Hon

Journalistpionjär i fokus för ny dokumentärfilm

Anna Hylander. Pressbild
Artikel Hon arbetade som piga i Sörmland, som nomadlärare för samer i Saarivuoma och reste världen runt
– långt innan uttrycket fanns var Ester Blenda Nordström Sveriges första wallraffande journalist. Nu har filmregissören Anna Hylander från Malmö gjort en dokumentärfilm om denna äventyrslystna men också självförbrännande journalist, som också var hennes mormors moster. Premiär är det på Tempo dokumentärfilmfestival i veckan och i april visas Ester Blenda i en kortare version i SVT.

Trots att Ester Blenda Nordström var hennes mormors moster och att mormodern stolt hade alla Ester Blendas böcker i sin bokhylla kände Anna Hylander egentligen inte till så mycket om sin släktings fantastiska och tragiska liv.


– Det var först när det lilla Lundaförlaget Bakhåll gav ut Ester Blendas första bok, En piga bland pigor, 2012 som jag kände
– wow hon är verkligen spännande, jag måste veta mer, berättar Anna Hylander. Ganska snabbt träffade jag på en släkting som hade en hel minneskoffert över Ester Blenda där det bland annat fanns nästan tusen stillbilder. Det var verkligen en guldgruva.

Först hade Anna Hylander tänkt sig en historisk dramafilm men materialet i kofferten fick henne att tänka om.


– Bilderna så vackra och spännande och hade sådan patina och så hade jag allt textmaterial. Ester Blenda skrev mycket personliga artiklar om sina resor och upplevelser och det fanns brev och dagböcker. Allt detta och bilderna bildade den här väven av hennes liv som jag ville göra. Hela filmen fanns samlad i en låda.

Dokumentären Ester Blenda följer kronologiskt Ester Blenda Nordströms vuxna liv från arbetet som journalist på Svenska Dagbladet, det första wallraffande som piga på en gård i Sörmland 1914 och som nomadlärare för samer i Saarivuoma via äventyrliga resor till Argentina, USA och Kamtjatka.

Den följer också nära och ömsint hennes stundtals kaotiska privatliv med vänskaps/kärleksförhållandet med bästa väninnan Karin, skenäktenskapet med upptäcktsresande René Malaise, det tilltagande alkoholmissbruket, försöken att slå sig till ro på landet och det tragiska slutet 1948 där hon är satt under sin storebrors förmyndarskap.

Att berätta den här historien utifrån stillbilder och text beskriver Anna Hylander som både lustfyllt och kreativt. Eftersom hon är en filmregissör som gillar att berätta med fiktion valde hon att använda skådespelare som röster till de texter som ingår i filmen.


– Jag ville göra drama och fiktion och locka med tittaren på Ester Blendas resa, förklarar hon. Eftersom det fanns så många citat blev det berättande i jagform. Det var också viktigt att berätta historien som den utspelades 1914 och framåt, jag ville ha hennes blick på världen, inte min som tittar tillbaka. Ester Blenda skulle vara huvudpersonen, subjektet och det skulle berättas på samma sätt som man berättar om en man.


– Sedan var det också viktigt att det blev en vacker film, fortsätter hon. Stillbilderna är så härliga och hennes handstil så vacker. Jag ville brodera med alla dessa dokument.

Filmen om Ester Blenda Nordström har på många sätt vuxit fram under arbetets gång. Anna Hylander har filmat, klippt och gjort research om vartannat, åtminstone de två första av de tre åren som det tog att göra filmen. Och det har varit ett enmansprojekt i mångt och mycket.


– Det har varit roligt och verkligen känts som att jag äger projektet. Samtidigt var filmen helt stum när den var färdigklippt. Allt ljud, minsta fotsteg, biltuta eller fågelkvitter är pålagt efteråt av Jan Alvermark som är en fantastisk duktig ljudläggare. Han har skapat det universum som ljudet är och så kompositörsduon Frid & Frid förstås och skådespelarna.

Med sin film hoppas Anna Hylander kunna lyfta fram Ester Blenda Nordström som en stark, modig och företagsam person och långt före sin tid.


– Det är viktigt att det finns förebilder för unga i dag som gjorde det de gör för hundra år sedan. Det är också viktigt att se hur tidens pendel svänger, vilka som glöms och vilka som lyfts fram. Ester Blenda stod verkligen i rampljuset på sin tid och hade en aura runt sig att vara spännande och kittlande och att leva utan för normen.

Samtidig vill Anna Hylander också skildra ensamheten och utanförskapet i Ester Blenda Nordströms liv.


– Hon levde i en tid när hon inte kunde leva ut sin sexualitet och att vara så självutlevande, alltid på väg, skapade en ensamhet. Hon har privilegiet att vara androgyn och flyta över gränser men blir aldrig en del av något. Alkoholen kom nog också in tidigt i hennes liv. Hon kastade sig mellan ensamhet i vildmarken och rampljuset och det blev en paradox där alkoholen blev en ventil. Efter åren på Kamtjatka hade hon en vision av livet på landet men ensamheten och rastlösheten kom samtidigt som hon var för klen för att kunna resa mer.

Anna Hylanders förhoppning är också att både feminist- och gayrörelsen hittar filmen om Ester Blenda och tar den till sig och ser henne som en förebild.

Anna Hylander som är född och uppvuxen i Malmö har gjort både kort- och novellfilmer, en tv-serie och barn-tv före Ester Blenda och beskriver sig som feministiskt aktiv i filmbranschen men betonar samtidigt att hon först och främst är filmregissör.


– Men det är en angelägen frågeställning, jag vill hela tiden ha med den blicken. Vad berättas och av vem
– både i egna filmer, filmer man ser och branschen i stort. Det är avgörande om man vill ha ett demokratiskt filmlandskap. Bilder, film och rörlig bild är en central del av samhällsdebatten och då är det viktigt att många röster får höras.

Att filmen om Ester Blenda nu blir en av dessa röster är fantastiskt och jättekul tycker hon samtidigt som hon tycker att det är lite trist att hon inte fått ut den på biograf
– än.


– Den ska visas på SVT, K-special, 15 april, och nu i veckan på Tempo dokumentärfilmfestival i Stockholm och även i Kiruna
– där jag filmat en del sekvenser. Och självklart ska den visas på min hemmaplan i Malmö någon gång.

Gunilla Wedding

FAKTA

Fakta:

Ester Blenda Nordström:

Hon föddes 1891 och dog 1948 och var journalist och författare. 1911-1917 skrev hon i Svenska Dagbladet under signaturen Bansai och blev känd i hela Sverige när hon 1914 tog arbete som piga och sedan i en reportageserie och en bok (En piga bland pigor) beskrev sina erfarenheter. Nordström fortsatte med undersökande journalistik och arbetade bland annat som nomadlärare för samer. Hon var 1925
–1929 gift med entomologen René Malaise och deltog i hans utforskande av Kamtjatka i dåvarande Sovjetunionen. Om detta skrev hon reportageboken Byn i vulkanens skugga.

Ester Blenda Nordström skrev också flickböcker.

Bibliografi: En piga bland pigor (1914), Kåtornas folk (1916), En rackarunge (1919), 15 år : några blad ur en rackarunges liv (1921),Tok-Konrad (1922), Amerikanskt (1923), Byn i vulkanens skugga (1930), Patron Annmari : rackarungen blir bonde (1931), Patron förlovar sig (1933)

Anna Hylander om …

… sitt feministiska engagemang i filmbranschen: ”Rent konkret har jag varit engagerad i Doris film
– ett nätverk i Göteborg där vi gjorde kortfilm där alla A-funktioner var kvinnor. Sedan är jag också aktiv i nätverket WIFT, Women in Film and Television, och för två år sedan deltog jag i Moviement där Svenska filminstitutet satte ihop ett gäng kvinnliga filmregissörer i ett mentorsprogram med fokus på genus- och ledarskapsfrågor för att vi skulle lära känna varandra, nätverka och inte konkurrera. Det är i dag ett värdefullt nätverk.

… om hon kan se en förändring inom filmbranschen i Sverige efter Svenska Filminstitutets satsning på jämställdhet:

”Anna Serner har gjort ett jättebra grovjobb. Det är stor skillnad sedan hon tillträdde
– de frågorna lyftes inte innan och hon är jätteobekväm i vissa sammanhang. Många säger att det är jätteviktigt att prata om bredd inom svensk film och visst är det så men då ska det kunna göras av kvinnor också. Man ser nu att det märks på filmrepertoaren att många filmer är gjorda av begåvade, kvinnliga regissörer. Förr såg man inte så många.”

… vad hon arbetar med just nu: ”Jag skriver på ett novellfilmsmans. Det är fiktion för barn och jag hoppas det ska gå hela vägen till produktion men det vet man inte. Och så läser jag manus och håller på att utveckla en barnserie för SVT i Malmö tillsammans med Anagram. Soloprojekt som Ester Blenda är ju egentligen inte min sanna natur så jag ser mig ständigt om efter intressanta samarbetsprojekt med manusförfattare och producenter. Samt att jag ska avsluta dokumentären PappaKonstnären och träbitarna, som legat vilande.

Filmer av Anna Hylander:

TV: The Game (2012), Cirkuskiosken (2011), Leende guldbruna ögon (2007)

Kortfilm: The Building (2008), Skjut Mig (2006), Ryppar (2005), Ylva om natten (2004), Sista Hoppet (2002), M + P = OSANT (2001),

Dokumentärer: Ester Blenda (2016), Efter explosionen (2000), Låt höra av dig minne (1996)

Inrikes

Blåst och regn på ingång

Gula vädervarningar för kuling är utfärdade framför allt i de södra delarna av landet, under onsdagen och torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes På onsdagen väntas ett nederbördsområde dra in västerifrån som berör stora delar av landet.
Efter regn kommer snö och kallare väder innan mildare luft åter når Sverige till helgen.

– Det blir lite regn i Götaland och även även upp över Svealand och sydligaste Norrland. Sedan blir det ett väderomslag senare delen av onsdag då det slår om till nordvästvind och kall luft kommer ned med de här vindarna, säger Petter Lind, meteorolog på SMHI.

I samband med den kallare luften övergår nederbörden till snöfall.

– Det blir också ganska blåsigt i samband med att det slår om till kallare väder.

Redan under tisdagen utfärdades en gul varning för vind i kombination med snöfall på kalfjället. Gula vädervarningar för kuling är även utfärdade i de södra delarna av landet under onsdagen och torsdagen.

– Det går mot lite blåsigare väder generellt på onsdagen och torsdagen, säger Lind.

Kalluften håller i sig under torsdag och fredag, men sedan slår det om, enligt prognosen.

– Det milda luften verkar komma tillbaka under helgen, med lite blandad nederbörd med både snöfall i norr och mer regn söderut, säger Petter Lind.

FAKTA

Fakta: Vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

Sport

Skellefteå vann – efter tre mål i boxplay

Joakim Lindström gjorde ett av målen för Skellefteå. Arkivbild.
Foto: Erland Segerstedt/TT
Sport
Sport En femminutersutvisning blev avgörande när Skellefteå besegrade Frölunda med 5–2 och gick förbi Göteborgslaget i tabelltoppen. Västerbottningarna gjorde tre mål på fem minuter– trots att det var deras egen back Petter Granberg som fått lämna banan.

– Vi får ett gyllene läge att komma in i matchen. I stället blir det tvärtom. Oacceptabelt, säger Frölundas Johan Sundström till C More i den andra periodpausen.

Frölunda inledde matchen klart bäst och Skellefteå hade bara haft ett skott på mål när backen Adam Wilsby efter sju minuter stötte in 1–0 efter en passning rakt genom boxen från Linus Lindström. Ett inte helt logiskt ledningsmål.

Men det var mittenperioden som sent ska glömmas. Då hände både det ena och det andra som sällan skådas på en ishockeyrink.

Först en armbågstackling av hemmabacken Petter Granberg som försatte Frölundas unge Simon Edvinsson ur spelbart skick för resten av matchen.

Mål åt båda håll

Femminutersutvisningen skulle ge Frölunda en biljett in i matchen. I stället gjorde Skellefteå tre mål, Frölunda ett, innan laget återigen hade fullt lag på isen.

– Bra boxplay. De bjuder oss på bra lägen och vi kanske ska spela fyra mot fem i fortsättningen, säger Skellefteås Jonathan Johnson till C More.

Tillbaka efter ett covidavbrott gjorde Johnson ett av Skellefteås mål under den galna mittenperioden när han kom fri med Frölundamålvakten Matt Tomkins och satte pucken säkert i nättaket till 3–1.

Skellefteås första mål i det numerära underläget gjordes av Albin Sundsvik efter att Tom Kühnhackl brutit ett Frölundauppspel.

Johan Sundström reducerade hemmaledningen innan Joakim Lindström utökade till 4–1 till Skellefteå. Då fick Tomkins nog i Frölundamålet och ersattes av Niklas Rubin.

Matchstraff

Även Frölunda drabbades av ett matchstraff i slutet av den andra perioden när backen Andreas Borgman fick lämna isen efter en våldsam tackling på Tom Kühnhackl. Men lika effektivt som Skellefteå varit med en man mindre, lika ineffektivt var laget när man fick chansen att spela fem mot fyra i fem minuter.

5–1-målet kom i stället i inledningen av den tredje perioden genom backen Jonathan Pudas från blå linjen.

Matchen var den tredje mellan lagen den här säsongen. Den klart märkligaste, och den första där Skellefteå tagit poäng. Nu tog laget samtliga tre poäng och gick förbi Frölunda upp på tredje plats i den haltande SHL-tabellen.

Thomas Eriksson/TT

Inrikes

Sex ryska landstigningsfartyg ute ur Östersjön

Försvarsmakten har följt ett antal ryska landstigningsfartyg i Östersjön. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Samtliga sex ryska landstigningsfartyg har lämnat Östersjön igen, uppger Försvarsmakten.

– Tre passerade Skagen tidigare under dagen och de andra tre passerade Stora Bält-bron för några timmar sedan, säger pressekreterare Therese Fagerstedt till TT på tisdagskvällen.

Försvarsmakten har följt de ryska fartygens rörelser sedan de tog sig in i Östersjön i förra veckan. Att ryska fartyg är där är inget konstigt i sig, men antalet avvek från normalbilden.

– Vi har en god lägesbild över närområdet. Vi har också en god uppfattning över rysk kapacitet i Östersjöområdet.

– Ingenting i det vi ser nu utgör någon hotbild, nu börjar det återgå till normalbilden som vi är vana vid att se, säger Fagerstedt.

Att fartygen fördes in i Östersjön var en av anledningarna till att Sverige skickade fler soldater till Gotland för några dagar sedan.

Beredskapsanpassningen med förstärkningar på bland annat Gotland påverkas inte av att fartygen lämnar Östersjön.

– De förflyttningar som nu har gjorts och som beslutades av insatschefen byggde på flera faktorer än bara de här fartygen, säger Fagerstedt.

Jonas Grönvik/TT

Utrikes

Första gallringen klar för Europas rymdfarare

ESA letar framtida rymdresenärer. På bilden syns astronauter från Nasa, japanska Jaxa och europeiska ESA på Kennedy Space Center i Florida, USA, inför avfärd i april ifjol. Arkivbild.
Foto: Aubrey Gemignani/Nasa via AP/TT
Utrikes
Utrikes ESA lockar med rymdresor.
22 589 hågade har ansökt.
Nu har Europas rymdstyrelse sållat fram 1 400 kandidater till de sex platser som finns i astronautprogrammet.

Det var i februari förra året som ESA meddelade intentionen att få fram en ny generation rymdresenärer. Extra viktigt var att erbjuda dem med någon form av funktionshinder möjlighet att delta – så kallade parastronauter.

När beskedet om det första utgallringen kom på tisdagen stod det klart att 29 av de 1 400 utvalda hade funktionshinder.

Men det krävs noggranna studier för att granska eventuella risker för parastronauter.

– Men vi på ESA står fast vid vårt löfte att öppna rymden för alla, sade rymdstyrelsens generaldirektör Josef Aschbacher.

ESA tror att man kan erbjuda minst fyra, troligen sex, rymdutbildningar mot slutet av detta år, för planering av resa från jorden "till månen och bortom".

Samtidigt läggs betydande krafter på ESA att utveckla maskinella möjligheter att utforska rymden, inte minst genom robotar. Dessutom planeras färder till månen, troligen i samarbete med Nasa, för att forsla forskningsutrustning till månen.

Projekt finns också att utforska en av Saturnus månar, Enceladus, för att studera om något döljs under dess isyta.

Grim Berglund/TT

ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher. Arkivbild.
ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher. Arkivbild.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Sport

Lugi vill skrälla mot serieledaren

En handbollsspelare i aktion
Foto: Adam Ihse/TT/arkiv
Sport
Lund
Handboll Lugi fick en smakstart och körde över BK Heid i den första matchen på nästan två månader. Nu väntar dock betydligt tuffare motstånd då SHE-ettan IK Sävehof gästar Lund på onsdagen.

– Det är så klart en enorm skillnad, konstaterar tabellfyrans tränare Kenneth Andersson med ett knappt dygn kvar till avkast.

– Men utmaningen är där och den ska vi försöka ta.

I söndags blev det förkrossande 31-18 hemma mot nästjumbon Heid.

– Det var ganska ringrostigt före pausen, men spelet lossnade rejält i andra halvlek. Vi behöver dock några matcher till innan vi är uppe på samma nivå som före uppehållet.

– Jag hoppas och tror att vi ska kunna utmana framåt våren. Men ska vi vinna redan nu krävs det att vi överpresterar samtidigt som Sävehof har en dålig dag.

– Vi ligger helt klart efter i träningen även om vi fick en jättebra omstart. Sedan är det tajt att spela match igen bara tre dagar senare.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Sport

Tränarbytet gav inte effekt – Malmö föll

Malmö sparkade tränaren Joakim Fagervall under måndagen, men det lyfte inte laget till seger hemma mot Leksand.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Malmö sparkade tränaren Joakim Fagervall för att lyfta i tabellen.
Någon omedelbar effekt gav det inte – Leksand vann med 2–1 i Malmö arena.

Malmö värvade inför säsongen exempelvis den tidigare NHL-spelaren Carl Söderberg och under säsongen har toppspelare som Fredrik Händemark och Magnus Pääjärvi (skadad just nu) anslutit.

Trots det får Skåneklubben kämpa för sin fortsatta SHL-existens och på måndagen kom beskedet att tränaren Joakim Fagervall får sparken.

– När vi gör den här satsningen i år och vi inte riktigt får den utveckling och lyft i tabellen som vi har hoppats på, börjar ju tankarna att gå, säger Malmös ordförande Mats Larsson till C More om beslutet att ge Fagervall sparken.

Första matchen i år

"Jag är varken bitter eller besviken på någon", skriver Fagervall på Instagram och är mest kritisk mot sin egen insats.

Malmö fick dock inget omedelbart lyft med Tomas Kollar, tidigare assisterande tränare, som tillfällig huvudtränare när Leksand kom till Malmö arena.

Ett covidutbrott har gjort att Leksand har fått flytta fram flera matcher, men sett till matchbilden märktes det inte att mötet med Malmö var Dalaklubbens första SHL-match för 2022.

– Vi har varit nio personer på träningarna, det blir ju inte riktigt den kvalité som man vill ha. Men vi som har varit där och kört har gjort det bra, och vi har fått in folk med tiden. Så vi har fått en del träningar ihop, säger Jonas Ahnelöv till C More.

Emil Heineman gav bortalaget ledningen 13.25 in på den första perioden efter en läcker framspelning från Mikael Ruohomaa. Leksand kunde i slutskedet av perioden ha utökat till 2–0, men Malmömålvakten Oscar Alsenfelt räddade Rouhomaas straff.

Skyttekungen satte 2–0

Utökningen kom i stället blott 42 sekunder in på den andra akten när Max Veronneau skickade in 2–0 bakom Alsenfelt. Målet var kanadensarens 20:e fullträff för säsongen och gör att 26-åringen toppar SHL:s skytteliga.

Även Malmö har haft en längre coronapaus. Söndagens bortaförlust mot Oskarshamn (1–3) var skåningarnas årsdebut. Hemmalaget saknade inte chanser till att komma in i matchen mot Leksand, men det dröjde till slutskedet innan reduceringen föll. Med drygt två och en halv minut kvar att spela satte Carl Söderberg 1–2 ur snäv vinkel i spel sex mot fyra utespelare.

Närmare än så kom dock inte Malmö. Tabelltolvan står kvar på 38 poäng på 33 matcher och det skiljer sju poäng ner till Timrå (som har tre matcher mindre spelade) precis under strecket.

Daniel Kihlström/TT

Utrikes

Alkohol och cannabis – bara för vaccinerade

Kö till vaccinering i Montréal tidigare i januari.
Foto: Paul Chiasson/AP/TT
Utrikes
Utrikes Från och med tisdagen måste invånarna i kanadensiska Québec visa upp vaccinbevis för att få köpa alkohol eller cannabis i statliga butiker.
Efterfrågan på att få en första vaccindos fyrfaldigades efter att den nya regeln blivit känd.

Restriktionerna bedöms ha lett till att framför allt personer som inte är hårdföra vaccinmotståndare till slut har valt att vaccinera sig.

– Vissa kommer inte att ändra sig. Men för många är det en fråga om logistik eller bara inte högprioriterat. Antagligen är unga män en av de viktigaste grupperna här, och detta kan motivera dem, säger Kumanan Wilson, expert på åtgärder för folkhälsa vid University of Ottawa, till National Post.

Bara några dagar efter beskedet hade antalet personer som bokade tid för en första vaccinspruta ökat från 1 500 till över 6 000 per dag, enligt en tweet från provinsen Québecs hälsominister Christian Dubé.

"Enkel lösning"

De nya restriktionerna är tänkta att bromsa det ökande antalet sjukhusinläggningar i Québec. Enligt Christian Dubé handlar åtgärderna om att skydda ovaccinerade, som utgör minst hälften av de som vårdas på sjukhus med covid-19, rapporterar public service-bolaget CBC.

– Om de ovaccinerade inte är nöjda med situationen så finns det en väldigt enkel lösning till hands. Det är att vaccinera sig. Det är gratis, sade han när de nya reglerna meddelades.

Genom att begränsa antalet platser där ovaccinerade får befinna sig så begränsas också deras kontakter med andra, påpekade Christian Dubé.

– Om du inte vill vaccinera dig, stanna hemma.

Hälsoskatt aviserad

Vaccinpasset gäller från 13 års ålder. Undantagna är personer som inte kan vaccinera sig av medicinska orsaker, som i så fall ska godkännas av vårdpersonal.

Närmare en fjärdedel av Kanadas invånare bor i Québec där vaccinbevis redan krävs på många platser, bland annat för att få äta på restaurang, gå på gym eller komma in på sportevenemang och kasinon.

Dessutom har en särskild hälsoskatt aviserats för ovaccinerade personer. Det ska enligt myndigheterna handla om "betydande" belopp för personer som inte vaccinerat sig mot covid-19, och vara ett sätt för de ovaccinerade att bidra till den hårt pressade sjukvården.

– Jag tycker att det är en fråga om rättvisa för de 90 procent av befolkningen som gjort vissa uppoffringar, sade provinsens premiärminister François Legault förra veckan när han berättade om planerna, rapporterar CBC.

– Jag känner att vi är skyldiga dem den här sortens åtgärd.

Storleken på hälsoskatten har inte offentliggjorts än, och inte heller när den är tänkt att införas.

Kristin Groth/TT

FAKTA

Fakta: Kanada

Kanada är världens näst största land sett till ytan. Samtidigt är det ett av världens mest glesbefolkade länder med cirka fyra invånare per kvadratkilometer. Motsvarande siffra för Sverige är 25.

Cirka 60 procent av Kanadas drygt 38 miljoner invånare bor i provinserna Ontario och Québec.

Makten i förbundsstaten Kanada delas mellan den federala regeringen och de tio provinsregeringarna. De tre nordliga territorierna har inte samma självständiga ställning som provinserna men har egna regeringar med betydande befogenheter.

När Kanada bildades 1867 blev både franska och engelska arbetsspråk inom parlamentet. Men först 1969 antog parlamentet en språklag som officiellt gjorde Kanada tvåspråkigt. 58 procent av kanadensarna hade enligt folkräkningen 2016 engelska som modersmål och drygt 21 procent hade franska. De flesta av de fransktalande bor i Québec.

Regeringschef är premiärminister Justin Trudeau sedan 2015. Liberala partiet och olika konservativa partier har länge dominerat det politiska landskapet.

Källa: Landguiden/UI

Kultur och nöje

De ska segla över Atlanten

Här är gänget som ska kräkas över relingen på bästa sändningstid. Pressbild.
Foto: Discovery
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det har blivit dags för ett nytt gäng svenska kändisar att ge sig ut på ett saltstänkt äventyr. I år väntas den 2 700 mil långa resan över Atlanten bli tuffare än någonsin.

De som utan följebåt ska korsa världshavet i den fjärde säsongen av Discoverys "Över Atlanten" är artisten Casper Janebrink, dansprofilen Ann Wilson, artisten Loreen Talhaoui, programledaren Erik Ekstrand, skådespelaren Linus Wahlgren och före detta fotbollsspelaren Kenneth Andersson.

"Jag är så taggad på denna resa, jag har inte seglat längre än till Danmark förut och det har varit en dröm att få göra en längre segling. Jag hoppas det blir en rolig, äventyrlig och fartfylld resa med många skratt och minnen för livet", säger Casper Janebrink i ett pressmeddelande från Discovery.

Resan mellan Gran Canaria och Karibien beräknas ta 18 dagar och den här gången ska besättningen segla en mindre båt. Allt behöver skötas manuellt, utrymmena är trängre och det finns ingen kock, vilket ställer höga krav på alla medverkande i form av segling, samarbete och hushållning.

Till sin hjälp har de två vaktkaptener och skepparen Gunnar ”Gurra” Krantz, en av Sveriges mest erfarna seglare som tävlat internationellt i över 30 år.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL