Skurups Elverksmuseum tas över av Skurups Elverk. Valter Andersson Foto: Claes Hall
Skurups Elverksmuseum tas över av Skurups Elverk. Foto: Claes Hall
Valter Andersson är nöjd med uppgörelsen. Foto: Claes Hall

Passionerat insamlade skatter skänks

Skurup Sjuhundra historiska prylar relaterade till elektrifieringen av Skurup under 1900-talet överlämnades i går till Skurups elverk.

Ovanför en lång trappa i elverkets lokaler står det målat ”Museum”. Däruppe i två rum finns en diger samling eltekniska prylar och dokument som förtäljer hur samhället utvecklades till det moderna informationssamhället vi lever i i dag – tack vare elektrifieringen.

Det är Skurupsbon Valter Andersson som i 60 års tid har samlat på karbidlampor, proppar, elmätare och avskärmade lampor som lurade stridsflygares ögon under kriget, och mycket mer.
Flera gånger i veckan går han fortfarande hit med något nytt fynd eller för att göra tillägg i minnesanteckningarna.
Han kommer fortsätta att gå till museet fortsättningsvis också, men han har tagit beslutet att skänka samlingen till Skurups elverk. Tidigare lånade han bara utrymme i lokalerna men samlingen var hans.
– Jag fyllde 92 år i januari så jag får planera för framtiden, säger han och skrattar.

Det är många som har frågat och undrat vad det ska bli av alla hans saker den dagen han går bort, och efter en tids funderande har han kommit fram till en lösning han är nöjd med.
Samlingen skänks till elverket och i gåvobrevet står det inskrivet att han fortfarande har fri tillgång till museet och att det blir elektriker Jimmy Nilsson som är ansvarig för att ta hand om samlingen.
– I dag har polletten fallit på rätt håll. Jag har funderat på vad som ska hända när jag slutar men det har vi löst i dag. För mig passar det väldigt bra att det är Jimmy som tar över och sköter det här, han är insatt i det, säger Valter Andersson nöjt.
Elektriker Jimmy Nilsson är barnbarn till den tidigare elverkschefen Ernst-Erik Jönsson. Och det var Ernst-Erik Jönsson som erbjöd Valter att flytta sin samling till elverkets lokaler i mitten av 90-talet.
Valter Andersson själv jobbade som elektriker i Wemmenhögsbolaget och när det köptes upp hade han ingenstans att göra av sin samling som då hade vuxit till en ansenlig mängd.

– Jag har flyttat den fem gånger, från källaren, till kontoret på Södergatan på två olika platser och till Upplagsgatan och så hit, berättar Valter Andersson.
Jimmy Nilsson får nu tid på sig att lära sig samlingen med läromästaren vid sin sida.
– Jag har varit här en del som liten och har väl lärt en del, men allt kommer jag inte att kunna så är det, säger Jimmy Nilsson.
Valter Nilsson skrattar bara när undertecknad frågar om han kommer att ”korvstoppa” sin lärling och drar en anekdot från tiden då Wemmenhögsbolaget drog el till byggnationen av Sturup.
På Valters eget vis, med passion för detaljer, hembygdens elektrifiering och en god historia.

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×