Kultur

Körverk med fokus på kvinnligt åldrande

Sissela Benn, Mari Götesdotter, Katarina Lundgren-Hugg och Maria Naidu i körverket Blod och eld, av Liv Strömquist och Ada Berger. Premiär är det på Intiman nu på lördag. Foto: Emmalisa Pauly
Artikel Kultur och Nöje Varför måste Snövit dödas av den elaka styvmodern? Och varför fick tidernas största sexsymbol, Marilyn Monroe, aldrig själv orgasm? Det är några av frågorna som tas upp i det nyskrivna tragikomiska körverket Blod och eld, av Liv Strömquist, Ada Berger och Erik Hjärpe, som har urpremiär på Intiman i Malmö nu på lördag.

Pjäsen handlar om att åldras och att ingen vill det.

– Jag lyssnade nyligen på ett P1-program där de pratade om klimakteriet och då kom jag på mig själv att jag vet ju nästan ingenting om det som ligger ganska nära mig i framtiden. Och jag ska snart lämna en ung identitet för något annat, säger regissören Ada Berger som är konstnärlig ledare för Unga teatern på Malmö stadsteater.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Rattfull körde in i stillastående bil

Lund
Lund

Polisen kallades till en trafikolycka på Fjelievägen vid lunchtid på onsdagen.

En man i 60-årsåldern hade kört in i en stillastående bil som stannat för att köra in i rondellen vid Nova. Polisen misstänkte att mannen var berusad och lät testa honom på plats, vilket gav utslag. Mannen togs med in för provtagning. Han misstänks nu för grovt rattfylleri för att ha kört med över en promille i blodet.

Lund

Cyklist förd till sjukhus efter påkörning

Lund
Lund En cyklist fick föras till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en bil på Måsvägen i Lund

Larmet om händelsen inkom klockan 17.16. Polis, ambulans och räddningstjänsten larmas då till Måsvägen där en personbil och en cyklist krockat. Cyklisten har förts till sjukhus med ambulans. Skadeläget är initialt oklart.

Lund

Stal jackor för 6 000 kronor

Lund
Lund

På måndagseftermiddagen upptäcktes en stöld på H&M vid Stortorget. En okänd gärningsperson uppges ha stulit jackor till ett värde av 6 000 kronor.

Söderslätt

Filmares liv och skapande i utställning på hemmaplan

Man går längs en grusväg i dimma med en filmkamera över axeln.
Foto: Göran Setterberg
Söderslätt
TRELLEBORG – Han har verkligen sparat på allt! hävdar Annika Börjesson, konstintendent på Trelleborgs museum inför öppnande av utställning om filmskaparen, men också skulptören, konstnären, Smygehamnsbon och privatpersonen Jan Troell.

Ett frö om en utställning såddes när Jan Troell tillsammans med Jan Hemmel gjorde dokumentärfilmen Vem var Du Axel Ebbe? på plats i Trelleborg i skulptörens egen konsthall.

– Jan bor ju här och Trelleborgs museum har mött honom på olika sätt tidigare. Men när de gjorde filmen om Axel Ebbe insåg jag vilken jättestor konstnär vi har här nästgårds. Samtidigt tänkte jag, vågar vi fråga honom om att göra en utställning? berättar konstintendent Annika Börjesson.

Porträtt av en man som håller ett objektiv eller ett förstoringsglas framför ena ögat.
Jan Troell.
Foto: Johan Bergmark

Samlare sedan barnsben

Frågan ställdes till slut och Jan Troell sa ja, liksom han villigt öppnade sitt klipprum och sina arkiv hemma i Smygehamn.

– Både han och familjen har varit oerhört generösa och hjälpt till. Men vilken samlare han är! Han har verkligen sparat på allt, berättar Annika Börjesson.

Det börjar redan med den första filmen från hans födelse den 23 juli 1931 på Limhamn till allt det som följer i hans barndom och därefter manus, fotografier, teckningar, kameror och skulpturer från hans liv.

Var det inte svårt att välja vad som ska visas i utställningen?

– Jo, och vi har bara 140 kvadratmeter yta för utställningen. Därför har vi tagit beslutet att låta den vara kvar till sommaren 2022. Det ger också en möjlighet att lägga till och dra ifrån och förändra utställningen, säger Annika Börjesson.

Utställ­ningen blickar både bakåt och framåt i tiden. Det blir möten med filmaren, regissören, fotografen och manusförfattaren men också barnet, läraren och konstnären Jan Troell. Utställningen gör nedslag i olika filmverk, bjuder på lekfulla inslag.

En man står bakom en kvinna som sitter på en gunga ute i naturen. Kvinnan ler, lutar sig bakåt och sträcker händerna upp mot mannen som pussar henne på pannan.
Liv Ullman och Max von Sydow som Kristina och Karl-Oskar i filmen Utvandrarna från 1971.
Foto: Svensk filmindustri, SF

Från Malmö till Hollywood

Jan Troell som utbildar sig till folkskollärare spelar redan på 50-talet in sina första kortfilmer. Tillsammans med Malmöfödde regissören Bo Widerberg gör de kortfilmen Pojken och draken och därefter följer nya filmuppdrag.

1966 gör Jan Troell sin första långfilm, Här har du ditt liv, tätt följt av Utvandrarna och Nybyggarna, vilka gör honom internationellt berömd. Han far över Atlanten till Hollywood, får generösa erbjudande men vill hellre uppfylla egna filmdrömmar.

Det blir personliga filmer, om människor som försöker ta sig an livet självt – filmer som BANG! Ingenjör Andrées luftfärd, Sagolandet, Hamsun och Maria Larssons eviga ögonblick.

Filmaren och privatpersonen

– Jag har i utställningen följt honom genom livet och genom hans filmverk visa på honom som filmare, men samtidigt också som privatperson och allt det som är han, Jan Troell, säger Annika Börjesson.

Bosatt i Smygehamn är rötterna starka och flera av Jans filmer utspelar sig just i Skåne. I museets biograf kommer hans filmer att visas, både kortfilmer och långfilmer.

Förbokning till helgen

Under utställningens öppningshelg nu på lördag och söndag den 3 och 4 oktober krävs förbokade biljetter via museet. Därefter är det möjligt att besöka utställningen fritt enligt gällande öppettider, tisdag-söndag, klockan 12-16.

FAKTA

Jan Troells långfilmer på museet

2 december klockan 18.00: Utvandrarna (3 timmar 10 minuter)

6 december klockan 12.30: BANG! (1 timme 50 minuter)

9 december klockan 18.00: Hamsun (2 timmar 39 minuter)

13 december klockan 12.30: Så vit som en snö (2 timmar 32 minuter)

19 december klockan 12.30: Utvandrarna (3 timmar 10 minuter + 15 minuters paus)

20 december klockan 12.30: Nybyggarna (3 timmar 10 minuter + 15 minuters paus)

27 december klockan 12.30: Här har du ditt liv (2 timmar 50 minuter)

Närvarande (82 min) I Närvarande skildrar Jan Troell vännen och fotografen Georg Oddner.

Kultur och nöje

Iron Maiden släpper nytt livealbum i höst

Iron Maiden släpper ett nytt livealbum i november. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Iron Maiden-fans som är besvikna över inställda konserter till följd av coronapandemin kan bocka för den 20 november i kalendern. Då släpper bandet nämligen sitt nya livealbum, med den generöst tilltagna titeln "Nights of the living dead: Legacy of the beast: Live in Mexico City".

Som titeln skvallrar om handlar det om musik från tre konserter som bandet spelade i den mexikanska huvudstaden i fjol.

"Vi blev lika besvikna som våra fans när slutetappen av vår sommarturné blev inställd. Därför tänkte vi att vi skulle lyssna igenom våra inspelningar från turnén och ta reda på om vi kunde skapa den definitiva livealbum-upplevelsen", säger bandets basist Steve Harris i ett pressmeddelande publicerat i Rolling Ston e.

Albumet kommer bland annat att innehålla äldre Iron Maiden-låtar som inte har framförts inför publik på länge, samt låten "For the greater good of god" som aldrig har släppts som liveinspelning tidigare.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Lund

Nytt inbrott på Östra Torn

Lund
Lund På onsdagen inträffade ännu ett inbrott i stadsdelen Östra Torn. Denna gången var det Flöjtvägen som drabbades.

Någon har brutit upp ett fönster och på så sätt tagit sig in i en bostad. En läsplatta och receptbelagda mediciner, däribland morfinpreparatet Citodon, rapporteras vara stulna.

I augusti och framför allt i september har bostadsinbrotten ökat markant i Lund, något som Skånskan tidigare skrivit om. Jämfört med samma period förra året har inbrotten ökat med 100 procent.

Det är framför allt i innerstadens östra delar som inbrotten ökat, på Östra Torn och Linero.

Kävlinge

Inte trovärdig om flask- och knivattack

Skador på en vägg med blod eller vinfläckar.
Foto: Polisen
Kävlinge
Kävlinge En 32-årig kvinna frias från åtal kring en flask- och knivattack mot sin före detta partner, som hon fortfarande bodde hos.

Förra året kallades polis till en adress i Kävlinge efter ett bråk. En man skulle ha blivit överfallen med knivar och fått en flaska krossad mot huvudet.

Paret hade varit gifta, men hade ännu inte separerat. De bråkade mycket.

Viftade med knivar

Den aktuella dagen satt de på balkongen när mannen fick ett samtal från en kvinnlig bekant. 32-åringen blev svartsjuk och kastade en medicinburk på honom.

När han gick in i köket ska han ha knuffats in i en dörr och slog i huvudet så det började blöda. 32-åringen klämde hans hand i dörren. Sedan tog hon två köksknivar och viftade med dem. Hon förstörde också hans mobiltelefon.

Torftig berättelse

Tingsrätten har studerat polisförhör och vad mannen sagt i domstol. Det konstateras att han ”lämnat en torftig, detaljfattig och något rörig berättelse” om vad som hände den aktuella kvällen. Vid första förhöret saknas en incident med en trasig flaska mot halsen, som torde vara osannolik att ha glömt bort att berätta om.

Sammantaget ser man inte mannen som mer trovärdig, än kvinnan som beskriver mannens svartsjuka och ett bråk där ett ben hamnat i kläm på honom, men där han sedan kysst henne. Skadorna kan ha uppkommit vid det bråk han beskrivit, men även från hennes beskrivning.

Sammantaget finns inte så starka bevis att en fällande dom kan ges. Kvinnan frias från åtal för skadegörelse, misshandel och olaga hot.

Lund

Två bedrägeriförsök i Dalby

Lund
Dalby

I tisdags eftermiddag blev en kvinna uppringd av en man som kallade sig för utredare. Mannen påstod att det var problem med bankomaten i Dalby centrum. Någon hade fotograferat kvinnans kort och nu ville mannen ha koden till bankkortet. Kvinnan lade på luren och ringde istället polisen. Kvinnan är i 95-årsåldern.

En halvtimme senare ringde en okänd man upp en kvinna bosatt i Dalby och utgav sig för att arbeta på bank. Mannen hävdade att det skett ett uttag på 12 000 kronor från kvinnans konto. Kvinnan, som också är i 95-årsåldern, fattade misstankar och avslutade samtalet och anmälde händelsen till polisen.

NÄSTA ARTIKEL