Maria Åkesson i den nya puben som kommer att kunna erbjuda gästerna närproducerade ölsorten. Hatten har tillhört hennes farfar som byggde lanthandeln 1930.Foto: Jari Markkanen
Maria Åkesson i sin pub med en hatt som tillhört hennes farfar.
Maria Åkesson i den nya konsthallen med konst som har anknytning till Kåseberga.
Maria Åkessons farfar och farmor Per och Magnhild Åkesson.
Kåkessons café och lanthandel utökar med en pub och en konsthall.

Ny pub och konsthall öppnar i Kåseberga

kåseberga Kåsessons café & lanthandel utökar verksamheten med en ny pub och en konsthall.
– Jag slänger ut mig i djupt vatten, men det är spännande, jag lär mig något nytt hela tiden, säger ägaren Maria Åkesson.

Hon har fullt upp med att hinna få allt klart i puben inför invigningen på fredag. Den mörka oljebetsen på borden av ask har inte torkat helt och alla detaljer är inte på plats.
Två av pubens ölsorter kommer från Stockeboda gård och snart får hon sitt eget ölmärke därifrån.
– Mitt öl heter Ales stout, det är mörkt, kraftigt med en ton av lakrits, säger Maria Åkesson med en viss stolthet.
Hon har också det lokalproducerade Österlenvin.

I källaren finns konsthallen med ett 30-tal tavlor med anknytning till Kåseberga. De är antingen målade av Kåsebergabor eller har motiv från byn och dess omgivningar. Tavlorna kommer från grannarna Leif och Stephanie Nilssons konstsamling.
När Maria Åkesson köpte den gamla lanthandeln för cirka ett år sedan återvände hon till sina rötter.
– Jag är den tredje generationen här. Min farfar och farmor Per och Magnhild Åkesson drev en lanthandel på Lejets torg och ville utöka, så han byggde huset 1930. Min pappa är född i huset. 1940 sålde de lanthandeln och flyttade till Ingelstorp, berättar hon.

Marie Åkesson växte upp i Småland men tillbringade somrarna hos släkten på Österlen. Hon bodde många år i Mälardalen grund av jobb. Hon har haft ett företag med utbildning och utveckling inom livsmedelsbranschen, bland annat för småskaliga producenter om kvalitet, hygien och förpackningar.
Den här kunskapen går också igen i verksamheten. Konceptet är nordiskt livsmedel av hög kvalitet och mycket närproducerat och allt livsmedel gör hon på råvaror. Hon bakar själv brödet av skånskt mjöl.
– Mina grönsaker kommer från Kåsebergaodlingen, säger hon som ett exempel på närproducerat.
De lokalproducerade dryckerna och livsmedlet är viktiga i strategin att hålla landsbygden levande. Hon säger att småföretagare på Österlen stöttar varandra för att överleva. Hon är med i nätverken Qlara och Österlen syd och aktiv i Kåseberga byalag
Maria Åkessons väg tillbaka till ursprunget började med ett telefonsamtal för snart tre år sedan.
– Jag bodde i Enköping, när pappa ringde och sa att lanthandeln i Kåseberga är till salu. Jag tog kontakt med ägaren Daniel Müller och sa att jag just nu inte har råd att köpa huset, men jag berättade vad jag ville göra med verksamheten och han var positiv till det.

Det innebar att Daniel Müller, känd som gourmetkock, väntade med försäljningen till Marie Åkesson kunde köpa den gamla lanthandeln vid årsskiftet 2015.
Hon startade med soppservering och café med smörgåsar och på sommaren drog hon i gång försäljning av mathantverk från Norden.
– Jag trivs jättebra i Kåseberga, det känns som om jag äntligen har kommit hem, nu kan inget få mig härifrån, säger hon.

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

  • Ja (81%, 635 Röster)
  • Nej (19%, 152 Röster)

Antal röster: 787

Loading ... Loading ...