Olivia Schough satte kvitteringen i slutsekunderna av första halvlek. foto: Jonas Ekströmer/tt

Sverige klart för Rio-OS efter rysare

Malmö Sverige spelade 1-1 mot Nederländerna och är klart för OS i Rio. Hemmalaget bjöd på biljetten. Mittbacken Kelly Zeeman missade en bakåtpassning och Olivia Schough satte kvitteringen som tog Sverige till Brasilien.

Sverige fick en mardrömsstart på Sparta Stadion i Rotterdam. Redan efter fem minuter fick Hedvig Lindahl hämta ut bollen ur nätet.
Manon Melis tog sig enkelt förbi Elin Rubensson och slog ett precist inlägg. Framför mål störtade Vivianne Miedema fram och styrde bollen i mål.
Sverige hade svårt att få igång något spel. Nederländerna var nära att utöka ledningen, men i första halvleks slutsekunder fick Sverige en gratisbiljett in i matchen.
Kelly Zeeman misslyckades med en bakåtpassning till målvakten Sari van Veenendaal. Olivia Schough fångade upp bollen och placerade säkert in 1–1. Det var det sista mittbacken Zeeman gjorde i matchen. Hon blev utbytt i paus.
– Vi stressade dem och när hon misslyckades rejält med passen var jag där och kunde peta in den. Det var den bästa känslan, säger Schough till SVT Sport.
Hemmalaget tröttnade något i andra halvlek samtidigt som Sverige spelade bättre.
Med tio minuter kvar var Nilla Fischer nära att skarva bollen i mål och kort därefter brände Schough ett friläge.
Slutet blev spännande. På tilläggstid slog Sherida Spitse ett misslyckat inlägg som prickade ribban och i nästa anfall kom målskytten Miedema fri, men sköt över.
– Det är faktiskt en lättnad, för vi har haft det jobbigt där ute och inte spelat bra fotboll. Men vi har kämpat, säger förbundskapten Pia Sundhage.
Anfallsstjärnan Lotta Schelin, som klev av efter 60 minuter, hyllade försvarsspelet.
– När de trycker in 1-0 blir det lite nervositet och rädsla. Helt plötsligt står man i ett helt annat läge. Men vi står upp och får in ett mål och spelar kompakt i andra halvlek. Det gör vi riktigt bra. Försvarsmässigt gör vi en kanonturnering, säger hon till Eurosport enligt Expressen.