Malmö

Oceaner av ordvitsar på Spegeln

Isak Jansson presenterade kvällens nio tävlande. Två går till final i Göteborg. foto: Karsten Bringmark
Artikel Malmö Jim Carrey som afghansk tv-reparatör: kabulguy.Inget, absolut inget är omöjligt när vitsnördarna drabbar samman i ett mästerskap.

Karsten Bringmark

PREMIUM

På måndagen var det kvaltävling i SM i Ordvitsar på biografen Spegeln i Malmö.

”Sveriges tröttaste tävling är tillbaka, nu på sjätte året” påpekade arrangörerna och satte den där antistämningen som är tävlingens livsluft. Ingen vits är för dålig, och publiken bara älskar det. Det var fullt hus på Spegeln.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sony Music vill få amerikanerna att rösta

'Mitt i en pandemi är det särskilt viktigt att vi alla gör det vi kan för att göra registrering och röstning lättare och mer tillgängligt för alla', säger Sony Musics talesperson om det nya initiativet för att öka valdeltagandet. Arkivbild.
"Mitt i en pandemi är det särskilt viktigt att vi alla gör det vi kan för att göra registrering och röstning lättare och mer tillgängligt för alla", säger Sony Musics talesperson om det nya initiativet för att öka valdeltagandet. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skivbolaget Sony Music har lanserat en kampanj för att få amerikanerna att gå till valurnorna i november.

Initiativet "Your voice, your power, your vote" kommer att arbeta för att utbilda och informera om det kommande valet, med målet att öka valdeltagandet. Man kommer bland annat att uppmuntra bolagets artister att delta via sina plattformar.

"Vi är ett globalt företag med huvudkvarter i New York, och vi kan hjälpa till att mobilisera våra amerikanska artister med den information och de resurser de behöver för att göra sin röst hörd", säger en av Sony Musics chefer Towalame Austin i ett uttalande.

Bolaget ger även alla sina anställda en dags betald ledighet på valdagen den 3 november.

Inom ramen för kampanjen kommer skivbolaget att samarbeta med flera olika rättighets- och minoritetsorganisationer.

Utrikes

EU-ledaren vill se sanktioner mot Belarus

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.
Foto: Francois Walschaerts/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen står bakom ett införande av sanktioner mot Belarus.
Utspelet kommer inför ett möte med unionens utrikesministrar som hålls digitalt med anledning av utvecklingen i Belarus efter presidentvalet i söndags.

"Vi behöver ytterligare sanktioner mot de som brutit mot demokratiska principer eller kränkt mänskliga rättigheter i Belarus", twittrar von der Leyen.

"Jag är säker på att diskussionen under dagens utrikesministermöte kommer att visa på vårt starka stöd för det belarusiska folkets rätt till grundläggande friheter och demokrati", tillägger hon.

EU:s utrikesministrar sammanträder under fredagseftermiddagen på ett digitalt möte där de förväntas då behandla frågan om sanktioner mot landet.

Merkel överväger

EU:s utrikeschef Josep Borrell slog på tisdagen fast att Belarus presidentval varken var "fritt eller rättvist" och varnade för att unionen kan komma att vidta "åtgärder mot de som är ansvariga för våldet vi sett, de orättfärdiga gripandena och valfusket".

Tyskland har uttryckt stöd för idén om sanktioner efter utvecklingen i Belarus, en utveckling som Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser är "oacceptabel" och "chockerande", enligt talespersonen Steffen Seibert.

– I våra ögon är sanktioner mot de som gjorts sig ansvariga till brott mot mänskliga rättigheter något som bör diskuteras, sade Seibert.

Öppnar för dialog

Ryssland har uttryckt kritik över förslagen om sanktioner. Något som det ryska utrikesministeriet kallar för "uppenbara försök till utomstående påverkan med syfte att skapa splittring i samhället och destabilisera situationen".

Belarus utrikesminister Vladimir Makej meddelar dock att landet är redo "för en konstruktiv och objektiv dialog med utländska aktörer om alla aspekter av utvecklingen i Belarus", framförde ministern i ett telefonsamtal med den schweiziske utrikesministern Ignazio Cassis.

Inrikes

Man misstänkt för mord i Trelleborg

Vid 23-tiden på torsdagskvällen larmades polisen om ett mord, alternativt dråp, i Trelleborg. Arkivbild.
Vid 23-tiden på torsdagskvällen larmades polisen om ett mord, alternativt dråp, i Trelleborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 65-årsåldern har anhållits misstänkt för mord på en kvinna i samma ålder. Det var sent på torsdagskvällen som polisen larmades till en plats i Trelleborg. Mannen anhölls sedan av jouråklagare tidigt på fredagsmorgonen.

– Jag vill inte gå in på några ytterligare detaljer, säger åklagare Lina Wiktor till TT.

Mannen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för brottet, vilket är den starkare misstankegraden. Senast på måndag måste åklagaren ta ställning till om han ska begäras häktad.

Söderslätt

Man anhållen för Trelleborgsmord

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Söderslätt
Trelleborg En man har anhållits misstänkt för mord på en kvinna i Trelleborg, det meddelade Åklagarmyndigheten under fredagen.

Det var på torsdagskvällen som polis larmades till en bostad i Trelleborg med anledning av ett misstänkt mord. På platsen hittades en död kvinna och en man i 65-årsåldern greps. Under fredagen fattade jouråklagare beslut om att anhålla mannen och nu ska han förhöras.

Kvinnan som avlidit är i samma ålder som mannen men det är oklart vilken relation de har haft till varandra. Förundersökningen leds av kammaråklagare Lina Wiktor, men hon har meddelat att inga kommentarer lämnas förrän beslut om häktning har tagits.

Senast klockan 12 måndag den 17 augusti måste Wiktor besluta om den misstänkte mannen ska begäras häktad eller försättas på fri fot.

Lagfarter SkD

Ny ägare till gård i Vollsjö

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Emil Åkerblom, 41 år, har tagit över fastigheten på adressen Starrarpsvägen 462 i Vollsjö från Sven Agne och Lena Margareta Åkerblom. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i juli 2020. Gården innehåller ett hus med en boyta på 100 kvadratmeter, 31 hektar åkermarker och en betesmark på 5 hektar. På fastigheten står även två ekonomibyggnader.

För åtta månader sedan såldes ett hus strax över kilometer därifrån, på Starrarps Oreväg 23. Priset blev där 1 350 000 kronor, för det 55 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Ekonomi

Resebolaget står för resenärernas coronatest

Tui har beslutat att betala för resenärers coronatester före avresan. Arkivbild.
Tui har beslutat att betala för resenärers coronatester före avresan. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Researrangören Tui kommer att fortsätta erbjuda resor till Grekland. Samtidigt står de för kostnaderna när resenärer gör ett coronatest.

– Vi har hittat en samarbetspartner i Sverige som kommer att utföra testerna här, men vem den partnern är kan jag inte säga ännu, säger Tommy Serban, kommersiell chef vid Tui.

Från och med den 17 augusti kräver Grekland att alla besökande svenskar visar ett negativt coronatest innan de släpps in i landet. Testet får inte vara mer än tre dygn gammalt.

– Resenärerna tar testet 72 timmar före avresa och vi har hand om kontakten med de som utför testerna. Tui kommer att stå för hela kostnaden, vilket vi inte behöver göra. Vi känner att med så kort framförhållning, så låter vi inte resenärerna betala för det, säger Tommy Serban.

"Kan boka om sin resa"

TT: Men hur säkert är det att åka till Grekland på det här sättet, kan inte reglerna plötsligt ändras?

– Jag tycker att det är säkert, annars skulle vi inte göra det. Vi har tät kontakt med myndigheterna i Grekland och med svenska utrikesdepartementet. Givetvis följer vi också alla rekommendationer som krävs.

TT: Vad gör ni om en resenär gör ett test och det visar sig att personen är smittad?

– Då kan man boka om sin resa, säger Serban.

Första resan med Tui till Grekland går i slutet på nästa vecka.

– Vi kommer att kontakta alla våra resenärer innan dess och ge dem all nödvändig information om det här, säger Tommy Serban.

Apollo: Inget besked

Under torsdagen kom Ving med beskedet att de ställer in alla resor till Grekland från och med måndag och fram till i början av oktober. Omkring 3 000 av deras kunder drabbas.

­– Vi har sett över premisserna och ställt frågan: är det rimligt att planera resor till Grekland i sommar? Nej, är vår bedömning, sade Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving, till TT då.

Apollo har ännu inte kommit med något besked.

– Jag har inte hört något ännu om hur vi ska göra, säger Annica Smith, marknadschef på Apollo.

Carin Fock/TT

Sport

Stockholm Open ställs in

Denis Shapovalov vann singelfinalen i Stockholm Open i fjol. I år blir turneringen inte av. Arkivbild.
Denis Shapovalov vann singelfinalen i Stockholm Open i fjol. I år blir turneringen inte av. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Det blir inget Stockholm Open i oktober. Den anrika inomhusturneringen som firade 50 år i fjol ställs in när tennisens ATP-tour möblerar om i tävlingskalendern på grund av coronapandemin.

Det är första gången sedan starten 1969 som Stockholm Open inte spelas. Tidigare i år ställdes även grusturneringen Swedish Open i Båstad in.

Stockholmsturneringen skulle ha börjat den 19 oktober.

Samma dag startar ATP-tävlingar i belgiska Antwerpen och ryska Moskva, de turneringarna står kvar på schemat.

Därefter följer turneringar i Wien, Paris och Sofia innan ATP-året avslutas med slutspelet för de allra bästa i London med start den 16 november.

Den internationella tenniscirkusen, som bygger på kringflackande spelare, har drabbats hårt av coronapandemins reserestriktioner.

Ett fåtal turneringar har kunnat spelas och om drygt två veckor ska US Open i New York avgöras. Men flera toppnamn, som Rafael Nadal och Ashleigh Barty, har sagt att de inte tänker resa till USA på grund av situationen med coronaviruset. Turneringen på Flushing Meadows i New York ska spelas utan publik.

Sport

Ruzgas vann Fair Play-finalen i Malmö

Herrsegraren Marius Ruzgas tillsammans med tvåan Filip Bergevi.
Herrsegraren Marius Ruzgas tillsammans med tvåan Filip Bergevi.
Foto: Jonas Widerberg
Sport
Tennis Fair Plays Marius Ruzgas spelade drömtennis då han tog årets första sommartourtitel. I finalen av Swedish Tennis Academy Open Sommartour besegrade 23-åringen klubbkamraten Filip Bergevi på hemmabana, 6-3, 6-4.

– En bra final. Jag såg att han hade det tufft med greppet i början av matchen så jag försökte vara offensiv från start, konstaterade Ruzgas enligt ett pressmeddelande.

– Tycker att jag servade väldigt bra i dag.

Tredjeseedade Marius Ruzgas imponerade stort och tappade inte något set under turneringen.

I onsdagens semifinal slog han ut Olle Wallin, GLTK, med 6-1, 6-1.

Tuffare motstånd väntade i finalen. Filip Bergevi, som jagade sin fjärde sommartourtitel den här säsongen, stod på andra sidan nätet.

Med stabila servar, tunga grundslag och ett varierat spel tog Ruzgas hem matchen. 6-3, 6-4 och tredje sommartourtiteln i karriären var i hamn.

Segern i Malmö rankar han högst.

– Det är hemmaplan, kan inte bli bättre.

Invigdes före finalen

Fair Play TK arrangerade sin första sommartourturnering någonsin. Tävlingen spelades på den nya anläggningen – Limhamn Tenniscenter – som invigdes före herrfinalen.

Tidigare på dagen tog Marina Yudanov hem damturneringen. GLTK-spelaren tappade första set mot Martha Matoula, Helsingborgs TK, men hon kom tillbaka i hettan och vann tretimmarsmatchen med 5-7, 6-2, 6-3.

– Jag har spelat bra i veckan, hållit mig till en enkel strategi och inte gått ifrån den. Har varit offensiv på banorna som är snabba. Det passar mig när jag får gå på bollen, sa Marina Yudanov.

Damsegraren Marina Yudanov, GLTK, tillsammans med domaren Jacob Kittel Mårtensson och Martha Matoula, Helsingborgs TK.
Damsegraren Marina Yudanov, GLTK, tillsammans med domaren Jacob Kittel Mårtensson och Martha Matoula, Helsingborgs TK.
Foto: Jonas Widerberg

Samavati nådde längst

Av Fair Play-spelarna nådde Sofia Nami Samavati längst med en semifinalplats.

En mycket imponerande insats stod unga Edit Cosmo för. 14-åringen kvalade in i turneringen efter segrar mot Isabella Mårtensson, Malmö TK, och Tilde Jagare, Gefle TK.

I första sommartourmatchen i en huvudturnering i karriären pressade hon sedan Klara Milicevic, KLTK, men förlorade en tuff tvåsetare.

FAKTA

Så här gick det i Limhamns sommartourtävling

Herrsingel, semifinaler: Filip Bergevi, Fair Play TK-John Hallquist Lithen, GLTK, 6-4, 6-1, Marius Ruzgas, Fair Play TK-Olle Wallin, GLTK, 6-1, 6-1. Final: Marius Ruzgas, Fair Play TK- Filip Bergevi, Fair Play TK, 6-3, 6-4.

Damsingel, semifinaler: Martha Matoula, Helsingborgs TK-Sofia Nami Samavati, Fair Play TK, 6-1, 6-4, Marina Yudanov, GLTK-Fanny Östlund, Upsala Studenters IF, 6-3, 6-2. Final: Marina Yudanov, GLTK- Martha Matoula, Helsingborgs TK, 5-7, 6-2, 6-3.

NÄSTA ARTIKEL