Björn Andersson använder helst cykeln när han ska på uppdrag och i framtidsplanerna ingår en eldriven lastcykel. Foto: Lars Johansson
– Det är svårt att ta sig tid att lämna in cykeln och då är det här en bra lösning. förklarar studenten Alice Ramstrand, medan Björn Andersson byter drev och kedja.
Det här är Alice Ramstrands andra cykel av samma typ. Den förra stals i Rom sedan hon cyklat dit.
Björn Andersson har gått ned till 80 procent på sin förskollärartjänst för att reparera cyklar.

Cykelreparatör rullar fram

Lund Jodå, han känner till Bicycle Repairman, superhjälten från Monty Python. Fast ambulerande cykelreparatören Björn Andersson har en mer lågmäld framtoning.

– Men jag märker hur glada kunderna kan bli, till exempel den som blivit strandsatt på jobbet med en trasig cykel, säger han.
Björn Andersson har alltid gillat att ”skruva” och varit en flitig cyklist.
Idén om en cykelverkstad på hjul hade han grunnat på länge innan han i början av förra året startade Klostergårdens Cykelservice.
– Hade jag inte försökt så skulle säkert ha gått och grubblat längre fram, säger han.

Han gick ner till 80 procent på sin förskollärartjänst i Staffanstorp och nu åker han ut och reparerar cyklar, framför allt i Lund, Bjärred och Hjärup, men även i Staffanstorp och Åkarp.
– Helst använder jag cykel med släp men ska jag lite längre tar det för mycket tid så då åker jag bil, även om det av miljöskäl inte känns riktigt bra, säger Björn Andersson.
Reparationsverksamheten är i gång på fredagar samt onsdags- och söndagskvällar.
– Det har gått över förväntan och förhoppningen är att så småningom kunna jobba med cykelreparationerna på heltid, säger Björn Andersson.
I planerna ingår då en lastcykel med eldrift för att skapa större rörlighet utan bil.
Han har kontrakt med AF Bostäder om att sköta bolagets personalcyklar men kundkretsen är bred, och via nationerna odlar han kontakter med studenterna.
Vid ett arrangemang på Wermlands förra veckan träffade han på Alice Ramstrand.
– Jag kunde bara använda en växel, av 24, och behövde även en ny framskärm, men när cykeln ändå går att använda blir det aldrig av att lämna in den och då är det här en bra lösning, säger hon.
Men först måste Björn Andersson beställa hem delar innan de kunde bestämma träff på stan för reparationen.
Alice Ramstrand är en flitig cyklist och den här cykeln är hennes andra av samma typ.
– Den förra blev stulen i Rom dit jag cyklat tillsammans med en kompis sommaren 2012, berättar hon.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Webbkryss