Anna Netterheim, rehabchef i Eslöv visar de nya hjälpmedel som finns på marknaden när Eslöv siktar på att ligga i framkant för vårdteknologi. Skärmen på bild är fjärrstyrd och kan hjälpa hemtjänsten. Foto: Carro Wendt
Linda Persson och Linda Jönsson från Kärråkra berättade om sitt projekt ”Sjung och minns”. Tillsammans med Madeleine Nilsson hittar de sätt för demenssjuka att minnas.
Pelle Frick har hand om kvalitetskontrollen och provar en av kommunens cyklar som används i omsorgen.
Camilla Petersson och Camilla Månsson Dahlstrand jobbar inom LSS. Där finns bebissimulatorerna Melvin och Matilda som ger kunskaper om hur det är att sköta en liten bebis.
Man ska inte bara använda handsprit, man ska göra rätt också. Där det lyser är händerna rena, resten är fortfarande smutsigt. Bergagården lärde ut hur man ska sprita händerna på rätt sätt.

Framtidens vård är här

Eslöv I Medborgarhuset samlades vårdpersonal från Eslöv för att se på ny teknologi som kan förbättra vården för Eslövsborna. En spinnande robotkatt, bebissimulatorer, en matningsrobot och hemtjänst via Skype på hjul är några exempel som kan förbättra vården i framtiden.

Det var andra året i rad som Eslövs kommun anordnade en kvalitetsmässa för sin personal. Drygt 600 av cirka tusen anställda beräknades besöka mässan under de två dagar som den hölls.
En spännande del av mässan riktade in sig på ny teknologi som är anpassad för vården.

– Det är ett politiskt mål att vi i Eslöv ska vara i teknologisk framkant inom vården 2018, berättar Pelle Frick som är ansvarig för kvalitetskontroll. Under 2016 satsar vi på ökade kunskaper och medvetenhet om välfärdsteknologi.
En uppmärksammad teknik var hemtjänst i form av en datorskärm på hjul.
Den lilla roboten har en fjärrstyrd skärm där personalen kan föra samtal via Skype med patienterna.
– Det här kan effektivisera hemtjänsten, säger rehabchef Anna Netterheim.
Om hemtjänsten kan ge patienten medicin via Skypekontakt blir det mer kvalitetstid över när man väl är på plats. Man kan bli rädd och tro att vi tar bort det mänskliga mötet.
Det är inte meningen, utan detta ska ge personalen större möjlighet att kunna prata eller ta en promenad med patienterna istället för att bara ge medicin.
– Det är en ny generation äldre som faktiskt ibland har krav på den nya tekniken och vill ha den här valmöjligheten, menar Josef Johansson, förvaltningschef.

Den nya teknologin kan annars handla om de mest skilda saker.
Det finns nyckelfria lås som låses via mobilen. Det underlättar nyckelhanteringen och ger större säkerhet. En digital dosett kan öppna sig och pipa när det är dags för medicin. För personer med till exempel ADHD finns möjlighet att få hjälp av appar på mobil eller surfplatta, och dessa kan till exempel underlätta vardagen genom att hålla reda på tider för den som har svårt med detta.
– En del säger att det blir som en extra hjärna som håller reda på tvättider och när det är dags att betala räkningar, säger Henrietta Holmkvist, arbetsterapeut.

Inom LSS finns tre bebissimulatorer. De kan användas för att lära ut hur man sköter en bebis till blivande föräldrar som kan ha svårt för skötseln.
De naturtrogna bebisarna ska ha mat, tröstas och bytas blöja på. Robotkatten kan jama, spinna och andas. En sådan katt kan användas på demensboende, och verkar lugnande på patienterna.
I lokalerna fanns personal från många av verksamheterna, och där presenterade man också sina pågående projekt och erfarenheter för varandra.

Bergagården hade ju under året haft ett utbrott av multiresistenta stafylokockbakterien MRSA. De lärdom man ville dela med sig av var hur man stoppar spridning utan att göra avkall på trivseln.
Kärråkra Demenscenter presenterade sitt projekt Sjung och minns. Man visade hur man enkelt gör instrument, men också att man kan använda färgglada sjalar för den som vill vara med utan att det låter så mycket. Solhällan visade hur man genom schemaläggning kunnat skapa fler möjlighet för brukarna att komma ut.

Under dagarna kommer alla besökare att kunna rösta för det projekt som de anser vara det bästa för att öka kvaliteten för brukarna. Tre vinnare kommer att utses och resultatet kommer att vara klart om ungefär en vecka.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×