Albin Ponnert och Viktor Zaunders ligger bakom en virtuell saluhall som ska skapas i Röstånga och Billinge. Albin kommer bland annat att sälja kalkon om kalkonen Henke Larsson blir pappa till sommaren. Foto: Carro Wendt
Röstånga och Billinge kommer att få en saluhall på nätet genom Albin Ponnert och Viktor Zaunders. De är själva matproducenter i liten skala. Albin kommer bland annat att sälja lamm och Viktor matsvamp.

Skapar virtuell saluhall

röstånga/Billinge Röstånga och Billinge kommer att vara först i landet med att testa den nya virtuella tjänsten Bygdens saluhall som håller på att byggas upp. I morgon, söndag, hålls ett öppet möte på Röstånga gästis där projektet presenteras. Tanken är att göra det lättare för kunder att handla av lokala producenter.

Albin Ponnert och Viktor Zaunders håller på att bygga en modell för en saluhall på nätet. Där kan lokala producenter och konsumenter lättare komma i kontakt med varandra.
– Vi vill göra den lokalproducerade maten tillgänglig för konsumenterna utan mellanhänder. säger Albin Ponnert. Här ska man kunna boka sin beställning direkt hos producenten.
När kunden bokat sina varor via hemsidan kommer varorna att finnas på ett lokalt utlämningsställe. Vissa saker kan levereras varje vecka, för andra varor passar det bättre att ha en längre frekvens mellan gångerna.

I nuläget är det sju-åtta producenter som är intresserad av att vara med i nätverket. Det finns alltså snart möjlighet att handla närproducerad lättöl från ett mikrobryggeri, honung, matsvamp, ekologiska grönsaker, lamm, kalv, kanin och fågel.
– Bygdens saluhall är ett väldigt enkel sätt för småproducenterna att hitta kunder och att skapa band med lokal anknytning, säger Viktor Zaunders.

Eftersom Albin Ponnert bor i Billinge och Viktor Zaunders i Röstånga kommer de att bli de första orterna i Sverige där man testar Bygdens saluhall. Flera andra orter är intresserade men får komma med senare.
– Jag tror att Röstånga-Billinge passar bra för att här finns många duktiga producenter och ett bra publikunderlag i byarna, säger Albin Ponnert.
– Även om jag är ny i Röstånga ser jag ett stort samhällsengagemang här, säger Viktor Zaunders.

Bygdens saluhall har inget vinstsyfte. Kunderna kommer att betala ett årsmedlemskap på 150 kronor för att vara med. Den vinst som Albin Ponnert ser ligger på ett annat plan:
– Det är ett sätt att främja landsbygdens utveckling, säger han. Vi är sårbara i Sverige, det här ger mer inhemsk matproduktion.
Efter informationsmötet i helgen är tanken att Bygdens saluhall ska finnas på nätet i april och att det ska vara igång med utlämningsställe i maj-juni.

Albin Ponnert har själv en gård i utkanten av Billinge. Där finns hönor och odling för eget bruk. Dessutom räknar Albin med att han ska ha en överproduktion av lamm att sälja, och kanske också avkommor till kalkonen Henke Larsson. Dessa skulle i så fall kunna vara möjliga att köpa till Thanksgiving för den som firar det.
Viktor Zaunders har nyligen flyttat till Röstånga och håller på att starta en odling av matsvamp. Troligen blir det odling av några svampsorter både inne och ute.

Fotnot: Mötet hålls den 13/3 klockan 15.00 på Röstånga gästis. Är du nyfiken kan du se mer på www.bygdenssaluhall.org.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...