recension

Ett starkt körverk med både humor och allvar

De tio skådespelare i Blod och eld gör en fantastisk, gemensam insats skriver tidningens recensent. Foto: Emmalisa pauly
Artikel recension Humor och allvar och en viktig föreställning för alla. oavsett ålder och kön, skriver Gunilla Wedding om urpremiären av Blod och Eld på Intiman.

Snövits styvmor stirrar ilsket in i den förtrollade spegeln och söker bekräftelse: ”Spegel, spegel på väggen där, säg mig vem som vackrast i världen är?” Här i sagan om den åldrande kvinnans rädsla för att förlora ungdom och skönhet börjar serieskaparen Liv Strömquist och dramatikern Ada Bergers nyskrivna körverk Blod och eld som hade urpremiär på Intiman på lördagen.

Scenen fylls av styvmödrar i blodröda mantlar, höga vita kragar, gnistrande kronor och markerade ögonbryn som under en timma och 20 minuter utmanar publiken med ilska, sorg och humor och tar oss med på en ifrågasättande resa genom kulturellt konstruerade kvinnobilder. Vi rör oss från tidiga pannrynkor, via modersrollen, bröst som sexsymboler, flickboksideal och värmevallningar mot åldrandets underjord.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Skidvärldscupen säkrad trots restriktioner

Världscupsäsongen i skidor ska genomföras, trots coronarestriktioner. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm / TT
Sport
Sport Trots coronapandemins alla utmaningar i form av reserestriktioner och smittsäkerhet blir det en världscupsäsong i skidor.
– Man ska försöka att genomföra varje världscuphelg som planerat, säger landslagschefen Anders Byström.

Byström har under torsdagen haft möte med världscupkommittén i Internationella skidförbundet (Fis). Där informerades om hur man jobbar för att kunna genomföra tävlingssäsongen som planerat.

– Jag tror att vi kan utlova en skidsäsong för så pass säkra är vi. Alla arrangörer har sagt ja till att försöka arrangera tävlingar, även om det skulle bli utan publik, säger Byström.

Det kan dock bli problem med ländernas olika inreserestriktioner.

– Fis jobbar direkt mot myndigheterna i de olika länderna för att få möjlighet att plocka in USA och Ryssland till de länder som har restriktioner för dem. Sen är det upp till varje arrangör att jobba mot sin regering eller myndighet för att förmå dem att släppa på restriktionerna, säger Byström.

Räcker med sju av tio

Sveriges regering tillåter exempelvis just nu inte ryska elitidrottare att komma hit, vilket gjort att Sverige tappat en fotbollslandskamp i oktober och världscuptävlingen i skidskytte i Östersund i december.

– Det kan bli aktuellt för oss också, så vi måste fortsätta att jobba från våra arrangörer (Ulricehamn och Falun) så vi får in alla länder hit, säger Byström.

– Fis har också en regel om att minst sju nationer bland de topp-tio-rankade ska ha möjlighet att komma till tävlingsplatsen för att tävlingen ska få genomföras. Det ska beslutas om 30 dagar före varje världscuptävling. Och om restriktionerna ändras dagarna före ankomsten räknas det som force majeure och då kan tävlingen genomföras med färre nationer också.

Finland har redan gett klartecken till alla nationer att få komma till världscupspremiären i Ruka den 27-29 november.

Beslut på lördag

Det finns förstås en oro hos arrangörerna för om man ska få myndigheternas tillåtelse att få in alla skidåkare till tävlingarna.

– Men det som de kanske mest oroar sig för är att man inte vet om alla länder kommer med sina landslag. Fis tryckte tydligt på att alla vi nationer ska göra allt för att komma till varje tävlingshelg.

Längdkommittén i Fis ska diskutera dessa frågor under fredagen och på lördagen tar skidförbundets styrelse beslut.

Beslutet om att genomföra förbudet mot fluorvalla har skjutits upp en vecka.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Lahtinen klar för FIFH Malmö

Timo Lahtinen
Foto: FIFH Malmö
Sport
Paraishockey En av Malmös största hockeylegendarer, Timo Lahtinen, är klar som ny huvudtränare för FIFH Malmös lag i paraishockey.

73-åringen har under de fyra-fem senaste åren haft en roll som rådgivare och assisterande tränare för det svenska landslaget i paraishockey. Han kommer därför till Malmöklubben med massor av erfarenhet av såväl idrotten som målgruppen.

Under förra helgen reste Lahtinen på sitt första uppdrag när FIFH Malmö ställdes mot en kombination beståendes av Nacka HI och Vallentuna Hockey i Stockholm. Fyra matcher spelades och FIFH vann samtliga.

På torsdagskvällen gjorde han sin första träning i Rosengårds ishall.

Sport

Harder och Lewandowski årets spelare

Pernille Harder i Wolfsburgs tröja förra säsongen. Arkivbild.
Foto: Gabriel Bouys/AP/TT
Sport
Sport

Det var två offensiva stjärnor som prisades när Uefa utsåg årets spelare i samband med lottningen till herrarnas Champions League.

Pernille Harder, den 27-åriga danskan som nu spelar i Chelsea, hjälpte Wolfsburg till final i Champions League förra säsongen och fick utmärkelsen på damsidan.

På herrsidan var Robert Lewandowski bäst, tyckte Uefa. Polacken vann skytteligan i Champions League efter 15 mål som bidrog till att Bayern München till slut vann turneringen.

Inrikes

Säkerhetsbrister i tusentals äldre hissar

En hiss i centrala Stockholm avspärrad efter en olycka 2002 där en man och ett barn skadades sedan hissen störtat ner i botten av hisschaktet. Enligt branschorganisationen Hissförbundet finns det i Sverige många gamla hissar med bristande skydd mot olyckor. Arkivbild.
Foto: Malin Hoelstad/TT
Inrikes
Inrikes Var femte hiss i Sverige saknar tillräckligt skydd mot olyckor. Hissbranschen kräver skärpta regler.
– Vi vill inte riskera att barn kommer i kläm igen. Det är främst barn som skadas allvarligt, säger Hissförbundets generalsekreterare Anne Geitmann.

Hissolyckor är inte ovanliga i Sverige. I maj dog en hissmontör sedan han klämts fast i en hiss i Nordstans köpcentrum i Göteborg och för två år sedan varnade Boverket för gamla hissar med dubbla dörrar sedan ett barn klämts och skadats allvarligt i en hiss i Stockholm.

Hissförbundets medlemsföretag rapporterade minst 210 tillbud och olyckor med hissar under 2019. Men det finns ingen plikt för fastighetsägare att rapportera olyckor till företagen och tillförlitlig statistik saknas.

– Vi utgår från att det finns ett stort mörkertal och det vi ser hända är så pass allvarligt att vi verkligen behöver åtgärda det här, säger Anne Geitmann.

Många gamla hissar

Problemet är att gamla hissar inte omfattas av nya säkerhetskrav förrän hissarna moderniseras. Och det är upp till fastighetsägaren om gamla hissar ska åtgärdas.

Sverige sticker ut när det gäller antalet äldre hissar. Av Sveriges 126 000 hissar är över hälften äldre än 30 år. Hissförbundet skriver i en rapport att minst 26 000 hissar har dörrar som saknar tillräckligt skydd.

– Vi har äldst hissbestånd i Europa. Samtidigt har vi inte moderniserat våra hissar i samma takt som andra länder, säger Anne Geitmann.

Hissförbundet vill att Boverket skärper sina föreskrifter. Det bör bland annat bli krav på skydd i korgöppningen för alla hissar, farliga grindar bör bytas ut och nödtelefon med tvåvägskommunikation ska finnas.

– En telefon som verkligen går någonstans. I dag har man i många äldre hissar en telefon som bara ringer i trapphuset, påpekar Anne Geitmann.

Dialog med regeringen

Krister Svensson på Boverket tycker att Hissförbundets rapport är saklig och belyser problemen, men verket kan inte agera på egen hand. En dialog pågår med Regeringskansliet om ett av de problem som tas upp i rapporten, äldre hissar med dubbla dörrar, säger han.

– Det var två olyckor med relativt kort mellanrum 2018 där barn kom i kläm i det här utrymmet. Då kallade vi till ett diskussionsmöte, säger Krister Svensson.

Att åtgärda alla gamla hissar innebär ökade kostnader för fastighetsägare, men Anne Geitmann pekar på att det är åtgärder som har effekt. 2012 förbjöds hissar utan skydd i korgöppningen i arbetslokaler.

– Sedan dess har det enligt Arbetsmiljöverket inte förekommit dödsolyckor på grund av att man har klämts med gods i hissen. Men i bostadshus finns inte samma regler och olycksriskerna är därmed stora, säger hon.

Britt-Marie Seibold/TT

FAKTA

Fakta: Hissar och olycksrisker

Branschorganisationen Hissförbundet representerar företag som tillverkar, monterar och underhåller hissar och rulltrappor. I rapporten ”Säkerhetsrisker med äldre svenska hissar” listar Hissförbundet en rad säkerhetsproblem.

– Sverige har 126 000 hissar, fler än hälften är äldre än 30 år.

– Minst 26 000 hissar har enligt rapporten farliga innerdörrar eller saknar skydd i korgöppningen, vilket utgör de största olycksriskerna.

– Under förra året inträffade minst 210 tillbud och olyckor med hissar i som rapporterats till Hissförbundets medlemsföretag. Organisationen bedömer att mörkertalet är stort.

– Hissförbundet vill att Boverket skärper sina föreskrifter för att öka säkerheten, till exempel att skydd i korgöppningen installeras, att farliga grindar som saxgrindar byt ut och att nödtelefon med tvåvägskommunikation installeras i alla hissar.

Källa: Hissförbundet

Sjöbo

Kvinna glömdes i rullstol över natten

Sjöbo
Sjöbo En äldre kvinna fick sova hela natten i rullstol när hemtjänsten glömde bort henne. Nu har det skickats in en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Händelsen ska ha inträffat i början av september. Två personer som är anställda inom hemtjänsten skulle natta en brukare, enligt uppgifter en äldre kvinna, men fick ett larm de behövde åka på.

Efter att personalen var klara med det akuta fallet glömde de bort att åka tillbaka och slutföra läggningen. Detta gjorde att kvinnan fick sova i sin rullstol under natten. Personen kunde inte sköta sina behov utan tvingades göra dem sittandes i rullstolen. Hon hittades dagen därpå av annan personal, fortfarande i rullstolen.

Kommunen har anmält händelsen

Eva Gustafsson, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen, har skickat in en lex Sarah-anmälan. Hon berättar att händelsen bedömdes vara så allvarlig att de inte väntade med anmälan tills utredningen var klar.

– I dagsläget kan jag inte säga om det är ett allvarligt missförhållande eller inte. Så långt har vi inte kommit. Händelsen utreds av en annan person på förvaltningen för att vi ska få en objektiv bedömning, berättar Eva Gustafsson.

Utredningen pågår fortfarande. De inblandade intervjuas för att ta reda på vad som hände, vem som hade ansvar, vad som gjorde och vad som inte gjordes. Även kvinnan får uttala sig.

– Vad jag vet har hon inte lidit men av detta men hur hon har upplevt situationen påverkar också bedömningen, säger Eva Gustafsson.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Kultur och nöje

”Jag ville komma under huden på Edith Södergran”

Kristina Sigunsdotter.
Foto: Johan Agorelius
Kultur och nöje
Litteratur Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Malmöbosatta författaren och dramatikern Kristina Sigunsdotter som är aktuell med bilderboken Landet som icke är som utgår från den finlandssvenska poeten Edith Södergrans liv och dikter och är illustrerad av Clara Dackenberg.

Hur fick du idén att göra en bilderbok utifrån Edit Södergrans dikter?

- Det är nog en tanke som har vuxit fram inom mig under en lång tid som sedan en dag slog ner som en snilleblixt. Så började jag exprimentera. Jag ville komma under huden på Edith Södergran så jag gick till Malmö Stadsbibliotek och lånade allt som skrivits om henne och allt hon skrivit, från diktsamlingar till brev. Jag samlade på hennes ord, fakta och detaljer från hennes verkliga liv och under tiden växte sagan fram, det var ganska självklart att den skulle handla om Edith och Landet som icke är. Jag känner mig besläktad med hennes relation till naturen, på det sättet hennes liv och dikter smälter samman. Hur livet och fantasin blir en levande saga.

Kan du beskriva handlingen i din Landet som icke är?

- Det börjar med att Edith ligger i sin sjukhussäng på sanatoriet där hon behandlas för den dödliga sjukdomen tuberkulos. Plötsligt hör hon hur något dunsar till och ser hur ett nystan av silvertråd kommer rullande. Hon följer tråden ut till korridoren där en gyllene katt väntar vid en spegel. Katten hoppar in genom spegeln och Edith följer efter, till det förtrollade Landet som icke är. Där är allt fantasi och ljuvlig lek men där finns också den ondskefulla Tärningskasterskan …

Bild ur Kristina Sigunsdotter och Clara Dackenbergs bilderbok Landet som icke är.
Foto: Illustration Clara Dackenberg

Hur var det att samarbeta med illustratören Clara Dackenberg?

- Det var jag som kontaktade henne efter att jag skrivit manuset, för att jag tycker att hon är en helt fantastisk illustratör och konstnär. Clara har den där blicken på livets små magiska detaljer som jag kände att texten behövde. Och nu när jag får ha den färdiga boken i min hand så är jag så glad att jag frågade just henne. Det var liksom meant to be. Ja, så här efteråt så känns hon nästan som en syster.

Vad har du på gång i bokväg framöver?

- Jag fick en beställning på en serie böcker för barn i mellanåldern av mitt förlag i Sverige, Natur & Kultur, där jag gav ut boken Humlan Hanssons hemligheter i våras. Så den sitter jag och skriver på, men vad den handlar om är än så länge hemligt!

Malmö

Limhamnsfamilj hotad efter påstådd guldstöld

Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö När ett kilo guld försvann vid en fest i en lägenhet riktades misstankarna mot en av festdeltagarna. Sonen till kvinnan som blivit av med guldet begav sig då hem till den utpekades bostad där de hotade hans föräldrar till livet.

I mitten av augusti kom en kvinna hem till sin lägenhet i Limhamn efter en resa och upptäckte att hennes smycken var borta. Det rörde sig om stora mängder, över ett kilo guld enligt kvinnan.

När hennes son fick vetskap om att smyckena var borta, troligen stulna, så blev han rejält upprörd. Misstankarna riktades mot en av festdeltagarna, en man från Limhamn.

Det var som att titta in i tomma intet.

Vid tvåtiden på natten efter att guldstölden upptäcktes ringde det på hemma den misstänkte guldtjuven, där han bor med sina föräldrar. Sömndrucken såg hans pappa genom titthålet en person som liknade sonen, och öppnade därför. Det blev början till en mardröm där han och hustrun hotades till livet samtidigt som de fick sitt hem genomsökt.

Inget guld

Personen som stått utanför dörren var sonen till kvinnan vars guld försvunnit. Med sig hade han två kamrater. Med sig hade de kofötter och en yxa. De frågade var parets son var. När de sa att han inte var hemma krävde inkräktarna att de skulle visa var sonens rum låg. De sökte igenom rummet, men hittade inget guld.

Under den tid som de tre unga personerna befann sig i lägenheten hotade de paret, som är i 50-årsåldern, flera gånger. Samtidigt framhöll de att de bara ville ha de stulna guldsmyckena. Trots att det fanns gott om värdeföremål i bostaden. När den ene av inkräktarna plockade på sig några av kvinnans guldringar sade han som uppfattades vara ledaren till.

Tog klocka

– Så gör vi inte, lägg tillbaka smyckena, sa ledaren, som också var den person vars mamma blivit bestulen på guldet.

Till slut lämnade trion lägenheten. Med sig hade de då ändå en dyrbar klocka som en av dem plockat åt sig.

Både den hotade mannen och hans fru var rejält uppskakade efteråt. Innan de tre unga männen gick därifrån sade de att ”det här är inte över än”. Paret berättar i förhör att under den knappa kvart som intrånget varade så var det främst en av de tre inkräktarna, som de beskriver som kort, hetsig och påverkad, som var mest hotfull. Ledaren fick flera gånger hålla tillbaka honom.

Svarar med tystnad

Pappan vittnar i förhör om att den korte mannen vid ett tillfälle svingade yxan mot honom. Om han inte hoppat undan hade han blivit träffad.

– Det var som att titta in i tomma intet, sa pappan efteråt om hur det var att se honom i ögonen.

Drygt två veckor efter händelsen greps den utpekade ledaren på Triangeln. Han var anhållen i sin frånvaro misstänkt för intrånget. I en fotokonfrontation pekar båda föräldrarna ut honom. Han ställs nu inför rätta misstänkt för grovt hemfridsbrott och grovt olaga hot. I förhör har han besvarat varje fråga med tystnad.

Sport

Uefa tillåter publik – upp till 30 procent

Publik fanns på läktarna när Bayern München vann supercupen förra veckan. Arkivbild.
Foto: Tibor Ilyes/AP/TT
Sport
Sport

Europeiska fotbollsförbundet Uefa tillåter åskådare på läktarna. Upp till 30 procent av publikkapaciteten får utnyttjas på arenorna, förutsatt att lokala myndigheter ger sitt godkännande. Bortafans kommer inte tillåtas tills vidare.

Uefas exekutivkommitté fattade beslutet efter att i förra veckan genomfört pilotprojektet med publik på supercupfinalen mellan Bayern München och Sevilla i Budapest.

"Dagens beslut är ett känsligt första steg som sätter fansens hälsa först och respekterar lagen i varje land", säger Uefas ordförande Aleksander Ceferin i ett pressmeddelande.

NÄSTA ARTIKEL