Kultur

Journalistpionjär i fokus för ny dokumentärfilm

Anna Hylander. Pressbild
Artikel Kultur och Nöje Hon arbetade som piga i Sörmland, som nomadlärare för samer i Saarivuoma och reste världen runt
– långt innan uttrycket fanns var Ester Blenda Nordström Sveriges första wallraffande journalist. Nu har filmregissören Anna Hylander från Malmö gjort en dokumentärfilm om denna äventyrslystna men också självförbrännande journalist, som också var hennes mormors moster. Premiär är det på Tempo dokumentärfilmfestival i veckan och i april visas Ester Blenda i en kortare version i SVT.

Trots att Ester Blenda Nordström var hennes mormors moster och att mormodern stolt hade alla Ester Blendas böcker i sin bokhylla kände Anna Hylander egentligen inte till så mycket om sin släktings fantastiska och tragiska liv.

– Det var först när det lilla Lundaförlaget Bakhåll gav ut Ester Blendas första bok, En piga bland pigor, 2012 som jag kände – wow hon är verkligen spännande, jag måste veta mer, berättar Anna Hylander. Ganska snabbt träffade jag på en släkting som hade en hel minneskoffert över Ester Blenda där det bland annat fanns nästan tusen stillbilder. Det var verkligen en guldgruva.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Umeå föll tungt i omsusade "coronamötet"

Samuel Nnamani, till höger, stod för två mål i matchen. Arkivbild.
Foto: Per Karlsson/TT
Sport
Sport Minst elva bekräftade coronafall.
Ändå tvingades Umeå spela matchen mot AFC Eskilstuna.
Som man dessutom förlorade.
– Jag har svårt att sätta ord på det faktiskt, sade tillfällige tränaren Danny Persson.

Nio smittade spelare fattades i startelvan, dessutom är flera i ledarstaben smittade vilket gjorde att sportchefen Danny Persson fick leda laget på söndagen. Trots en framställan till Svenska fotbollförbundet (SvFF) tvingades Umeå spela bottenmötet i superettan mot AFC Eskilstuna.

14 spelare kom till start, varav en var klubbens säljchef Erik Lundström som tagits in som extra spelare.

Lundström har tio säsonger i klubben bakom sig men har inte spelat sedan 2018.

– Det är mycket känslor, alla möjliga känslor. Vi ska göra så gott vi kan. Alla vet vilket situation vi är i, jag har svårt att sätta ord på det faktiskt, sade tillfällige tränaren Danny Persson till Dplay inför matchen.

– Vi har ett bra lag att ställa på banan, det är taggade killar.

Nnamani tvåmålsskytt

Men det blev en jobbig match för Umeå.

Man fick gå till halvtidsvila med ett 0–2-underläge och i den 55:e minuten utökade Samuel Nnamani AFC:s ledning till 3–0 när han gjorde sitt andra mål för kvällen.

– Vi gör det bra utifrån de förutsättningarna vi har. Jag tycker inte det är bra att matchen spelas, vi saknar 15 gubbar, det är tufft, sade Umeås lagkapten Enis Ahmetovic till Dplay i paus.

I den 67:e minuten efter att ha bytt in Adam Chennoufi hade Umeå bara kvar två spelare på bänken. Säljchefen Erik Lundström och andre målvakten Måns Nygren.

Lundström fick göra comeback i den 89:e minuten.

Bråk på slutsignal

Men föga hjälpte det, Umeå föll tungt med 0–3.

Efter matchen uppstod tumult mellan AFC:s målvakt Joshua Wicks och Umeås Bajram Ajeti som varit i flera drabbningar under matchen.

– Jag har ingen aning om vad som hände. Vi var flera som redan hade gått in, sade AFC:s Viktor Götesson till Dplay efter matchen.

Tidigare på söndagen besegrade Gif Sundsvall Trelleborg med 2–1.

Sport

Jesper Karlsson avslutade med ännu ett kryss

Jesper Karlsson avslutade sin tid i Elfsborg med ett mållöst möte med IFK Göteborg.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Elfsborg och IFK Göteborg kryssar vidare mot allsvenskt rekord. Efter 0–0 på Borås Arena har båda lagen spelat tolv oavgjorda i år.
Jesper Karlsson hade önskat sig en festligare avskedsmatch.

13 kryss under en allsvensk säsong är rekordet. För att slå det behöver Göteborg och Elfsborg bara ytterligare två oavgjorda på de sista åtta omgångarna. Vad det nu skulle vara bra för.

IFK Göteborg har tränat mycket på inlägg den senaste veckan.

Orsaken till detta var att det fanns en tydlig matchplan mot Elfsborg.

Blåvitts anfallsspel gick ut på att tålmodigt upprepa samma sak. Efter bollvinst skulle den ut i bra positionerna på kanterna. Därifrån skulle det komma inlägg – både tidiga och sena, och låga och höga. Och helst hårda.

Oftast var det lekkamraterna på högerkanten – Tobias Sana och Alexander Jallow – som tog sig fram till lägena och skickade in bollen i boxen.

Inläggsfest

Med Alexander Farnerud och Pontus Wernbloom som anfallspar var det en logisk taktik. Av dem är det ingen som väntar sig kvicka djupledslöpningar.

De många bra inläggen gav halvchanser och även ett gäng hörnor. Sanas servar från hörnflaggorna var exakta och nära att resultera. Både Joseph Okumu och Frederik Holst räddade på mållinjen.

Bara under de första 45 minuterna på Borås arena slog "Blåvitt" nog fler inlägg än de gjorde sammanlagt på de 18 matcher som Poya Asbaghi ansvarade för laget.

Efter en jämn första halvlek med lite plus för Göteborg dominerade Elfsborg den andra.

Jesper Karlsson sprudlade, fintade och letade. Han pangade en frispark tätt över ribban och såg frustrerad ut.

22-åringen som har gjort elva mål i årets allsvenska ville så gärna göra ett avgörande avtryck även i sin sista match före flytten till nederländska AZ Alkmaar.

Tappar på Malmö

I fjärde tilläggsminuten slog han en frispark som Marokhy Ndione nickade i ribban.

Elfsborg tappade två poäng som hade krävts för att inte halka efter ett guldryckande Malmö FF.

IFK Göteborg behövde tre men tog i alla fall en viktig bortapoäng i kampen kring kvalstrecket.

Nästa utmaning för Blåvitt kommer redan på onsdag: cupmatch borta mot division 2-laget Husqvarna FF.

Elfsborg reser samtidigt västerut för att möta Stenungsund, som också hör hemma i division 2. Så dags har Jesper Karlsson börjat sitt nya jobb i Nederländerna.

Jakob Lundberg/TT

Sport

Leicesters knall – körde över Manchester City

Leicester vann med häpnadsväckande siffror på Etihad Stadium: 5–2 mot Manchester City.
Foto: Catherine Ivill/AP/TT
Sport
Sport Manchester City fick en kanonstart – men föll sedan som ett korthus.
Leicester tog en rejäl skalp på Etihad Stadium och vann med 5–2.

Det hela började helt enligt planen för Manchester City när den förre Leicester-spelaren Riyad Mahrez på hörna dundrade upp bollen i bortre krysset efter bara fyra minuters spel.

Sedan hände det oväntade: Efter 77 minuters spel hade 1–0 nämligen förvandlats till 1–4.

Jamie Vardy kvitterade på straff för "The Foxes" i första halvlek innan samma spelare snyggt skarvade in ledningsmålet till 2–1, fint framspelad av Timothy Castagne.

Och bara fyra minuter senare small det igen från straffpunkten för Vardy som skickade in 3–1 och säkrade sitt hattrick med knappa timmen spelad.

Vardy må ha gjort flest mål, men det vackraste stod hans lagkamrat James Maddison för när han från långt håll curlade in 4–1 upp i det bortre krysset, otagbart för målvakten Ederson Moraes.

Nathan Ake reducerade för City men sista ordet fick Leicesters Youri Tielemans som förvaltade bortalagets tredje straff föredömligt efter att Maddison rivits ner i straffområdet.

Leicester vann med hela 5–2 och orsakade därmed Manchester Citys största förlustsiffror sedan 0–3-förlusten mot Liverpool våren 2018.

Sport

Ketchupeffekten kom till slut

Artur G Bliding
Sport
Krönika Ketchupeffekten kom till slut och efter den snöpliga poängförlusten mot IFK Norrköping har Malmö FF nu 8-0 i de två senaste matcherna. En bättre uppladdning kunde man nog inte önskat sig inför säsongens med största säkerhet svåraste match på torsdag.

Om MFF haft en formsvacka - det har åtminstone sett ut så på de allsvenska resultaten ett tag och på det offensiva spelet utan Anders Christiansen på planen - så är den nog historia nu.

De som förväntat sig en spännande holmgång i seriefinalen på Eleda Stadion blev gruvligt besvikna. Det var helt enkelt stor klasskillnad mellan allsvenska ettan och tvåan.

I ungefär fem minuter kändes det som om BK Häcken kanske skulle kunna bli farliga, med en offensivt och aggressiv inledning. Men gästerna från Hisingen hade glömt att täppa till bakåt och det stod tidigt klart att det här inte skulle bli någon guldrysare.

2-0 efter en kvart, 3-0 tidigt i den andra halvleken och bud på betydligt fler MFF-mål.

Samtidigt som BK Häcken i princip inte skapade någonting alls som kunde störa Marko Johansson i hemmamålet.

Det var en veritabel styrkedemonstration av det himmelsblå laget.

Detta dessutom utan Anders Christiansen.

Att det gick vägen mot mycket blekt motstånd i Europa League-kvalet kunde man kanske vifta bort, men efter söndagens uppvisning i den allsvenska toppdrabbningen borde MFF-spelarna rakryggat kunna säga till varandra att ”...vi klarar oss ganska bra även utan AC”.

Samarbetet mellan Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin var av yppersta klass och med dessa båda i form och Christiansen tillbaka på planen får konkurrenterna det svårt att konkurrera om SM-guldet.

Jag har varit med för länge för att skriva att det är klart, men det ska verkligen väldigt mycket till för att MFF ska missa nu - även om det skulle bli några onödiga kryss till på grund av underskattning eller försök att stänga matcherna för tidigt som mot IFK Norrköping.

Däremot kommer det att bli betydligt svårare att nå säsongens tredje mål, avancemang till gruppspelet i Europa League. La Liga-laget Granada var en nitlott för Malmö FF, ett mycket kapabelt spanskt ligalag som dessutom tar matchen på fullaste allvar. Så pass mycket att de offrade en match i ligan (1-6 mot Atletico Madrid) för att vila spelare inför mötet med Malmölaget.

De lag som MFF mött hittills i kvalet går inte att jämföra med Granada. Nivåskillnaden är enorm. Jon Dahl Tomassons lag får dessutom inte fördelen av ”häxkitteln” som hjälpt Malmö FF många gånger de senaste åren.

Därmed inte sagt att MFF på något sätt skulle vara chanslöst. Med en stark defensiv och offensiv spetskompetens - vilket förutsätter att lagets anfallsspelare inte går ner sig igen och börjar bränna chanser i parti och minut så kan det absolut gå vägen. Större skrällar har inträffat.

”Om Christiansen spelar så vinner Malmö” sa Häckentränaren Andreas Alm i samband med söndagens presskonferens. Han har en poäng. Inte att det är solklart att MFF vinner med ”AC” på planen, men att det åtminstone blir svårt att vinna utan honom.

Trots det pånyttfödda självförtroendet efter de senaste målfesterna.

Inrikes

Inte säkert att kommande vacciner räddar liv

Just nu pågår ett flertal kliniska prövningar av vaccin mot det nya coronaviruset. Hur effektiva dessa blir återstår dock att se.
Foto: LM Otero
Inrikes
Inrikes Tre vaccinkandidater mot covid-19 befinner sig nu i fas 3, det sista prövningsstadiet. Målet är ett vaccin som effektivt skyddar mot det nya coronaviruset. Men vad menar vi egentligen med att ett vaccin är "effektivt"?

Hela världen längtar efter ett fungerande vaccin mot sars-cov-2, det vill säga mot det virus som just nu sprider sig i alla världsdelar och som orsakat en miljon människors död.

Men vad menar vi med när vi säger att ett vaccin fungerar? Är det om vaccinet är bra på att förhindra mild sjukdom, eller vill vi hellre ha ett vaccin som reducerar risken för svår sjukdom och förtida död? Svaret är uppenbart. Det senare, så klart.

I förra veckan offentliggjordes protokollen för hur de tre vaccinkandidater mot covid-19 som kommit längst i utvecklingsprocessen ska testas. De tre vaccinerna kommer från läkemedelsföretagen Moderna, Pfizer och Astra Zeneca och protokollen offentliggjordes i samband med att prövningarna nu gått in i fas 3, det vill säga det sista prövningsstadiet före ett eventuellt godkännande.

Studierna av vaccinkandidaterna från Moderna och Astra Zeneca kommer att involvera cirka 30 000 personer vardera, medan Pfizers studie kommer att inkludera 44 000 människor. Hälften får vaccinkandidaten, medan den andra hälften får verkningslöst saltvatten.

Milda symtom

Studierna görs för att hitta mer ovanliga biverkningar, men också för att ta reda på om vaccinet skyddar mot covid-19 eller inte.

Ett problem med covid-19 i vaccinsammanhang är dock att de allra flesta endast drabbas av mild sjukdom, medan ett fåtal riskerar ett betydligt mer allvarligt förlopp. Och enligt Peter Doshi, verksam vid University of Maryland School of Pharmacy, och Eric Topol, professor i medicin vid Scripps Research – som granskat protokollen – är det inte givet att dessa vacciner, om de godkänns, kommer att skydda mot svår sjukdom.

Allt hänger nämligen på hur de olika företagen utformat protokollen. Det vill säga vad företagen satt upp som studiernas "primary endpoint", primär effektvariabel på svenska. Det man vill att studien ska visa och kring vilken studien är utformad.

Tanken med studierna är att de ska fortgå till dess att 150 till 160 patienter drabbats av covid-19. Men gemensamt för alla tre företag är att de nöjer sig med att vaccinet ska förhindra mild sjukdom. I undersökningarna av Modernas och Pfizers vaccinkandidater räcker det med att personen ifråga drabbas av en hostning, följt av ett positivt covidtest, för att det ska räknas som en "träff". För Astra Zeneca räcker det också med milda symtom, men man kräver därutöver att personen ifråga också ska ha fått feber.

Mer skada än nytta

Enligt Peter Doshi och Eric Topol finns det flera problem med ett sådant upplägg. I tidningen New York Times argumenterar de för att även om vaccinerna visar sig förhindra covid-19, finns det inga garantier för att det också skyddar mot allvarlig sjukdom, eftersom milda symtom är mycket vanligare än allvarliga. Därutöver kommer vi inte att få reda på om hur effektiva vaccinerna är bland äldre människor, som löper störst risk att råka illa ut, eftersom en majoritet av studiedeltagarna antagligen kommer att utgöras av friska vuxna.

Dessutom, skriver de, orsakar vaccinerna från Moderna och Pfizer symtom som påminner om mild covid-19. I Pfizers tidiga undersökning drabbades över hälften av deltagarna av huvudvärk, muskelsmärtor och frossa. Om vaccinet slutligen inte visar sig vara mer effektivt än att det bara förhindrar mild sjukdom, kan en massvaccinering med detta vaccin alltså orsaka mer besvär än vad det förhindrar.

Ett tredje problem är att studierna, som involverar tiotusentals människor, kan komma att avbrytas efter att bara 150 covidfall konstaterats, vilket är alldeles för få, anser de, för ett vaccin som kan komma att ges till hundratals miljoner människor.

Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Oxfordvaccinet

Det vaccin som Sverige slutit avtal med är det så kallade Oxfordvaccinet som tagits fram av forskare vid Oxford University, med hjälp av Astra Zeneca. Det är ett så kallat vektorbaserat vaccin där man tar hjälp av ett vanligt förkylningsvirus för att ta sig in i cellerna. I virusets arvsmassa finns en sekvens för ett protein som kommer från coronavirusets yta och som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

En nackdel med denna strategi är dock att risken finns att kroppen reagerar på förkylningsviruset och bildar immunitet mot detta, och inte bara coronaviruset. I så fall kommer vaccinet inte fungera om det behöver ges en gång till, eftersom kroppen blivit immun mot vektorn.

Utöver detta vaccin planerar Sverige att sluta avtal med flera andra vaccintillverkare

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Utrikes

Uppskruvat tonläge inför Trump–Bidendebatt

Valrörelsen är i full gång. Inför den första presidentvalsdebatten kräver Donald Trump att hans rival ska drogtestas.
Foto: Steve Ruark/APTT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump vill att hans rival Joe Biden drogtestas före deras första debatt på tisdag, skriver han på Twitter.

Tonläget inför tisdagens presidentvalsdebatt, den första av tre, har börjat skruvas upp. I ett utspel på Twitter skriver Donald Trump att han vill att Joe Biden ska drogtestas före debatten.

"Jag kommer bestämt kräva att Sömniga Joe Biden går igenom ett drogtest inför, eller efter, debatten på tisdag", skriver presidenten på Twitter.

"Naturligtvis kommer jag själv gå med på att testas också. Hans debattprestationer har varit rekord-ojämna, för att uttrycka det milt. Bara droger kan förklara den här diskrepansen???", skriver Donald Trump.

Både Trump och Biden har gjort sig kända för ogenomtänkta uttalanden och grodor i offentliga sammanhang. De senaste månaderna har Trump återkommande tagit upp Joe Bidens mentala hälsa, och föreslagit att demokraten kanske använder sig av droger för att prestera bättre.

Donald Trump har inte lagt fram några bevis för sina påståenden. För det mesta har Biden skakat av sig attackerna, men i en intervju som sändes i tv på lördags sade Biden att presidentens "lögner" påminde honom om Joseph Goebbels, Nazitysklands propagandaminister.

Sport

Sent självmål fällde Trelleborgs FF

Sport
Fotboll Kontraktskämpande Trelleborgs FF kammade noll i bortamatchen mot GIF Sundsvall i Superettan. Ett sent självmål resulterade i 1-2-förlust.

– Klart att det svider extra mycket, konstaterade mittbacken Kalle Larsson i Dplays direktsändning från NP3 arena.

– Tungt, surt och frustrerande att åka upp här, göra en helt okej första halvlek och sedan släppa in ett skitmål i slutminuterna.

Salif Camara Jönsson gav TFF en drömstart genom att nicka in Erik Anderssons hörna till 1-0 i 19:e minuten. Men bara två minuter senare kvitterade Oliver Berg.

1-1 stod sig till minut 88 då Fredrik Liverstam nickade in bollen i eget mål och därmed var dagen förstörd för gästerna.

– Slarvigt, men så är det, suckade Kalle Larsson.

Offensivt var det annars ett fall framåt för Trelleborg som oroade under hela matchen.

– Vi skapade betydligt mer här än vad vi gjort tidigare, vi var bättre på bita oss fast på motståndarnas planhalva. Men noll poäng och det är vad som räknas i slutändan.

Härnäst, måndag 5 oktober, spelare elfteplacerade Trelleborgs FF hemma mot Norrby IF.

Ekonomi

Statliga chefer inför rätta

Rosersbergs slott. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Privata fritidshus i såväl Finland som Roslagen renoverades.
Kostnaden fick skattebetalarna stå för.
Korruptionshärvan inom Statens fastighetsverk skakade om hela myndigheten, nu inleds rättegången mot bland annat före detta generaldirektören.

Statens Fastighetsverk har som uppdrag att förvalta natur- och kulturhistoriskt värdefulla byggnader som är i statens ägor.

Men i det dolda hade flera anställda en helt annan agenda. Under en lång tidsperiod, 2011–2015, begicks en rad olika brott i en komplex muthärva enligt åtalet.

– Det här är vad jag skulle säga värsta exemplet på korruption inom den statliga förvaltningen. Det har varit en ohämmad korruption där han berikat sig på skattebetalarnas bekostnad och man inte haft tillräckliga kontrollmekanismer, säger vice chefsåklagare Martin Bresman vid Riksenheten mot korruption.

Sex personer åtalas

Totalt står nu sex personer åtalade, misstänkta för bland annat grovt tagande och givande av muta, grov trolöshet mot huvudman och tjänstefel.

Den huvudåtalade var chef hos myndigheten under perioden 2007–2015. Under flera års tid utnyttjade chefen skattebetalarnas pengar genom att se till att samma företag som utförde arbeten på slott i Sverige även fick i uppdrag att genomföra omfattande byggnationer på två fritidsfastigheter som han ägde, bland annat i Norrtälje kommun.

– Han har dessutom, utan att Fastighetsverket informerats, fakturerat för arbete som skulle utförts för att renovera fönster på flera slott han ansvarat för via entreprenörer som varit i beroendeställning, säger Martin Bresman.

Totalt har det handlat om 3,7 miljoner kronor där chefen själv har attesterat fakturorna utan att det enligt Martin Bresman finns några spår av att arbetet faktiskt utförts.

Åtalas för tjänstefel

Generaldirektören Björn Anderson i sin tur har åtalats för tjänstefel. Detta efter att personal som jobbade nära inpå den åtalade chefen slagit larm och kontaktat generaldirektören men Björn Anderson dröjt med sin anmälan.

– Därför har han åtalats för tjänstefel och det är i sig ganska ovanligt. Jag kan inte minnas att jag sett en generaldirektör göra det tidigare.

Historien avslöjades av TV 4:s Kalla Fakta i början av 2017 som följd av att polisen gjorde husrannsakan mot verkets huvudkontor i Gamla Stan, Stockholm liksom i de misstänktas bostäder.

Rättegången inleds nu i Stockholms tingsrätt den 28 september och beräknas pågå i drygt en månad till den 25 november.

Martin Bresman vill inte i intervjun med TT uttala sig om vad han kommer att yrka på för straff.

– Döms den huvudåtalade och de personer som åtalats för att ha lämnat mutor till honom fullt ut så är fängelse den påföljd som är föreskriven.

TT: Hur säker känner du dig på bevisningen?

– Jag anser att bevisningen är stark och kan med tillförsikt förvänta en fällande dom, annars skulle jag inte ha väckt åtal.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Statens fastighetsverk

Statens fastighetsverk förvaltar omkring 3 000 byggnader i Sverige.

Verket förvaltar också svenska ambassader, residens och institut i ett 60-tal länder.

Dagens myndighet har funnits sedan 1993 men Fastighetsverket har anor från 1600-talet.

Fastighetsverket har närmare 400 anställda.

Källa: Fastighetsverket

NÄSTA ARTIKEL