Frans lycklig vinnare i Mellofinalen.S

Dubbelt skånskt i mellotoppen

Många artister i Mellofinalen tog i för kung och fosterland. Men det var Frans Jeppsson Walls coola attityd som gick hem i stugorna.
Är du så cool på scenen som du ser ut?
– Ja, så klart! Jag är mig själv och det tror jag man känner.

Robin Stjernberg, Sanna Nielsen, Måns Zelmerlöw och nu Frans Jeppsson Wall. Det blir fjärde gången i rad som en skånsk artist tar hem Melodifestivalen. Men varför skåningarna lyckas så bra här kan han inte svara på.
– Det enda jag vet är att det inte är någon slump, säger han och skrattar.
Han erkänner att han inte var säker på att han och låten skulle vinna förrän han hörde sitt namn ropas upp som vinnare. Och han är glad att få vara den som representerar Sverige i Eurovision Song Contest.

SVT bjöd på en perfekt Mellofinal – och det var inte enbart i Sverige man bänkade sig framför tv:n på lördagen. Även Finland, Norge och Island sände den svenska finalen direkt. Enligt den internationella juryn stod det mellan fyra låtar – och allra flest poäng fick Oscar Zia med Human, även om Frans och Ace Wilder fick fler tolvor, fyra var.
Lika cool som han är på scenen svarar Frans på journalisternas frågor.

Kommer du vara lika cool när du sjunger för hela Europa? Eller blir det mer nervöst?
– Det är klart att jag blir nervös, men jag låtsas att jag är cool och då blir jag det.

Vad tror du det var som gjorde att folk föll för din låt?
– Jag vet inte egentligen.

Det blev skånskt på både guld- och silverplatsen.
– Vilken skånsk seger! sa Oscar Zia glatt och var uppenbarligen helt nöjd med hur allt hade gått.
– Det här är helt magiskt, sa en strålande glad Oscar, som lovade att sitta på första parkett när Frans Jeppsson Wall tävlar i Eurovision Song Contest i Globen i maj.
– Jag kanske till och med får köra!
Oscar Zia och Human kom etta när den internationella juryn hade sagt sitt.

Vad betyder det?
– Det betyder ju att de hade trott att jag hade haft bra chanser i Eurovision och det är ju det allting handlar om. Så det känns fantastiskt. Men jag är så j-vla nöjd med den här platsen. Jag är en stolt tvåa.
På lördagskvällen ville Oscar Zia inte tänka på hur han skulle följa upp sitt silver.
– Nu vill jag bara ta det lugnt, det är så skönt att det här är över, sa han.

Du känner inte att du snubblade på målsnöret?
– Nej, jag tycker Frans är magisk och grym och jag unnar honom verkligen det här, det har jag sagt hela veckan, sa.
Han tyckte det skulle vara skönt att få andas ut efter en vecka av anspänning.
– Det är så jäkla skönt att det är över. Om det inte gått så bra vet jag inte hur jag hade känt, men nu är jag bara så nöjd.