”Svenska med baby” är ett integrations- och samtalskoncept från organisationen med samma namn. Eslöv, och Familjens Hus, är först att anamma det i Skåne. Här kan föräldrar och barn mötas för att leka, prata och fika. Och kanske hitta nya vänner. Foto: helena Svensson
– Barn är en utmärkt samtalsöppnare, sen kommer språkträningen automatiskt, säger Petra Roos på Familjens Hus.
– Hit kommer man som förälder, inte som elev. Det är en stor fördel, säger SFI-lärare Sabina Djupenström.

Bättre svenska med baby

Eslöv På Familjens Hus har man använt barnen som samtalsöppnare under ett snart två år långt SFI-projekt. Nu kompletterar man med ”Svenska med baby”.
– Det är ett fantastiskt sätt att träffas över språk- och kulturgränser. Barnen är den gemensamma nämnaren – och språkträningen får man på köpet, säger Petra Roos på den öppna förskolan.

Det finns många sätt att mötas på Familjens Hus.
Här hålls det bland annat en öppen förskola för föräldralediga och andra med barn mellan noll och sex år.
Två gånger i veckan tar projektet ”SFI på Familjens Hus” emot samma målgrupp, och här blir språkträningen en extra dimension.
– Mötet är det viktiga, att man träffar andra föräldrar och i allra bästa fall hittar vänner att fortsätta träffa utanför öppna förskolan. Språket tränar man automatiskt eftersom det kommer familjer från en massa olika länder hit och svenskan blir det gemensamma språket, säger Petra Roos.

Hon ansvarar för den öppna förskolan här och hon vill erbjuda så många arenor för möten som möjligt.
– Vi ser så stora fördelar med det här. Det är en bra väg till integration – man ser att likheterna är långt fler än skillnaderna, säger hon och SFI-lärare Sabina Djupenström håller med:
– Dessutom kommer man hit som förälder, inte som elev. Och man träffas och pratar om barn, familj, erfarenheter och allt möjligt utan att behöva tänka på grammatik eller kursmål, säger hon.

I fredags hölls den andra förmiddagsträffen enligt konceptet ”Svenska med baby”.
Sabina Djupenström är än så länge samtalsledare även här – men tanken är att någon av föräldrarna ska ta över den rollen.
Den här fredagen pratar mammorna och pappan om jämställdhet, om vem som gör vad i hemmet och varför det är så.
Sabina Sulemanovic är här med sina barn Emir och Amina för första gången.
– Jag kom mest för att lära känna lite folk. Och vi kommer att komma tillbaka, säger hon.
Fatima Ali och Neringa Saulé tycker också att mötesplatsen är bra.
– Hemma blir det mest att man pratar litauiska och känner man inga svenskar så får man inte öva på språket. Så det här är jättebra, tycker Neringa Saulé.
För Emilia Jönsson, som nyss flyttat tillbaka till Eslöv efter sju år i England, handlar det mest om att träffa andra föräldralediga.
– Men det är roligt det här att jämföra hur familjer ser ut i olika kulturer, säger hon.

Konceptet ”Svenska med baby” kommer från organisationen med samma namn och tanken är ungefär densamma som det egna SFI-projektet, men för familjer med barn mellan noll och två år.
– ”SFI på Familjens Hus” är ett projekt som går ut till sommaren och vi tänkte först på ”Svenska med baby” som ett alternativ. Nu när vi har testat känner vi mer att det är ett komplement, och behåller gärna båda permanent, säger Petra Roos.

Dagens fråga

Har du satt ut några trädgårdsmöbler än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev