På denna grund.

Skräcknoveller visar på stor bredd inom genren

Kultur

Bok
På denna grund
Novellantologi
Medverkande författare: Anna Wahlgren, Caroline L Jensen, Ingemar Wiklund, Kristina Nordström Töyrä, Linda Hällgren, Pia de Lerigon, Anna Bendréus Kinding, Eva Ullerud, Fredrika Englund, Marcus Olausson, Rose Tillberg Mattsson, Susanne Järved, AC Collin, Camilla Linde, Hanna Nordlander, Helen Johansson, Markus Sköld, Per Wilkenson, Linus Lindkvist, Mattias Kuldkepp.
Förlag: Popup Publishing
I en tid då det är ett uppsving för skräckgenren, inte minst här i Sverige, så är det förstås många författare som känner sig lockade att göra ett eget försök. Inte minst med tanke på att skräckböcker försäljningsmässigt kan tävla med kriminalromaner.
Helsingborgarna Björn Flintberg och Anders Nyman bjöd in till en novelltävling med skräcktema. En jury valde sedan ut 22 noveller som nu finns samlade i boken På denna grund utgiven på Helsingborgsduons nystartade förlag Popup Publishing.

Till det originella och roliga med antologin hör att alla texterna kretsar kring ett visst (fiktivt) hus strax norr om Hallandsåsen. Närmare bestämt i Laholms kommun. Eftersom jag är född i Laholm förstärkte det ytterligare mitt intresse för den här boken.
Och nog finns det ett visst mått av lokalfärg i en del av berättelserna, men det är mestadels av underordnad betydelse. Det väsentliga är det klassiska skräckmotivet med ett hus som på något vis är hemsökt, fördömt eller en ondskans hemvist. Det är onekligen en utmaning att göra något nytt av ett sådant motiv.
Flertalet av de medverkande har publicerat sig tidigare, men för några är detta debuten.

Glädjande nog blir jag aldrig uttråkad under läsningen. Perspektiven skiftar på ett välgörande vis.
När en författare lyckas avstå från lätt igenkännbara skräckeffekter blir det oftast som bäst skräck i mitt tycke.
Likaså när författaren genom en finurlig intrig har förmåga att undvika förutsägbarhet. Glädjande nog finns det flera bidrag i boken som håller hög klass i det avseendet. Sedan kan det för all del finnas en viss ”mysfaktor” i igenkännbara skräckelement, de mystiska ljuden, föremål som oförklarligt flyttas, viskande röster från ingenstans etcetera.

Utrymmet gör att jag ska begränsa mig till några exempel på vad boken har att erbjuda.
Den i sammanhanget mest meriterade författaren är Caroline L Jensen som vid det här laget hunnit etablera sig som skräckförfattare. Hennes novell Till grunden är också en av de mest övertygande i den här breda samlingen. Den har ett slags gengångarmotiv men Jensen undviker med lätt hand alla klichéer som brukar vidhäfta spökhistorier.
AC Collin har med Snart ska alla vet också skapat en novell som sticker ut i samlingen genom att vara oförutsägbar och ett exempel på kreativt nytänkande. Hon låter två personer mötas och det som sedan händer ska inte avslöjas här, men det finns en mörk hemlighet som uppdagas i slutet av berättelsen.

Riktigt road blev jag också av Helen Johanssons Hyresgästen som närmast leder tankarna till Roald Dahls novellkonst. Här finns en underbart makaber vändning på slutet.

På det hela taget är På denna grund en samling skräcknoveller som visar på en stor bredd när det gäller vad genren kan inrymma.

Bok
På denna grund
Novellantologi
Medverkande författare: Anna Wahlgren, Caroline L Jensen, Ingemar Wiklund, Kristina Nordström Töyrä, Linda Hällgren, Pia de Lerigon, Anna Bendréus Kinding, Eva Ullerud, Fredrika Englund, Marcus Olausson, Rose Tillberg Mattsson, Susanne Järved, AC Collin, Camilla Linde, Hanna Nordlander, Helen Johansson, Markus Sköld, Per Wilkenson, Linus Lindkvist, Mattias Kuldkepp.
Förlag: Popup Publishing
I en tid då det är ett uppsving för skräckgenren, inte minst här i Sverige, så är det förstås många författare som känner sig lockade att göra ett eget försök. Inte minst med tanke på att skräckböcker försäljningsmässigt kan tävla med kriminalromaner.
Helsingborgarna Björn Flintberg och Anders Nyman bjöd in till en novelltävling med skräcktema. En jury valde sedan ut 22 noveller som nu finns samlade i boken På denna grund utgiven på Helsingborgsduons nystartade förlag Popup Publishing.