Malmö

Törnblad stänger sin blogg

Ingen Sektion satt
Malmö Efter inlägget om att gnälliga Limhamnsbor fick honom att känna \"för att ladda ett gevär\" stänger miljöpartisten Anders Törnblad sin blogg.

"Jag ber utan förbehåll om ursäkt till alla limhamnsbor och bilister och till de partivänner som får lida för mina dumheter. Våldsretorik är aldrig okej" skriver miljöpartisten i blogginlägget som enligt honom blir det sista, åtminstone på en tid.

Det var i bloggen Törnblads tankesmedja som Anders Törnblad, förste vice ordförande i Malmö stads tekniska nämnd, diskuterade trafikbegränsningar på Annetorpsvägen i Limhamn.

I samband med inlägget skrev han också att:

”När välmående Limhamnsbor gnäller över att deras landsvägsliknande utfart ska bli smalare för att gående ska få mer plats, så känner jag för att ladda ett gevär”, skriver Miljöpartisten i bloggen Törnblads tankesmedja.

Uttrycket många att reagera och under tisdagen meddelade Anders Törnblad att han nu stänger sin blogg.

"Jag är en känslosam och känslig person. Det jag skriver påverkar andra och gör dem ibland ledsna och jag som då är närmast hudlös går i bitar av det. Inte minst var det så nu med den olyckliga formuleringen som jag använde om bilar och bilister och som fick människor att reagera och tro att jag, den gamle pacifisten, blivit skvatt galen och våldsam" skriver politikern.

Utrikes

Coronastängt Christiania portar langare

Ingång till Christiania i Köpenhamn, med Pusher Street i bakgrunden. Arkivbild.
Ingång till Christiania i Köpenhamn, med Pusher Street i bakgrunden. Arkivbild.
Fotograf: Drago Prvulovic/TT
Utrikes

Christiania i Köpenhamn, som stängt för besökare med anledning av coronautbrottet, kommer att porta knarklangare som rapporterats ha skapat otrygghet i närliggande områden.

Efter stängningen den 21 mars har flera drogförsäljare hållit sig på omkringliggande gator i stället för på den så kallade Pusher Street. Polisen har gjort flera gripanden och fynd av bland annat kokain, som till skillnad från cannabis inte tolereras av de boende i Christiania.

"De personer som deltar i de aktiviteter som pågår på Bådmandsstræde och i områdena omkring Christiania är inte välkomna i Fristaden Christiania, varken nu eller när vi öppnar igen", skriver de boende i ett pressmeddelande.

Polisen har också kommenterat situationen kring Christiania.

– Langarnas beteende är cyniskt. De utsätter människor för hälsorisker, och i de tider vi nu befinner oss i, med en coronaepidemi, gör det såklart situationen än värre då kunder och langare samlas och utsätter sig själva och befolkningen för smittrisk, säger Lars Ole Karlsen vid Köpenhamnspolisen till Ekstra Bladet.

Inrikes

Patient dog av morfinöverdos

En patient på Sollefteå sjukhus avled efter en 40 gånger för hög morfindos. Arkivbild.
En patient på Sollefteå sjukhus avled efter en 40 gånger för hög morfindos. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD-TT
Inrikes

En patient som vårdades på Sollefteå sjukhus avled efter att ha fått en kraftig överdos morfin, 40 gånger högre än ordinerat, uppger SVT Västernorrland.

Den ansvariga sjuksköterskan har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och sagts upp från sitt jobb. Händelsen inträffade i början av mars på sjukhusets intensivvårdsavdelning.

Sköterskan uppger att den kvinnliga patientens haft tung och rosslande andning att läkare därför ordinerat 1 milliliter morfin. Sköterskan gav då felaktigt en dos på 40 milliter. Misstaget upptäcktes när patientens blodtryck började sjunka och hennes liv gick inte att rädda.

Sollefteå sjukhus har nu inlett en utredning av hur misstaget kunde ske.

Nyheter

Bryter coronatristess med konst

Glaskonst av Anne-Lie Sävström.
Fotograf: Jeanette Thelander
Nyheter
Bjärred Konstrundorna blev inställda och svärmor klagade på att det var så trist att befinna sig i coronaisolering. Det blev upptakten till Anne-Lie Sävströms konstutställning framför det egna huset som finns att beskåda i några veckor framåt.
PREMIUM

– Många äldre som håller sig isolerade går ut och går en promenad, men oftast saknas ett mål och många upplever det som lite tråkigt. På det här sättet kan man ta del av konsten på ett säkert sätt, utomhus och i avskildhet.

Egentligen var det hennes mans initiativ. När han pratat i telefon med sin mamma och hade hört hennes klagan över hur tråkigt det var att sitta själv hemma i coronaisolering kläckte han idén.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Inrikes

Medelålders man död i mopedolycka

Mopedolyckan i Ronneby inträffade tidigt på söndagsmorgonen. Arkivbild.
Mopedolyckan i Ronneby inträffade tidigt på söndagsmorgonen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

En man i 50-årsåldern har omkommit efter att ha kört in i ett elskåp med moped. Olyckan inträffade natten mot söndagen i centrala Ronneby, rapporterar P4 Blekinge.

– Han fördes till sjukhus med ambulans men avled till följd av olyckan, säger Kim Hild, presstalesperson till på polisen i region Syd, till TT.

Sport

Rooney slår tillbaka mot ministern: "Skamligt"

Derbys lagkapten Wayne Rooney tycker att spelarna i Premier League har blivit attackerade på ett skamligt sätt. Arkivbild.
Derbys lagkapten Wayne Rooney tycker att spelarna i Premier League har blivit attackerade på ett skamligt sätt. Arkivbild.
Fotograf: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport Kritiska röster har krävt att spelarna i Premier League ska gå ned i lön.
Wayne Rooney tycker att diskussionen har varit ovärdig.
"Hur de senaste dagarna har utspelat sig har varit skamligt", skriver han i The Sunday Times.

Med ett allt hårdare tonläge har kritiker i Storbritannien den senaste veckan belyst det orimliga i att stora delar av Premier League-klubbarnas organisationer permitterats – medan lönerna för lagens spelare däremot varit orubbade.

En av dessa har varit landets sjukvårdsminister Matt Hancock – som kort efter att ha vädrat sin åsikt fick se den engelska högstaligan konsultera sina spelare gällande en lönesänkning på 30 procent.

En som bestört har följt utvecklingen från sidan är den före detta landslagsstjärnan Wayne Rooney, numera spelare i Championship-laget Derby.

"Är han desperat?"

"Först sade hälsoministern att Premier League-spelare borde gå ned i lön. Var han desperat att få bort uppmärksamhet från hans regerings hantering av den här pandemin?", skriver 34-åringen i en kolumn i tidningen Sunday Times.

Rooney ifrågasätter bland annat Premier Leagues beslut att gå ut i det offentliga med att diskussioner om lönesänkningar pågår.

"Det känns som att det görs för att skuldbelägga spelarna – att tvinga dem in i ett hörn där de får plocka upp notan för de förlorade intäkterna."

Enkla måltavlor

Fotbollsstjärnan tillägger att spelarna, hur man än vrider och vänder på det, är "enkla måltavlor" – och att lönesänkningar är något som borde diskuteras från fall till fall.

"En spelare kanske säger 'Jag har råd att sänka min lön med 30 procent' medan en annan kanske säger 'Jag har bara råd att gå ned 5 procent'. Jag tror inte att det skulle orsaka några problem i omklädningsrummen", skriver han.

Frågan är dock om Storbritannien skulle gynnas i den pågående coronakrisen av att landets fotbollsstjärnor avstod delar av sin lön. Spelarfacket PFA har i ett uttalande slagit fast att en sådan åtgärd skulle innebära att 200 miljoner pund, motsvarande 2,5 miljarder kronor, skulle gå förlorade i skatteintäkter – något som skulle slå hårt mot sjukvården.

Utrikes

Påven om viruset i digital mässa: "Tragedi"

Påve Franciskus firar Palmsöndagen bakom stängda portar i Peterskyrkan.
Påve Franciskus firar Palmsöndagen bakom stängda portar i Peterskyrkan.
Fotograf: Alberto Pizzoli
Utrikes

Vanligtvis trängs ett stort folkhav för att lyssna på påve Franciskus mässa under palmsöndagen. Men Petersplatsen i Vatikanstaten ekade tom och i stället livesändes gudstjänsten där påven kallade coronapandemin för en tragedi och manade till mod och hopp för att få styrka att klara av utbrottet.

– När vi står med ryggen mot väggen, när vi befinner oss i en återvändsgränd utan ljus och möjlighet att fly, när det verkar som att Gud själv inte svarar, då ska vi komma ihåg att vi inte är ensamma, predikade påven.

Palmsöndagen markerar dagen då Jesus red in i Jerusalem på en åsna och den utgör också startskottet för den stora katolska högtiden stilla veckan som sträcker sig fram till påskdagen – då Jesu återuppståndelse firas.

Men i coronatider firar de allra flesta av världens 1,3 miljarder katoliker hemifrån – liksom påven. Mässan i Peterskyrkan hölls bakom stängda dörrar och påven har börjat kommunicera med omvärlden via video för att folk inte ska samlas för att se och lyssna på honom på torget.

Mässan i Peterskyrkan var stängd för allmänheten men livesändes.
Mässan i Peterskyrkan var stängd för allmänheten men livesändes. Fotograf: Alberto Pizzoli
En ensam man ber vid Petersplatsen i Vatikanen tidigare i mars.
En ensam man ber vid Petersplatsen i Vatikanen tidigare i mars. Fotograf: Andrew Medichini

Inrikes

Corona: 401 bekräftade dödsfall hittills

Skylt som visar vägen till provtagning utanför Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arkivbild.
Skylt som visar vägen till provtagning utanför Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

6 830 personer i Sverige har hittills bekräftats smittade av coronaviruset, och 401 dödsfall kopplade till covid-19 har rapporterats. Det visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade siffror, som offentliggörs varje dag klockan 14.

De flesta avlidna, 170 personer, finns inom åldersgruppen 80–90 år. Bland 70–79-åringarna har 106 människor avlidit och bland dem över 90 är antalet dödsfallen 76.

541 personer har fått IVA-vård, eller intensivvårdas just nu. Av dessa är 134 kvinnor och 407 män. Det finns olika tänkbara förklaringar till den manliga överrepresentationen.

– En större andel män röker vilket verkar öka risken vid coronainfektion. Samma sak gäller för hjärt- och kärlsjukdomar och även där är män överrepresenterade, har Anders Bergqvist, virusforskare vid Uppsala universitet, tidigare sagt till TT.

Inrikes

En man död i båtolycka

En man i 25-årsåldern har drunknat efter en båtolycka i Flen.
En man i 25-årsåldern har drunknat efter en båtolycka i Flen.
Fotograf: Leif Blom/TT
Inrikes

En man i 25-årsåldern har avlidit efter en båtolycka i en sjö utanför Flen. Mannen hade varit på en fest på en ö på lördagskvällen.

– Sedan var det tre personer som skulle ta sig därifrån och då välte båten och de hamnade i vattnet, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen i region Öst.

Två av männen, som är i 45-årsåldern, lyckades simma i land. Den förolyckade mannen hittades medvetslös i vattnet. Han fördes med ambulans till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Polisen misstänker inget brott i samband med olyckan.

NÄSTA ARTIKEL