Den fåtölj med en fårskinnsfäll som var deras sovplats tidigare höll inte riktigt måttet, anser länsstyrelsen. Nu har de istället fått en frigolitlåda med en värmelampa.

Grisarna, getterna och hönsen var ett annat bekymmer. De behövde större hagar. Föreningen tyckte det var bäst att avliva grisarna eftersom de ändå drogs med besvärliga infektioner.

– Vi har gjort det större för getterna och är på gång att bygga nya reden för hönsen i den storlek som länsstyrelsen bestämt.

Hästboxarnas galler hade också brister. Inspektörerna tyckte de var för mjuka så att djuren hade kunnat trycka upp öppningarna. Det har lösts genom en tvärgående järnbalk, fastsvetsad, som låser gallren.

Ett annat krav från länsstyrelsen är att gårdens djur ska veterinärbesiktigas fyra gånger om året. Tidigare har föreningen bara ringt efter hjälp vid behov.

– Hästarnas skjul i hagen hade också för stor springa längst ner mot marken. Vi ska sätta en kant längst ner, som är lätt att byta ifall den skulle murkna, säger Bodil Hallin.

Alla åtgärder kostar pengar. Föreningen har fått 12 250 i material att hämta ut i bygghandeln. Dessutom har företag och privatpersoner skjutit till 12 600 kronor som ska användas till andra utgifter. Det behövs. Bodil Hallin berättar att länsstyrelsens inspektion kostar 2 000-25 000 kronor beroende på omfattningen. De löpande veterinärbesöken kommer att kosta 2 500- 5 00 per gång.

Trots de nya utmaningarna har det aldrig varit tal om att stänga gården.

– Folk här i Veberöd använder den enormt mycket. Det är för många en grön oas.

Till våren, när alla krav är uppfyllda ska föreningen blicka framåt. Det kanske blir tal om att köpa in fler getter eller minigrisar. Inget är bestämt ännu.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Malmö

Protester mot 45 nya bostäder i Tullstorp

Häradsstenen markerar gränsen mellan Malmö stad och Bara härad. Det är tomten bakom Fredrik Jensen som det finns byggplaner för.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
TULLSTORP De flesta som bor i Tullstorp har överklagat byggplanerna på 45 nya bostäder i radhus och parhus i byn. Här finns ett 20-tal hushåll idag.

– Vi har inget emot att det byggs här men det här förslaget stämmer inte överens med den övriga bebyggelsen som finns i byn. Varför klämma in så många nya hus inne i en gammal befintlig by och så tätt? undrar Fredrik Jensen som bott i byn i 17 år.

– 15 nya villor hade jag inte sett som något problem. Området är på cirka 14 000 kvadratmeter så det hade blivit gott om plats. Ett fint villakvarter hade jag inte protesterat mot.

Fredrik Jensen framför tomten som ska bebyggas. Här stod tidigare en verkstadsbyggnad som brann ner 2014.
Foto: Elisabeth Sandberg

Fredrik Jensen står i korsningen av Tullstorpsvägen/Fortunavägen och pekar på flera nya villor som byggts i närheten. Det är 1,5-plans hus och han tycker att de smälter betydligt bättre in i området jämfört med det detaljplaneförslag som han och flera grannar precis överklagat till mark- och miljödomstolen.

– Jag vet att det finns utbyggnadsplaner för andra delar av Tullstorp också. Men då tar man ett stort område i anspråk och bygger där det finns gott om plats för parkering och nya vägar.

– Här tycker jag att det är för litet plats för 45 nya bostäder och det blir alldeles för trångt.

Den planerade bebyggelsen sedd från Fortunavägen.
Foto: Malmö stad

Han får medhåll av många andra som bor i byn och som vill vara anonyma.

– Varför ska man trycka in så många boenden på ett så litet område ? funderar en av dem. Det är fel sorts bebyggelse. Takhöjden blir 9,5 meter vilket är betydligt högre jämfört med alla andra villor i området.

– Vi ska också komma ihåg att anslutningarna hit är obefintliga. Man måste ha bil för att bo här och i förslaget planeras inte för någon besöksparkering. Här finns inga trottoarer. Varken nya gång- och cykelvägar eller kommunala förbindelser finns med i byggplanerna.

De som bor i byn tycker att det blir för stor exploatering att mer än fördubbla antalet hushåll på en gång. Det ska också dras en ny väg genom den nya bebyggelsen som ska få anslutningar från både Tullstorpsvägen och Fortunavägen. Båda vägarna är smala.

Fredrik Jensen vill inte att det byggs 45 nya bostäder på tomten bakom honom.
Foto: Elisabeth Sandberg

Det har funnits flera planer för det här området tidigare men de har aldrig förverkligats. Nu har som nämnts detaljplanen överklagats och flertalet av invånarna i byn är beredda att göra allt för att stoppa det här förslaget.

2014 brann en verkstadsbyggnad ned på den aktuella tomten. Ingen tycker att den ser rolig ut idag men som nämnts tycker man att 45 nya hus är för många.

– Vi drabbas väldigt hårt, förklarar grannen som bor närmast den planerade bebyggelsen. Vi får höga hus tätt intill oss. Vi kommer att känna oss instängda. Bygg gärna härute men i samma stil. Jag vet grannar som flyttat på grund av det här nya.

Ett möte mellan skolbussen och en personbil på Tullstorpsvägen. Många i byn oroas av all ny trafik som den nya bebyggelsen kommer att medföra på de smala vägarna. Området gränsar till Burlövs kommun som ligger på den vänstra sidan.
Foto: Elisabeth Sandberg

En annan som bor i byn berättar att hon flyttade hit för att kunna höra fågelkvitter och ha lugn och ro.

– Med så många nya bostäder kommer byn Tullstorp att kännas som ett överexploaterat villakvarter. Här kommer att bli trångt och bullrigt. Vi som valt att bo här vill ha kvar avskildheten och den lantliga karaktären, förklarar hon.

Häradsstenen står på gränsen mellan Malmö stad och Bara.
Foto: Elisabeth Sandberg
Planområdet ligger innanför den streckade linjen.
Foto: Malmö stad
De som protesterat vänder sig mot att för många nya hus ska byggas tätt intill de befintliga.
Foto: Malmö stad

Sjöbo

Kaotiskt trafiksituation vid skola oroar

Robin Sundström stående vid Vintergatan. Bakom honom syns en lång sträcka av vita och silvriga bilar parkerade.
Foto: Linnea Nybogård
Sjöbo
Sjöbo Förälder Robin Sundström är orolig för trafiksituationen vid Sandbäcksskolan. Nu vädjar han i ett mejl till kommunen att se över problemet innan någon kommer till skada.

Robin Sundström har två barn som går på Sandbäcksskolan i låg- och mellanstadiet. Han säger att problemet med trafiken på Vintergatan har funnits länge. Det är speciellt illa på morgonen när alla föräldrar ska lämna av sina barn samtidigt.

– Det är riktigt kaos. Folk släpper av barnen mitt på gatan, berättar han.

Vintergatan ska egentligen gå att köra på från båda hållen men i praktiken blir den enkelriktad vid hämtning och lämning. Alla som parkerar vid skolan stoppar upp trafiken. Det saknas också övergångsställen mot Trädgårdsgatan. Skolbarn korsar vägen över ett farthinder.

Robin Sundström är orolig för att barn ska bli påkörda.

– Det behövs ju inte körs överdrivet fort för att det ska bli några skador, varnar han.

Skolan har flera gånger mejlat föräldrarna om situationen och bett dem vara försiktiga men problemet kvarstår. Robin Sundström tycker att kommunen eller Trafikverket måste ta ansvar.

– Skolan har inte möjlighet att ändra infrastrukturen kring skolan, säger han.

Han mejlade kommunen den 18 november om problemet men har inte fått något svar än.

Ekonomi

Prognos: Laddbilarnas segertåg bromsar in

Försäljningen av elbilar, som exempelvis Volkswagen ID3, tros drabbas av nya politiska förslag. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Nya politiska förslag riskerar att slå hårt mot bilbranschen och framför allt – omställningen mot mera miljövänliga alternativ.
Det enligt en ny prognos från Bil Sweden, som TT tagit del av.
Försäljningen av laddbara bilar spås minska tydligt nästa år, och för nyregistreringar totalt väntar det största raset sedan finanskrisen.

Trots pandemin och ekonomisk osäkerhet har laddbara alternativ fortsatt att etablera sig alltmer på den svenska bilmarknaden. Hittills i år uppgår andelen till 28,9 procent, en rejäl ökning jämfört med 2019, då motsvarande siffra var 11,3 procent.

Men den uppåtgående trenden riskerar nu att mattas av 2021 enligt branschorganisationen Bil Sweden.

– Hela den positiva tillväxten, där vi skulle gå från 30 procent till 40 procent laddbara bilar, kommer att bromsas upp, och vi stannar på årets nivå om 30 procent till följd av förändrade styrmedel, säger vd:n Mattias Bergman.

Förutom en kraftigt försämrad prognos gällande laddbara bilar, med tio procentenheter, ser man också ett fall för den totala bilmarknaden.

Antalet nyregistreringar beräknas under samma tidsperiod minska med 10–12 procent, den svagaste utvecklingen sedan finanskrisen 2009, då man såg ett fall på 16 procent.

– Vi delar regeringens målsättningar och det är därför det blir såpass olyckligt. Det man vill åstadkomma, det vill säga klimatomställning, är inte det resultatet som nu uppnås, säger Mattias Bergman.

Bonus malus förändras

Han avser då de fyra förslag som regeringen ihop med samarbetspartierna har föreslagit, bland annat förändringar inom bonus malus-systemet.

Rena elbilar får höjd bonus, medan bonusen sänks för laddhybriderna med 8 000-10 000 kronor. Bilar med koldioxidutsläpp på 61–70 gram per kilometer är heller inte längre berättigade till bonus. Dessutom sker förändring gällande förmånsbeskattning, där man från Bil Swedens sida tror att många kommer att välja bort exempelvis en ny laddhybrid för en äldre bil, minst tre år, som därmed inte omfattas av bonus malus-systemet.

– Laddhybrider är den produkt som man har kunnat få ut snabbt från fordonsindustrin. Innan man har en laddinfrastruktur utbyggd är det en väldigt bra produkt för många. Nu sänker man bonusen, samtidigt som de som tar en laddhybrid som förmånsbil får en kraftigt höjd beskattning. Det kommer göra att vi får den här minskade andelen, säger Mattias Bergman.

Motsatt riktning

Bil Sweden lyfter nu att Sverige går i motsatt riktning mot många andra europeiska länder och tar som exempel Tyskland, där man nyligen meddelade att man förlänger den höjda bonusen för elbilar till 2025. Sveriges vägval kan också få konsekvenser för konsumenterna enligt Mattias Bergman.

– Biltillverkarna kommer att prioritera de marknader där det finns störst efterfrågan och bäst affärsmöjligheter. Det betyder i sin tur långa leveranstider och då väljer kunder bilar med kortare leveranstid och som då inte har samma klimatnytta.

Tobias Österberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL