Christina Cromnow, Steve Nyberg, Kinga Dukaj och Mattias Elftorp är några av serieskaparna bakom Hybrid. Foto: Håkan Jacobsson
Kinga Dukaj lägger sista handen vid logotypen vid ingången. Foto: Håkan Jacobsson
Mattias Elftorp beredd att hänga en av utställningarna. Foto: Håkan Jacobsson
Steve Nyberg i läshörnan. Foto: Håkan Jacobsson

Serier med utblick

MÖLLEVÅNGEN Hybriden har grundarna gett namnet åt det centrum för tecknade serier som i dag, fredag, öppnar på Möllevången. Här ska finnas utställningar, butik, läshörna, arbetsytor – allt handlar om tecknade serier.

I förhandsreklamen beskrivs Hybriden som Malmös nya seriehäng, där det ligger i gallerian Mitt i Möllan vid Claesgatan.
När tidningen tittade in på torsdagen stod Mattias Elftorp just vid stegen för att börja hänga bilder på väggen. Galleriet öppnar med två utställningar, en med serier av de tiotalet serieskapare som ligger bakom Hybriden, en med smakprov ur de sex böcker som just nu är på tryckning och kommer att ges ut de närmaste månaderna.

Hybriden drivs av Tusen Serier och CBK, två ideella föreningar som drivs av lokala serieskapare.
Mattias Elftorp, som är medlem i båda, säger att det som förenar dem är en internationell utblick. CBK ger ut en tidning/bok, CBA, där innehållet brukar vara just internationella serier, men i det nummer som släpps precis i dag har man valt att presentera serier av medlemmarna själva.

Deras uttryck är väldigt olika:
– Jag tror att det som förenar oss handlar om mer övergripande saker, om vart vi vill gå med serieskapadet, hur vi vill påverka en svenska seriekulturen, säger Mattias Elftorp.
Han pratar om ett internationellt perspektiv, menar att Sverige i mångt och mycket blivit sig självt nog, att även den alternativa serievärlden handlar om serier om svenskar, av svenskar, för svenskar.
– Det är inte så många så många som tittar utanför landets gränser för inspiration, säger han.

Den inspirationen är det tänkt att man ska kunna hitta på Hybriden, genom utställningar, i butiken och i läshörnan. Man ska också ha studioplatser, som ska kunna hyras ut till serieskapare.
Här ska också anordnas workshops om olika aspekter på serieskapande.

Under invigningen – det börjar klockan 16 – tänker man ha stafettserier. Det vill säga, den som vill kan komma och vara med – man fortsätter på det någon annan tecknat och skickar sedan vidare.

Dagens fråga

Tror du på ett liv efter detta?

Loading ... Loading ...